Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ansis Ataols Bērziņš aicina izveidot "vecajo padomi" ar tiesībām atcelt tiesas lēmumus

Nesen no ieslodzījuma iznākušais un par dalību 13. janvāra grautiņos notiesātais Ansis Ataols Bērziņš piedāvā Latvijā izveidot "vecajo padomi", kurai būtu tiesības atcelt tiesu spriedumus. Bērziņš pirmdien sarīkoja preses konferenci, kurā izklāstīja savu redzējumu par tiesiskumu Latvijā un dažādu valsts iestāžu darbību. Viņš uzskata, ka Latvija nav tiesiska valsts. Bērziņš Vecrīgas grautiņos Saeimas logus esot izsitis aiz pārliecības un ir pārliecināts, ka šis pārkāpums ticis veikts sabiedrības interesēs.

Bērziņš uzskata, ka cietumsods personām ir jāpiemēro gadījumos, kad nodarīts nopietns kaitējums.

"Man valsts nodarīja desmitiem tūkstoš reižu lielāku skādi nekā es nodarīju, proti, pārdesmit latu lielu skādi, patiesībā vēlēdams tautai labu," spriedelēja Bērziņš, piebilstot, ka viņam nodarīts arī liels finansiālais kaitējums, jo viņš nevarēja strādāt.

"Latvijā augstākās instances tiesa piesedz zemāku instanču tiesu kļūdas un brāķi, nevis tās labo. Sistēma sagaida, ka cilvēks tai bučos roku," paziņoja Bērziņš, kurš uzskata, ka Latvijā ir ļoti lielas likumdošanas problēmas, daudz kas "pagrābts no plauktiņa" un pastāv "diezgan paviršs Saeimas darbs".

Ņemot vērā minēto, Bērziņš piedāvā vairākus risinājums. Pirmkārt, viņš vēlētos, lai Latvijā tiktu ieviesta "civila kontrole pār sistēmu". Otrkārt, esot jāpaplašina juridiskās palīdzības pieejamība sabiedrībai, bet treškārt, jānodrošina pilnvērtīga Satversmes tiesas pieejamība. Saistībā ar civilo kontroli, Bērziņš uzskata, ka tiesās jāizveido piesēdētāju institūts, lai "atšķaidītu juristu mafijas problēmu".

Bērziņš uzskata, ka Latvijā jāizveido augstākās uzraudzības institūcija jeb kaut kas līdzīgs "vecajo padomei",

kurā sabiedrības cienītiem speciālistiem būtu tiesības atcelt tiesu spriedumus un tos nodot jaunai izskatīšanai, ja "redzētu, ka kaut kas pieņemts netaisnīgi".

Patlaban nav zināms, kādā veidā Bērziņš virzīs savus priekšlikumus. Bērziņa advokāts Jānis Mucenieks paziņoja, ka tālākā rīcība sekošot, taču patlaban ir pāragri komentēt, kā tas izpaudīsies.

"Par konkrētu rīcību vēl domājam un strādājam, taču alternatīvas piedāvāsim," paziņoja advokāts.

Taujāts, kādam tad, viņaprāt, vajadzēja būt sodam par dalību grautiņos, Bērziņš atbildēja, kas tas varēja būt naudas sods.

Jau vēstīts, ka Bērziņš 30. novembrī tika atbrīvots no ieslodzījuma, kur viņš bija nonācis par dalību 13. janvāra grautiņos.

Bērziņš no cietuma tiks atbrīvots, jo ir izcietis viņam piespriesto brīvības atņemšanu uz gadu un astoņiem mēnešiem, kurā ieskaitīts arī nebrīvē pavadītais laiks Čehijas cietumā.

Bērziņam par dalību 2009. gada 13. janvāra Vecrīgas grautiņos sākotnēji bija piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem. Tiesa Bērziņam piemēroja arī Valsts probācijas dienesta (VPD) uzraudzību, tomēr viņš to nepildīja un VPD neieradās, kā rezultātā tiesa mainīja savu lēmumu un nosacītu cietumsodu aizstāja jau ar reālu brīvības atņemšanu.

Šajā brīdī Bērziņš izšķīrās pamest Latviju, pēc paša vārdiem, dodoties "politiskajā trimdā". Šādos apstākļos Bērziņš 2016. gada sākumā tika izsludināts starptautiskā meklēšanā, līdz 2017. gada pavasarī viņš tika aizturēts Čehijā, kas izdeva viņu Latvijai.

Rīgas apgabaltiesa iepriekš nolēma atstāt negrozītu Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas jūlija lēmumu, ar kuru tika noraidīts Bērziņa lūgums par pirmstermiņa atbrīvošanu.

Bērziņš arī divas reizes vērsās pie valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, prasot apžēlošanu, taču prezidents šos lūgumus noraidīja.

Top komentāri

bērziņam
b
Būtu klusējis par savu stulbumu!
"domas gigants"
&
Tiesa viņu pažēloja, pats savas muļķības dēļ tika pie reāla soda. Kāda vēl vecajo padome? Sviests. Ja neapmierina nacionālā tiesa, var sūdzēties Eiropas cilvēktiesību tiesā, bet tam laikam advokāts par tupu vai arī nav pamata - tik un tā noraidīs. Kāpēc piecūkot interneta vidi ar Bērziņa dumjajām atklāsmēm? Lai uzkurinātu vēl kādu čupiņu valsts sistēmu nepārzinošos uz protestiem?
ļuļa
ļ
nu jā, ar priekšlikumu par vecajo padomi iesaku vērsties pie godzemes ķoniņienes - ir tāda persona latvijā, mēģina nodot bankā koka sprungulīšus kā maksāšanas līdzekli un uzskata, ka latvijas valsts iekārta nav leģitīma. gan jau doma par vecajo padomi viņai patiks, varēs abi kopā partiju vecajo ķoniņu dibināt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē