Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
"Neizprotams ir arī apstāklis, ka pēc licences anulēšanas uzņēmumam Svētku aģentūra netika anulēti pirotehniķa sertifikāti atbildīgajām amatpersonām"

Biedrība par traģēdiju Saulkastu novadā: Tas bija likumsakarīgs notikums

Biedrība Augsti enerģētisko materiālu ekspertu un speciālistu asociācija Faville, komentējot ceturtdienas, 5. oktobra, vakarā notikušo traģēdiju, kurā bojā gāja Latvijā pazīstamais pirotehniķis Ilmārs Āboliņš un vēl četri viņa ģimenes locekļi, paudusi viedokli, ka notikušais ir likumsakarīgs iznākums. Publicējam biedrības Faville komentāru.

"Biedrība tika nodibināta 2010. gadā ar mērķi rūpēties par kopēju augsti enerģētisko materiālu nozares drošu attīstību. Biedrības kodolu veido profesionāli pirotehnikas un spridzināšanas darbu uzņēmumi, Valsts policijas un citu drošības struktūru esošie un bijušie darbinieki, kuru profesionālā darbība ir tiešā mērā saistīta ar nozari. 2011. gadā par biedrības biedriem kļuva arī Ilmārs Āboliņš un viņa dzīves biedre Ilze Kazradze, kas pārstāvēja uzņēmumu Svētku aģentūra.

Pēc biedrības iniciatīvas tika izveidots mācību centrs, kurš arī šobrīd veiksmīgi darbojas un īsteno trīs valsts akreditētas profesionālās pilnveides programmas Pirotehniskie darbi, Spridzināšanas darbu veikšana civilām vajadzībām un Spridzināšanas darbu vadīšana civilām vajadzībām.

Sākotnējā sadarbība bija ļoti veiksmīga, jo nozares pārstāvji bija vienisprātis, ka nepieciešams veikt virkni pasākumu, lai sakārtotu nozari un lai tā funkcionētu pēc vienotiem, drošībā balstītiem principiem. Tika apzināta virkne problēmu – nevēlēšanās ieguldīt darbinieku apmācībā un nepietiekams sertificēto pirotehniķu skaits uzņēmumos, resursu ekonomija, lai panāktu maksimāli zemāko cenu u.c.

Domstarpības ar Ilmāru Āboltiņu eskalējās 2015. gadā, kad par nelojālu attieksmi pret biedriem, profesionālās ētikas pārkāpumiem un bezatbildīgu profesionālo darbību viņš no biedrības tika izslēgts.

Lai arī 5. oktobra vakarā notikušais ir traģiska nelaime, tomēr ar nožēlu jāsecina, ka tas ir likumsakarīgs notikums. Ilgstoši Ilmārs Āboliņš publiski uguņošanu veidošanā iesaistīja savu nepilngadīgo dēlu Nilu Kazradzi kopā ar viņa klasesbiedriem, kas ir klajš gan Darba tiesību, gan Pirotehnisko Izstrādājumu aprites likuma pārkāpums. Ar šo faktu profesionālais pirotehniķis pat lepojās un veidoja publikācijas presē. Savukārt drošību sargājošās iestādes neizrādīja nekādu interesi par šo faktu. Neizprotams ir arī apstāklis, ka pēc licences anulēšanas uzņēmumam Svētku aģentūra netika anulēti pirotehniķa sertifikāti atbildīgajām amatpersonām, tāpat Svētku aģentūra vēl aizvien (2017. gada 9. oktobrī) nav dzēsta no Licencēto pirotehnisko pakalpojumu sniedzēju saraksta, kas publicēts Latvijas Republikas Valsts policijas mājas lapā, tādējādi maldinot pakalpojumu izmantotājus. Ņemot vērā, ka SIA Svētku aģentūra bija nozīmīgs spēlētājs Latvijas pirotehnikas tirgū, veidojot publiskas uguņošanas tādās pašvaldībā kā Liepāja, Ādaži, Olaine u.c., šāda nolaidība faktiski robežojas ar sabiedrības drošības apdraudējumu.

Biedrība AEMESA Faville turpinās iesākto darbu, cerot, ka šī paliks traģiskākā lapaspuse Latvijas pirotehnikā, savukārt komersanti ņems vērā šo rūgto pieredzi un peļņu nenostādīs pāri drošībai."

Jau vēstīts, ka aizvadītajā nedēļā eksplozijā Saulkrastu novadā traģiski dzīvību zaudēja pirotehniķis Ilmārs āboliņš un vēl četri viņa ģimenes locekļi.

Policija pēc notikušā noskaidroja, ka Āboliņš nelikumīgi uzglabājis sprāgstvielas dzīvojamajā mājā. Likumsargi pieļauj, ka sprādziena jauda varētu būt līdzvērtīga vairākiem desmitiem kilogramu trotila.

 

Top komentāri

Aizstavi
A
Jebkuram zēnam tēvs ir autoritāte. Ja jūsu ģimenē tā nav, tad klusējiet un mācaties, pirms runājiet par Imanta puiku.
Liepa
L
Lūdzu izlabojiet virsrakstu! Biedrība par traģēdiju Saulkastu novadā: Tas bija likumsakarīgs notikums. Ir Saulkasti vai Saulkrasti?
Trollis JT
T
Postījumi, kuri pēc sava apmēra līdzinās nevis pirotehnikas darbnīcas, bet aviobumbu rūpnīcas negadījumam liek jautāt - ko, pie velna, tas puisis tur gatavoja?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē