Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dumpis: Augstais Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits ir nedēļas nogales ballīšu sekas

Pēdējo dienu augstais Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits ir aizvadītās piektdienas un sestdienas ballīšu sekas, Latvijas Televīzijas raidījumā Panorāma komentēja Veselības ministrijas galvenais infektologs, profesors Uga Dumpis.

Viņš skaidroja, ka inkubācijas periods Covid-19 ir piecas dienas.

Pēc viņa teiktā, šodien un rīt varēs redzēt, kurš piektdien vai sestdien ir gājis ciemos.

"Nekādā veidā nevarējām sagaidīt, ka gadījumi samazināsies. Stiprie ierobežojumi sākās pirmdien, bet tie, kas nedēļas nogalē gāja ciemos vai ballējās, saslimst tagad," pauda Dumpis.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka šobrīd ir pārāk agrs, lai vērtētu jauno ierobežojumu efektu. Viņaprāt, ierobežojumu nav par maz, bet problēma ir tajā, kā cilvēki tos ievēro. "Ierobežojumus var uzlikt visādus, bet, ja tos neievēros pēc būtības, efekta nebūs," pauda eksperts, uzsverot, ka tā ir problēma visā Eiropā.

Dumpis skaidroja, ka cilvēki, īpaši vecumā no 15 līdz 40 gadiem, vairs nav īpaši gatavi ievērot ierobežojumus. Viņa ieskatā, ja nepanāks cilvēku izpratni, tad arī ar policiju un armiju to nevarēs paveikt. Viņš uzsvēra, ka ir jāpanāk cilvēku sadarbība.

"Nav jau daudz jādara. Jāievēro distancēšanās un lozungs "mājas, darbs, svaigs gaiss," teica infektologs.

Kā ziņots, trešdien Latvijā atklāts līdz šim vienā diennaktī lielākais jauno Covid-19 gadījumu skaits - 533 sasirgušie, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Līdz ar to otro dienu pēc kārtas uzstādīts jauns Covid-19 gadījumu negatīvais rekords.

Pagājušajā diennaktī veikti 6833 Covid-19 izmeklējumi, kuri 7,8% gadījumu bijuši pozitīvi. Šis ir viens no līdz šim augstākajiem Covid-19 pozitīvo testu īpatsvariem. SPKC iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē