Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Ekonomiste: Valdības veidošanas ieilgšana var būtiski atlikt 2019.gada budžeta pieņemšanu

Valdības veidošanas ieilgšana var būtiski atlikt 2019.gada budžeta pieņemšanu, aģentūrai LETA pauda Swedbank Latvija galvenā ekonomiste Lija Strašuna.

Eksperte sacīja, ka no provizoriskajiem 13.Saeimas vēlēšanu rezultātiem ir skaidrs, ka Saeima būs diezgan sadrumstalota un tas pats, visticamāk, būs arī ar koalīciju.

"Patlaban visticamākais izskatās scenārijs ar pašreizējo koalīciju, bet ar vienu vai diviem jaunpienācējiem. Diemžēl, jo vairāk partiju ir koalīcijā, jo grūtāk vienoties par darāmajiem darbiem. Turklāt, ņemot vērā, ka rezultāti vairākām partijām ir diezgan līdzīgi, jautājums ir par to - kas veidos jaunu valdību. Šeit liela loma būs Valsts prezidentam. Tāpat svarīgs jautājums ir par to, kuri tieši cilvēki iekļūs jaunajā Saeimā un kā viņi spēs sadarboties savā starpā," atzina Strašuna.

Ekonomiste arī norādīja uz iespējamām problēmām pieņemt 2019.gada budžetu. "Sagaidāms, ka sarunas par valdības veidošanu varētu ieilgt. Lai arī tas nekādā gadījumā neapdraud Latvijas finanšu stabilitāti, tomēr tādējādi nākamā gada budžets pat labākajā gadījumā varētu būt apstiprināts tikai pašās gada beigās. Bet varētu būt arī tā, ka par to balsos tikai nākamgad," pauda Strašuna, piebilstot, ka tādā gadījumā tiktu apgrūtināta un kavēta turpmāku reformu īstenošana, piemēram, izglītībā un veselības aprūpē.

"Gribētos, lai jaunā valdība turpina iesāktās reformas. Jauns ritenis nav jāizdomā - jāskatās ilgtermiņā un jāveicina uz ražīgumu balstīta ekonomikas izaugsme un nevienlīdzības mazināšana. Ir ļoti svarīgi arī turpināt strādāt pie finanšu sektora reputācijas un cīņas ar naudas atmazgāšanu. Cerams, ka redzēsim arī darbu tieslietu sistēmas uzlabošanā," sacīja Strašuna.

Jau ziņots, ka pēc visu Latvijā un ārvalstīs izvietoto vēlēšanu iecirkņu balsu saskaitīšanas, pirmo vietu 13.Saeimas vēlēšanās ar 19,91% ieguvusi partija Saskaņa, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas provizoriskie rezultāti.

Otrajā vietā ar 14,06% ierindojas KPV LV, bet trešajā - Jaunā konservatīvā partija, par kuru savu balsi atdevuši 13,6% vēlētāju.

Ceturto vietu ar 12,04% patlaban ieņem apvienība Attīstībai/Par!, piekto - Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK, par kuru nobalsojuši 11,03% balsstiesīgo, bet sesto - Zaļo un zemnieku savienība, kas savākusi 9,96% balsu.

Ar 6,67% Saeimā iekļūst arī Jaunā Vienotība. Citas partijas 5% barjeru pārvarējušas nav.

Top komentāri

Nabaga Strašuma gaudo
N
un raud KROKODIĻA asaras, jo prieks par atkalapvienošanos ir gājis secen. Strašumai vajadzētu gavilēt, ka valsts un tauta ir IZGLĀBTA, bet nē, viņa skaita kapeikas, par kurām gan DZĪVĪBU nopirkt nevar.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē