Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Epidemiologs: Latvijā tiek novērots Covid-19 atklāto gadījumu skaita pieaugums 30% apmērā

Latvijā atklāto Covid-19 gadījumu skaits septiņu dienu periodā ir pieaudzis par 30%, salīdzinot ar iepriekšējām septiņām dienām, žurnālistiem atklāja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Viņš skaidroja, ka 30% tendence tiek novērota vairākas dienas pēc kārtas, tomēr ar nelielām nobīdēm. "Tas liecina, ka situācija attīstās pēc tā saucamā vidējā scenārija - mērena slimības izplatīšanās un mērens pieaugums. Sliktākais variants, kas tika novērots iepriekš, bija pieaugums 60% robežās, tomēr, pēc epidemiologa sacītā, tas notika tikai uz vienu nedēļu.

Optimālākais variants esošajā situācijā epidemiologa ieskatā būtu, protams, ja pieauguma nebūtu, tomēr patlaban "mēs atrodamies pa vidu - starp 60% un 0%".

Tikmēr hospitalizēto pacientu skaits ir pieaudzis par 28%, kas, pēc epidemiologa sacītā, faktiski iet kopsolī ar saslimstības pieaugumu. Tāpat Perevoščikovs skaidroja, ka aptuveni 15% no šonedēļ atklātajiem gadījumiem nākamajā nedēļā būs nepieciešama hospitalizācija.

Starptautiskā kontekstā Latvija joprojām ir viena no valstīm ar viszemāko saslimstību. "Tādu valstu uz kartes vairs nav palicis daudz. Pat Lietuva sasniedza un pārsniedza Eiropas Savienības vidējo rādītāju," sacīja Perevoščikovs, piebilstot, ka Latvija joprojām atrodas zem šī rādītāja.

Vienlaikus saglabājas pietiekami stabila, bet lēna pieauguma tendence attiecībā uz pozitīvo Covid-19 testu īpatsvaru. Septiņu dienu periodā vidēji 5% gadījumu Covid-19 tests uzrādījis pozitīvu rezultātu, kamēr iepriekšējā nedēļā šis rādītājs bija 4,5%. Līdz ar to nedēļās laikā pozitīvo Covid-19 testu īpatsvars pieaudzis par 0,5%.

SPKC iepriekš ir skaidrojis, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Tāpat epidemiologs uzsvēra, ka nebūtu pareizi vērtēt situāciju katru dienu pēc attiecīgās dienas datiem, bet gan būtu jāraugās nedēļas vai divu nedēļu periodā, lai varētu noteikt izplatības tendences.

Jau ziņots, ka otrdien Latvijā atklāts līdz šim vienā diennaktī lielākais jauno Covid-19 gadījumu skaits - 453 sasirgušie, liecina SPKC apkopotie dati.

Aizvadītajā diennaktī mirušas divas personas, kurām bija apstiprināta inficēšanās ar Covid-19. Vakar mirušie pacienti bijuši vecuma grupās no 75 līdz 80 gadiem un no 65 līdz 70 gadiem.

Līdz šim Latvijā mirušas 105 personas, kurām bijusi apstiprināta inficēšanās ar Covid-19.

Vakar Latvijā sasniegts lielākais veikto Covid-19 testu rekords un pārbaudīts kopumā 7621 cilvēks. Pagājušajā diennaktī pozitīvo testu īpatsvars sasniedzis 5,9%. SPKC iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Līdz šim Latvijā inficēšanās ir apstiprināta kopumā 8848 personām, bet no Covid-19 izveseļojies 1471 cilvēks.

Tikmēr nedaudz pozitīvākas ziņas saņemtas no slimnīcām, no kurām izrakstīts vairāk Covid-19 pacientu, nekā tajās nācies nogādāt. Otrdien slimnīcās ievietots 31 Covid-19 pacients, bet 41 izrakstīts no tām, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati.

Kopumā Latvijas slimnīcās patlaban ārstējas 299 Covid-19 pacienti, no kuriem 282 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 17 ir ar smagu slimības gaitu. Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) ir atzīmējusi, ka Latvijas slimnīcu sistēmai būtu kritiski, ja Covid-19 pacientu skaits slimnīcās sāks sniegties virs 500.

Līdz šim no stacionāriem izrakstīts 671 Covid-19 pacients.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē