Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kāpēc jāpiedalās vēlēšanās? Atbild 12 dažādu jomu eksperti

Laikraksts Diena 13. Saeimas vēlēšanu priekšvakarā apkopo 12 sabiedrībā pazīstamu dažādu jomu ekspertu viedokļus par to, kāpēc svarīgi piedalīties vēlēšanās.

Vēlēšanu dienā viss ir mūsu pašu rokās

Jānis Endziņš 
LTRK valdes priekšsēdētājs


Vēlēšanās ir jāpiedalās, un sava izvēle ir jāizdara. Skaidrs, ka tādas tīras un absolūti labas mantas nav, tomēr ir jāspēj no esošā piedāvājuma atrast sev tuvāko, ko ir iespējams izdarīt. Personīgi man ir izdevies pozicionēties un noformulēt savu izvēli, ko arī 6. oktobrī izdarīšu. Diemžēl esam pieraduši sūdzēties, ka viss ir slikti, ka nepatīk tas, kā strādā Saeima un valdība, taču tieši tāpēc mums ir dota iespēja iet un balsot. Pieļauju, ka ir daudzi cilvēki, kuri definē, ka viņiem ir vienaldzīgs viss, kas notiek politikā, valstī. Tomēr, manuprāt, cilvēkam, kurš neattaisnotu iemeslu dēļ nepiedalās vēlēšanās, pēc tam īsti nav morālu tiesību paust kādus pārmetumus valstij – ja tu pats neko nedari, lai pēc saviem ieskatiem mainītu to, kas pašam šķiet nepareizs. Vēlēšanu dienā viss ir mūsu pašu rokās – kādus cilvēkus ievēlēsim, tādi arī nākamos četrus gadus valsti vadīs. Savukārt tiem, kuriem ir sajūta, ka nav par ko balstot, ir visas iespējas pašiem pulcināt domubiedrus, dibināt partiju un ar savu skatījumu startēt nākamajās vēlēšanās.


Vilciens sastāv no 100 vagoniem

Jānis Taukačs
Sorainen partneris, zvērināts advokāts

 

Vēlēšanu dienā svarīgi ir katram atrast kopīgas intereses ar valsti viņam svarīgākajos jautājumos un nobalsot par tām, lai būtu cerības, ka tās kāds realizēs. Tāpēc ieteiktu neaizrauties ar personālijām – lokomotīves ir tikai dažas, bet vilciens sastāv no 100 vagoniem. Labāk aiziet uz ērto CVK mājaslapu un ātri palasīt īsās programmas – uz kurieni vilcienam plānots maršruts. Programmās arī pats atradu atbildi, par ko balsot, jo vienas partijas programma mani tik ļoti uzrunāja, ka likās, ka tā būtu nolasījusi manas domas. Kādam vēlētājam ir svarīga moderna, uz jaunākajām tehnoloģijām un pētījumiem balstīta pieeja jautājumu risināšanai. Citiem ir svarīga stabilitāte un šobrīd sasniegto rezultātu nostiprināšana, bet citiem – geju vai nereģistrētu pāru tiesības, efektīvāka cīņa pret korupciju, iespēja nelaist populistus, demagogus, cittautiešus vai migrantus pie šprices. Ja neiesi balsot, vai tiešām vēlies sajūtu, ka esi atnācis uz labu ballīti, bet tā notikusi bez tevis un tikko beigusies un nākamā ir vien pēc četriem gadiem? Izvēlies atbildīgi!


Tas būs balsojums par vērtībām

Gatis Madžiņš
Dienas galvenais redaktors

Jābūt reāliem – nākamajā dienā pēc vēlēšanām un arī dienu pēc tam nekāda vispārēja laime neiestāsies, mēs nebūsim atraduši partiju, kas pilnībā spēs apmierināt mūsu cerības. Un tomēr ir jāiet balsot un jābalso par tiem, kuru pārstāvētās vērtības varam identificēt visvairāk kā savas. Jā, tas faktiski ir balsojums par vērtībām. Kas es esmu? Eiropietis. Ģimenes cilvēks. Vai esmu apmierināts ar to, kā dzīvoju? Gribu, lai turpinām tādā pašā garā? Kurš piedāvājums ir tāds, par ko varu būt vismaz 80% pārliecināts, ka tas var nodrošināt kaut ko labāku? Bet es arī negribu eksperimentus ar valsti. Arī tāpēc iešu balsot, lai pateiktu "nē" kliedzējiem un populistiem, kas saka, ka viss ir slikti. Kādas vērtības viņi aizstāv? Nekādas! Pat ja viņi spēj atbildēt uz jautājumu, piemēram, par ģimenes attiecībām, pašu iespējamiem sakariem ar citām partijām vai valsts ārpolitisko orientāciju, – vai varam tam noticēt, zinot, ka teiktais vienai vai otrai auditorijai atšķiras?


Lai pēc tam nav jāšausminās par sekām

Andrejs Žagars
aktieris, režisors un uzņēmējs

Es uzskatu, ka balsot ir jāiet noteikti. Tas ir nekrietni, nekaunīgi un nelietīgi pēc tam kritizēt vēlēšanu rezultātus vai valdību, ja tu pats vēlēšanās nepiedalies. Bieži pasaulē pēdējos gados esam redzējuši dramatiskus piemērus, piemēram, Amerikā pēc Trampa ievēlēšanas liela sabiedrības daļa pauda sašutumu un izmisumu, ka tāda nevar būt pilsoņu, vēlētāju lielākās daļas griba, arī Lielbritānijā pēc Brexit balsojuma daudzi bija šokā – abi šie gadījumi saistīti ar to, ka daudzi uz vēlēšanām neaizgāja, ignorēja tās, uzskatot, ka gan jau procesi notiks paši bez viņu piedalīšanās. Taču redzam, ka katrai balsij ir ļoti liela jēga. Tāpēc būtu ieteikums kaut vai pa diagonāli pārlasīt partiju programmas, iedziļināties, kādas vērtības un kādu progresu piedāvā politiskie spēki. Nebalsot pēc inerces, kā cilvēki bieži dara. Latvijas pilsoņiem ir iespēja vēlēt, izteikt savu gribu, paust politisko nostāju, atbalstot konkrētu politisko spēku, protams, iedziļinoties programmā, saprotot, kādas vērtības šis politiskais spēks aizstāv.


Mēs paši veidojam savu nākotni

Vilnis Rantiņš
Mašīnbūves un metālapstrādes uzņēmumu asociācijas padomes priekšsēdētājs

Ja tevi interesē savas valsts nākotne, ir jāiet un jābalso vēlēšanās! Vienlaikus jāatceras, ka mēs saņemam to, ko paši ievēlam, tādēļ balsošana ir jāuztver nopietni un savs lēmums ir rūpīgi jāizvērtē. Nedrīkst ietekmēties no mirkļa iespaida, klausoties tikai solījumos, bet jāvērtē, vai tie ir reāli izpildāmi, – te ir runa par solījumiem palielināt gan pensijas, gan finansējumu citās jomās. Esmu iepazinies ar lielākās daļas partiju priekšvēlēšanu programmām, un jāsaka – daudzās no tām ir solījumi, kam nav nekāda ekonomiska pamata. Gribu atgādināt pamata patiesību – lai būtu nauda, ko tērēt, tā vispirms ir jānopelna. Un tieši tādēļ pats būtiskākais uzdevums ir valdībai – sakārtot mūsu valsts tautsaimniecību, radīt visus nepieciešamos apstākļus, lai mūsu uzņēmēji būtu konkurētspējīgi pasaulē. Tāpēc ir jādomā, jāanalizē un jāizdara sava izvēle. Jo tikai mēs paši veidojam savu nākotni.


Atcerēsimies Brexit piemēru

Gunta Anča
Sustento valdes priekšsēdētāja

Kad 2017. gada marta priekšpēdējās dienas rītā pamodās Lielbritānijas un ES pilsoņi, viņi bija patiesi pārsteigti – vai tiešām tas iespējams, vai tik ļoti prognozējamais referendums pārvērties par negaidītu murgu… Tā ir kā iespējamā un mums tik ļoti tuvā paralēle – mēs jau tāpat sen zinām, kas Latvijas Saeimā tiks ievēlēts, mēs esam pārliecināti, ka varam mierīgi pavadīt jauku dienu un neiet uz vēlēšanām, jo rezultātus mana balss mainīt nevar… Brexit bija skaidrs pierādījums, kā "nevēlētāji" spēja mainīt rezultātu un padarīt to par ļoti nepatīkamu pārsteigumu. Lai Latvijā nenotiktu līdzīgi, ir jāiet balsot, jo reizēm pat viena balss ir tā izšķirošā, lai pārkāptu kādu robežu. Un šī viena balss ir vienlīdz svarīga gan "lielajām", gan "mazajām" partijām, jo mazās – varbūt vislabākās vai vismaz tās, kas mums visvairāk patīk, – nekad neizaugs gana lielas, bet, iespējams, lielās kļūs par mazām, ja mēs tieši šajā reizē nebūsim gatavi tām palīdzēt, atbalstīt un apstiprināt savu ticību darbos, nevis tikai vārdos.


Neatmest ar roku demokrātijai

Artis Svece
filozofs, publicists

Partiju pārstāvji vienmēr aicina piedalīties vēlēšanās vai pat kaunina un atsaucas uz pienākumu. Domāju, tas tiek darīts savtīgu nolūku dēļ. Jo demokrātijā vēlēšanas leģitimē politiķu varu, atbilstoši, ja cilvēki vēlēšanās piedalās kūtri, pat ievēlēto politiķu tiesības uz varu iespējams apšaubīt. Panākuši savu, deputāti dažkārt pārprot notikušo, piemēram, apgalvo, ka, ievēlējot viņus, mēs automātiski esam piekrituši katrai idejai, kas ienāk viņiem galvā. Tomēr es uzskatu, ka vēlēšanās ir jāpiedalās un to rezultāti ir jārespektē, jo sabiedrības, kurās vēlēšanu nav un cilvēki atmet ar roku demokrātijai, agrāk vai vēlāk kļūst nebrīvākas un vardarbīgākas.


Jāņem vērā pieredze un jādodas tālāk

Zintis Ekmanis
Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas viceprezidents

Atbilde ir skaidra – lai ievēlētu savus pārstāvjus Saeimā un lai pēc tam nebūtu iemesla teikt, ka tautai nav nekādu iespēju ietekmēt to, kas notiek valstī. Runājot par izvēles iespējām esošajā piedāvājumā – jāizvērtē un jāņem vērā arī tas, ko saka iekšējā balss. Sirds pateiks priekšā, par ko balsot. Nepiekrītu tiem, kuri atsaucas uz līdzšinējo pieredzi iepriekšējās vēlēšanās, kas viņiem radījusi vilšanos, tādējādi radot nevēlēšanos iet balsot. Ja gadās avarēt ar mašīnu, jūs taču tāpēc neatsakāties nākotnē sēsties pie stūres – jāņem vērā pieredze un jādodas tālāk. Tas pats attiecas uz vēlēšanām.


Ir jāspēj uzņemties personīgu atbildību

Jānis Ošlejs
Ekonomists, uzņēmuma Primekss vadītājs

Manuprāt, nedrīkst kritizēt neko, ko neesi pats personīgi gatavs uzlabot un attiecīgi arī uzņemties atbildību par to. Valsti kritizēt varam tikai tad, ja paši esam aktīvi, gatavi ar pilnu atbildību darīt lietas, lai valstij un visai sabiedrībai kļūtu labāk. Tieši tādēļ ir jāpiedalās vēlēšanās. Partiju un kandidātu piedāvājuma spektrs ir pietiekami plašs, lai ikvienam būtu iespēja izvēlēties sev tuvāko, piemērotāko piedāvājumu un skatījumu uz to, kas būtu jādara savādāk, labāk nekā līdz šim.


Ja nešķirsimies, ja neapstāsimies...

Uldis Bērziņš
Dzejnieks un tulkotājs

Nākšu mājās, pašapzinīgi mīdams peļķēs. Tak dzejnieks! Manu balsi dažs lai sauc par zaudētu, jo arī šajā XIII Saeimā "manējie" savas vietas, visdrīzākais, nebūs vēl atguvuši. Es esmu uzticīgs to iepriekšējo sapņiem, viņu sapnis uzticīgi staigā man līdzi. Ja nešķirsimies, ja neapstāsimies... Ceļa mērķis ir – ceļš. Cits dzejnieks ir par «manējiem» balsojis ar darbiem, pildīdams pagrīdnieka uzdevumus. Kad viņu tiesāja, viņš ar vadības saprotošu piekrišanu tēloja "nožēlnieku", lai atvieglotu savu un savas ģimenes likteni. Tas nebija viegli: tak dzejnieks! Tagad viņa vairs nav mūsu vidū. Kad metīšu spraugā aploksni, tad iedomāšos: tevi turpinu.


Tā ir iespēja tautai izmantot savu varu

Juris Ozoliņš
enerģētikas eksperts

Satversmes otrajā pantā ir rakstīts: "Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai", un piedalīšanās vēlēšanās ir iespēja ikvienam izmantot Satversmē noteiktās tiesības attiecībā uz varu. Vienlaikus es nenosodu tos, kuri izlemj nepiedalīties vēlēšanās. Var būt situācija, ka cilvēkam no esošā piedāvājuma nav iespējams izdarīt izvēli, kas pašam šķistu pieņemama. Turklāt absolūti nepiekrītu tiem, kuri saka, ka ikvienam ir obligāti jāpiedalās vēlēšanās. Arī nepiedalīšanās vēlēšanās ir savu tiesību izmantošana.


Vēlēšanu tiesības ir liela bagātība

Anna Rancāne
Dzejniece

"Es neiešu uz vēlēšanām, jo nav par ko balsot!", "Es neiešu uz vēlēšanām, jo tāpat neko nevaru mainīt", "Ja visi neaizietu uz vēlēšanām, tad gan tie valdošie padomātu"… Nelolo veltas cerības! Tie, kuriem ir noteikts mērķis radikāli mainīt valsts attīstību (un ne jau uz labu), aizies noteikti. Tu neaiziesi un neko, it neko pat nebūsi mēģinājis mainīt, un tas būs vienkārši nožēlojami. Bet – ja nu tieši tava balss šajā gadījumā būtu bijusi noteicošā kādam sarakstam, kādam deputātu kandidātam? Vēlēšanu tiesības – tā tomēr ir liela bagātība, ko mums vajadzētu izmantot.

Top komentāri

to nozīmē
t
Jau šodien nodevu savu balsi, ja rīt aizņemta diena , vari arī tu to izdarīt līdz 16.00.
ērce
ē
1918. gadā latvieši tik dumju jautājumu (kā te virsrakstā) gan nebūtu uzdevuši. Tajos laikos cilvēki bija Latvijas patrioti, par spīti krievu imperiālistu smadzeņu skalošanai.
Lūgums
L
Ja mīli un cieni savu Latviju,tad uzņemies arī atbildību par to,ej uz vēlēšanām !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē