Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kariņš: Nākamās četras nedēļas būs ļoti liels izaicinājums

Ņemot vērā nelielo piegādāto vakcīnu apjomu, nākamās četras nedēļas līdz aprīlim būs ļoti liels izaicinājums, piektdien valdības sēdē sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš atzina, ka saskaņā ar vakcīnu piegāžu grafiku aprīlī plānots kāpināt vakcinēšanas apjomus. Taču, ņemot vērā, ka martā pieejamais vakcīnu apjoms neļaus potēt tik lielā tempā, cik nepieciešams, kā arī jaunā britu Covid-19 celma izplatību, nākamās četras nedēļas būs ļoti grūtas.

"Grūti prognozēt vakcīnu piegādes apjomus. Līdz šim redzam, ka vakcīnas tiek piegādātas mazākos apjomos (..). Tāpēc nākamās četras nedēļas līdz aprīlim, kad gaidāmi lielāki vakcīnu piegādes apjomi, būs ļoti liels izaicinājums," sacīja Kariņš.

Valdības vadītājs atzina, ka šī nav bezgalīga situācija, taču tā ir ļoti grūta. Kariņš atzīmēja, ka nākamnedēļ ir gaidāms nopietns darbs, lai sagatavotu sabiedrībai "ceļa karti" par scenārijiem, kādos ierobežojumi tiek pastiprināti un mīkstināti. Viņš pauda, ka arī citās valstīs ir manāms sabiedrības nogurums un ilgstoša neapmierinātība.

"Sociāli-psiholoģiskais spiediens ir ļoti liels, nemaz nerunājot ar ekonomisko," komentēja premjerministrs.

Preses konferencē pēc valdības sēdes Kariņš sacīja, ka esošie ierobežojumi nespēj nodrošināt saslimstības samazināšanos, lai varētu runāt par kādu ierobežojumu atvieglošanu. Kariņš uzsvēra, ka robeža ierobežojumu atvieglošanai ir 200 saslimušie uz 100 000 iedzīvotāju, bet patlaban tā turas ap 500 saslimušajiem.

Premjers sacīja, ka valdība un eksperti nākamajā nedēļā apspriedīs, kas būtu jāmaina kopējā stratēģijā, lai pārkārtotos un pasargātos no jaunajām koronavīrusa mutācijām. 

"Jāizstrādā cita stratēģija, jo apstākļi ir mainījušies - jaunais vīrusa paveids ir viens no iemesliem, kāpēc nemazinās saslimstības rādītāji. Valdībai un ekspertiem jāapspriež visi iespējamie varianti, jāmēģina modelēt, kaut kas ir jāmaina. Pagaidām gan grūti pateikt, kas tieši jāmaina," sacīja Kariņš.

Valdības sēdes laikā ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Par cilvēcīgu Latviju/KPV LV) un satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) uzsvēra, ka nepieciešams vienoties, pie kādiem saslimstības rādītājiem var mazināt ierobežojumus.

Savukārt Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns aicināja valdību arī vērtēt iespējas palīdzēt pašvaldību sabiedriskajam transportam, lai pārvadātāji varētu nodrošināt epidemioloģiski drošu pasažieru pārvadāšanu. Pēc Kariņa teiktā, Satiksmes ministrija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija jau strādā pie šī jautājuma.

Jau ziņots, ka valdība turpina skatīt ceturtdien neizskatītos ar Covid-19 pandēmiju saistītos jautājumus.

Ceturtdien valdība nepaguva izskatīt visus Ministru kabineta sēdes dienaskārtībā iekļautos jautājumus, jo Kariņam pēcpusdienā bija jāpiedalās Eiropas Savienības līderu sanāksmē.

pievienota 6.-8.rindkopa

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē