Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kols: Ja sabiedrības attieksme pret Covid-19 būs vieglprātīga, rudenī var būt smagi izaicinājumi

Ja atbildīgās valsts iestādes skaidri norāda, kas būtu jādara, lai mazinātu Covid-19 izplatību, un ja no sabiedrības būs vieglprātīga attieksme, tad nevar izslēgt, ka rudenī var rasties smagi izaicinājumi, aģentūrai LETA pauda Nacionālās apvienības (NA) priekšsēdētāja vietnieks Rihards Kols.

Atbildība ir jāuzņemas ne tikai lēmumu pieņēmējiem, bet arī sabiedrībai, uzskata Kols, minot, ka ir jāapzinās, ka vīruss nekur nav pazudis. Jāievēro pamata principi - roku mazgāšana un divu metru distances ievērošana, kā arī vajadzētu sekot līdzi Veselības ministrijas (VM) sniegtajai informācijai, jo saslimstības rādītāji pašlaik ir salīdzinoši augsti, atzīmēja Saeimas deputāts.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) aicinājumu Eiropas valstīm nekavējoties rīkoties saistībā ar Covid-19 saslimušo skaita pieaugumu parlamentārietis nosauca par vispārēju, minot, ka dalībvalstīm pašām ir jāvērtē un jālemj par ierobežojumu ieviešanu.

"Šeit paļaujamies uz VM, kas attiecīgi atbild par to, kurā brīdī ko ir nepieciešams īstenot, un tad jau arī būs jāpieņem lēmums," pauda Kols.

Tāpat viņš minēja, ka iedzīvotāji var arī tagad izvēlēties sevi pasargāt, publiskās vietās lietojot sejas masku.

Arī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas un "Konservatīvo" (K) frakcijas deputāts Normunds Žunna izteica uzticību VM, minot, ka iepriekšējā pieredze ir pietiekama, lai speciālisti izprastu situāciju un VM varētu rīkoties atbilstoši.

"Tajā brīdī, kad VM lems par kādām papildu darbībām, kas jāveic, vienkārši visiem būs jādara viss nepieciešamais, lai to mēs izdarītu," atzīmēja deputāts.

Liela nozīme ir arī medijiem - kā tie iesaistās un iedzīvotājiem palīdz saprast lēmumus, pauda Žunna.

"Primāri mums ir jālieto veselais saprāts," deputāts uzsvēra, minot, ka ikviens izprot, kādi ir inficēšanās riski un kā no tiem izvairīties.

Attiecībā uz vakcināciju viņš paļaujas uz medicīnas nozares pārstāvjiem, sakot, ka "tajā brīdī, kad viņi teiks, ka tas ir jādara, tad tas ir jādara. Un kas ir noteikti jāatceras, tas ir jādara ātri, lai pēc iespējas īsākā laikā mēs pēc iespējas vairāk cilvēku savakcinētu".

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedram un "Jaunās vienotības" (JV) deputātam Atim Lejiņam šķiet, ka sabiedrībai rudenī būs liels nogurums no ierobežojumiem. Reizē viņš neparedz ievērojamus mājsēdes ierobežojumus.

Kā ziņots, Covid-19 gadījumu skaits Eiropā sešu nedēļu laikā trīskāršojies, un tas reģiona veselības sistēmām gada atlikušajā daļā var radīt milzīgus izaicinājumus, otrdien brīdināja PVO Eiropas reģiona direktors Hanss Klūge.

"Mans vēstījums valdībām un veselības institūcijām ir - rīkojieties tūlīt, lai sagatavotos nākamajiem mēnešiem," sacīja PVO amatpersona.

Lai sagatavotos, valstīm ir jāaktivizē vakcinācijas kampaņas, jāatbalsta masku valkāšana, jāstiprina laboratoriju jaudas, jāprioritizē kontaktu izsekošana, jāstiprina infekcijas kontroles pasākumi visās veselības aprūpes iestādēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē