Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

LIZDA: 13.Saeimas sadrumstalotība neļaus veikt radikālas reformas izglītības jomā

Lielais partiju skaits 13.Saeimā neļaus veikt radikālas reformas izglītības jomā, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Viņa atzina, ka pašlaik ir grūti vērtēt, vai Jaunās konservatīvās partijas piedāvājums ministriju sadalījumam ir optimāls, jo nav zināmas personas, kas varētu ieņemt ministru amatus.

Arodbiedrības vadītāja norādīja, ka pret Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) nonākšanu nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) pārraudzībā nav būtisku iebildumu, taču viņa atkārtoti uzsvēra, ka ir būtiski saprast, kam šis politiskais spēks uzticētu nozares vadības grožus.

Vērtējot iespējamo ideoloģiskā kursa maiņu IZM, Vanaga uzsvēra, ka, viņasprāt, radikālas reformas izglītībā jaunievēlētajā Saeimā nebūs iespējamas, jo parlamentā pārstāvēts arī liberāls skatījums.

"Domāju, ka partijas skatīsies viena uz otras pirkstiem, lai neaiziet ekstrēmos," prognozēja Vanaga, piebilstot, ka jaunajā Saeimā un valdībā tik un tā būs stīvēšanās par katras partijas programmas uzstādījumu.

Līdz ar to, viņasprāt, "galīgi radikālu politiku nebūs iespējams virzīt".

Vanaga arī uzsvēra, ka nozarē ir daudz sāktu reformu, kurās jau panākti kompromisi, tāpēc būtu svarīgi tās virzīt uz priekšu. Savukārt reformu virzīšanai būtu nepieciešams tāds ministrs, kas pārzina nozari un vienlaikus spētu nodrošināt politikas pārmantojamību, uzskata LIZDA vadītāja.

Jau vēstīts, ka Jaunā konservatīvā partija (JKP) piedāvā veidot piecu partiju koalīciju bez Zaļo un zemnieku savienības un Saskaņas. Saskaņā ar JKP plānu, IZM nonāktu VL-TB/LNNK pārraudzībā. Šis politiskais spēks būtu tiesīgs izraudzīties arī kultūras ministru un zemkopības ministru.

JKP jaunajā valdībā sev vēlētos premjera posteni, kā arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra un iekšlietu ministra krēslus.

Saskaņā ar minēto piedāvājumu apvienībai AP tiktu trīs ministrijas - Finanšu ministrija, Labklājības ministrija un Veselības ministrija -, kā arī Saeimas spīkera krēsls, kurā politiskais spēks, pēc neoficiālas informācijas, labprāt redzētu savu premjera amata kandidātu Arti Pabriku.

Partijai KPV LV JKP iecerējusi atvēlēt ekonomikas ministra un satiksmes ministra krēslus, bet Jaunajai Vienotībai - tieslietu ministra un aizsardzības ministra posteņus.

Savukārt lēmums par Ārlietu ministrijas pārraudzību varētu tikt pieņems kopīgi.

 

Top komentāri

Pareizaisvirsraksts
P
Reforma - deforma?
Tukša runa
T
Tai LIZDAi vienreiz vajadzētu ex promtum ierasties kādā klasē un paskatīties, kā notiek stundas, kādā kvalitātē. Pie viena arī ieskatīties stundu sarakstā un mājas darbu uzdošanā, izvērtēt, vai skolniekiem ir normāli sēdēt stundā 90 minūtes , cik stundu skolniekam dienā u.t.t.Jā, un tikai pēc tam runāt par izglītības kvalitāti un algas paaugstināšanu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē