Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LNMM direktore par ugunsgrēku Parīzē: Pieredzam Rietumeiropas vērtību zaudēšanu

"Tas ir ļoti zīmīgi, ka mēs visādā veidā pieredzam Rietumeiropas vērtību zaudēšanu - gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. [Parīzes Dievmātes katedrāle ir] nācijas simbols, eiropeiskās identitātes simbols un viena no nozīmīgākajām arhitektūras vērtībām," otrdienas rītā par postošo ugunsgrēku Parīzes Dievmātes katedrālē telefonsarunā Latvijas Televīzijai izteicās Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) direktore Māra Lāce.

Lāce atzina, ka vakardienas notikums viņai atsauca atmiņā 2013. gada ugunsgrēku Rīgas pilī, norādot, ka toreiz "man nācās pavadīt visu nakti, uztraucoties par muzeja vērtībām".

LNMM direktore pauda prieku, ka ugunsdzēsējiem izdevies saglābt divus galvenos torņus un zvanu torni. "Tas ir ļoti būtiski celtnes atjaunošanai nākotnē."

Tāpat Lāce pauda gandarījumu, ka vairāki nozīmīgi mākslas mecenāti jau pieteikušies ziedot vērienīgas summas kultūrvēsturiskā pieminekļa atjaunošanai, vienlaikus atgādinot: "Šis gadījums pierāda kārtējo reizi to, cik ārkārtīgi liela nozīme ir sīkumiem un šim faktoram, kas saucas nolaidība, paviršība. Par to ir ārkārtīgi daudz jādomā."

Kā vēstīts, pašlaik visbiežāk izskanējusi versija, ka liesmas sākušās tajā katedrāles daļā, kur norit restaurācijas darbi, un, iespējams, izcēlušās kāda strādnieka nolaidīgas rīcības rezultātā.

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
Rietumu vērtības, tās ir kristīgās vērtības. Visas konstrukcijas, kuras nav būvētas uz Klints... tās visas sabruks. Un brukšanas posts būs liels.
opā
o
Cilvēciskais faktors. Tā bija ugunsgrēkos restaurācijas vai nekvalitatīvu darbu dēļ Rigas pilī, Piņķu baznīcas tornī, Okupācijas muzejā, Gulbenes muzejā. Domāju ka šie nav vienīgie gadījumi. Žēl tikai, ka ierēdņi domā, ka katrai strādnieku kustībai spēs uzrakstīt administratīvo procesu...
Buks
B
Restaurators Muhameds uzrāva špicku un neskaļi noteica- allah akbar. Izrādās, nemaz nav jātriec ļotenes dvīņu torņos, lai tevi sadzirdētu visā pasaulē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē