Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nemiro atbalsta OIK parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi

Atzinīgi novērtējot 34 Saeimas deputātu iniciatīvu rosināt Saeimu lemt par obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas jautājumiem veltītas parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi, ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) uzsver, ka, ņemot vērā, ka šis ir sabiedrībai svarīgs jautājums, viņš pilnībā atbalsta komisijas izveidi papildu informācijas gūšanai.

Parlamentāro izmeklēšanu paredzēts veikt par valsts rīcību, izveidojot valsts atbalsta sistēmu elektroenerģijas ražošanai no atjaunojamajiem resursiem un koģenerācijā, izvērtējot tās atbilstību Latvijas un Eiropas Savienības tiesību normām, kā arī izvērtējot sistēmas uzraudzību un kontroli.

"Valsts atbalsta sniegšana elektroenerģijas ražotājiem, kas izmanto atjaunojamos energoresursus vai kuri nodrošina elektroenerģijas bāzes jaudas, pati par sevi ir atbalstāma rīcība; arī daudzas citas Eiropas valstis sniedz šāda veida atbalstu saviem ražotājiem. Bet Latvijā OIK sistēmu allaž apvijis visai necaurspīdīgs tīkls, kas radījis pamatu sabiedrības šaubām par sistēmas taisnīgumu un neuzticībai atsevišķu valsts amatpersonu rīcībai. Obligātā iepirkuma sistēma Latvijā darbojas ilgāk par 10 gadiem. Tas ir pietiekams laiks, lai šodien veiktu sistēmas izvērtējumu, apzinātu un labotu iepriekš pieļautās kļūdas, lai turpmāk tā būtu caurspīdīgāka un sabiedrībai saprotama," norāda ministrs.

Ministrijā atzīmēja, ka Ekonomikas ministrija šobrīd aktīvi strādā pie jauniem risinājumiem OIK sistēmas sakārtošanai. Ir izstrādāti priekšlikumi valsts atbalsta sistēmas sakārtošanai, kas ietver gan stingrākas prasības valsts atbalstu saņemošo elektrostaciju darbībai, gan stingrākas kontroles un bargākas sankcijas pārkāpumu gadījumos. "Mans mērķis ir panākt, ka jau tuvākajā laikā OIK tiek samazināts gan uzņēmējiem, gan mājsaimniecībām, un turpmāk valsts atbalsts tiek sniegts tikai priekšzīmīgiem un uz ilgtspēju vērstiem uzņēmumiem. Tāpēc paralēli strādājam arī pie priekšlikumiem, kā radīt veicinošus apstākļus elektrostaciju darbam ārpus valsts atbalsta sistēmas," uzsver Nemiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē