Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Parādniekiem patīk veikt pārkāpumus, bet sodus maksāt nesteidz

Starptautiskajā tiesu izpildītāju dienā saruna ar Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāju Ivetu Kruku par to, kāda ir tiesu izpildītāju loma tiesiskuma nodrošināšanā, cik atbildīgi Latvijas iedzīvotāji izturas pret savām saistībām un vai pandēmija ir palielinājusi parādnieku skaitu.

9. jūnijs ir Starptautiskā tiesu izpildītāju diena, un šogad izvēlētā tēma ir “Tiesu izpildītājs – stabilitātes elements mainīgajā pasaulē”. Kāpēc šāda izvēle?

Pēdējie gadi mums ir parādījuši, ka pasaulē viss var mainīties ļoti negaidīti un strauji, to uzskatāmi parāda, piemēram, Covid-19 pandēmija, karš Ukrainā. Taču neskatoties uz ārējiem apstākļiem, tiesu izpildītājiem ir jāspēj nodrošināt nolēmumu izpildes nepārtrauktību, tai skaitā izmantojot piespiedu izpildes līdzekļus, kuriem jāspēj pielāgoties reālajam laikam ne vien teorētiski, bet arī praktiski. Tiesu nolēmumu izpildes princips paliek nemainīgs, bet laikam līdzi mainās izpildes mehānismi un tehnoloģijas.

Kā Jūs vispār raksturotu tiesu izpildītāja darbu, cik nozīmīga šī profesija ir bijusi vēsturiski un kāda loma tai ir šobrīd?

Tiesiskuma nodrošināšana ir viens no mūsdienu demokrātijas pamatiem, un tiesu izpildītāji ir viens no tiesiskuma garantiem katrā valstī. Par pārkāpumiem ir jāseko sodam, parādi ir jāatdod un valsts institūciju pieņemtie lēmumi ir jāizpilda. Tiesas nolēmumu izpildes nodrošināšana palīdz iedzīvināt tiesības uz taisnīgu tiesu, kas ir katras personas pamattiesība. Tiesu izpildītājs ir noslēdzošais posms katrā tiesvedības procesā, kur nenotiek labprātīga lēmuma izpilde. Tiesu izpildītāja pienākums ir panākt lēmuma izpildi par labu cietušajai pusei, neskatoties uz otras puses nevēlēšanos to izpildīt. Ja tiesa ir pieņēmusi taisnīgu lēmumu par labu cietušajai pusei,  bet otra lietas puse to neņem vērā jeb “neizpilda”, tad, neesot piespiedu izpildes funkcijām, pazustu tiesas praktiskā nozīme. Izveidotos nesodāmības situācija, un taisnīgums paliktu tikai uz papīra.

Kāda kopumā ir Latvijas iedzīvotāju attieksme pret parāda atdošanu un parādniekiem? Vai varam novērot kādas atšķirības salīdzinājumā ar kaimiņiem un citām valstīm?

Latvijas iedzīvotāju attieksme mainās atkarībā no parāda veidiem. 2019. gadā veiktā SKDS aptaujā secināts, ka iedzīvotāji visnegatīvāk vērtē uzturlīdzekļu parādniekus un vislielākā tolerance ir pret nodokļu un nodevu nemaksātājiem, piemēram, nekustamā īpašuma nodoklis pašvaldībai, kā arī tiem, kas nemaksā juridisko personu prasījumus par saistību izpildi civillietās (piemēram, par preces piegādi, preces pirkumu vai pakalpojuma sniegšanu pielīgtās summas piedziņu). Citās valstīs kopumā varam novērot līdzīgas tendences – viszemākā iecietība ir pret uzturlīdzekļu parādniekiem, savukārt cilvēki ir vairāk iecietīgi pret neizpildītām saistībām, kas radušās no dažāda veida aizdevumiem.

Kāda kopumā ir parādu lietu struktūra – kurus parādus cilvēki atdod visnelabprātāk un kādos gadījumos parādus atgūt ir visgrūtāk?

2021. gadā no piespiedu izpildei nodotajiem nolēmumiem 60% bija par neizpildītām saistītām administratīvo pārkāpumu lietās. Otru lielāko lietu kategoriju veido parādu piedziņa civillietās un zaudējumu piedziņa krimināllietās.

Izpildes iespējas nav atkarīgas no konkrētās lietu kategorijas, bet gan no konkrētā gadījuma, proti, vai ir iespējams panākt saistību izpildu no personas (parādnieka) vai nē.

Vai parādniekiem ir kopīgas iezīmes, vai varam runāt par tipiskiem parādnieku profiliem?

Nav iespējams runāt par vienotu “tipisku” parādnieka tēlu visās lietu kategorijās.  Bet nesen veicu nelielu pētījumu savā iecirknī, apkopojot un analizējot statistiku administratīvo pārkāpumu lietās par 2021. gadu. 96% lietās parādnieks bija fiziska persona, un raksturīgākie administratīvo sodu pārkāpēji bija vīrieši (81%).

Kopumā lietu skaits vienam parādniekam var būt ļoti dažāds. Tā, piemēram, vienai fiziskajai personai kopumā bija 85 administratīvo sodu piedziņas lietas, no tām 27 lietas bija reģistrētas 2021. gadā. Visas lietas bija saistītas ar narkotisko un/vai psihotropo vielu neatļautu lietošanu vai atteikšanos no narkotisko vielu ietekmes pārbaudes.

Jāuzsver gan, ka tik liels lietu skaits vienam parādniekam drīzāk ir izņēmums, kas saistīts ar personas dzīves veidu un antisociālo uzvedību. Apkopojot lietu skaitu vienam parādniekam, var secināt, ka visai bieža parādība ir parādnieki ar līdz pat trim administratīvā pārkāpuma lietām.

Vai ir pamats apgalvojumiem, ka parasti parādnieki ir cilvēki ar maziem ienākumiem un tāpēc nespēj atdot parādus? Kādas ir vidējās atgūstamo parādu summas?

Kā jau minēju iepriekš, visbiežāk tiesu izpildītāju lietvedībā piespiedu izpildei nonāk administratīvo pārkāpumu lietas. Tie ir neapmaksāti administratīvo pārkāpumu sodi, kurus persona ir radījusi ar savu rīcību. Pie tam lielāko īpatsvaru veido salīdzinoši nelielu naudas sodu piedziņas lietas līdz 100 eiro apmērā, turklāt daļa ir amplitūdā no 30 līdz 50 eiro. Tie visbiežāk ir ekonomiski aktīvi cilvēki, kuri dažādu personīgu apsvērumu dēļ nav nokārtojuši savas saistības.

Inflācija aprīlī sasniedza 13%. Vai cenu kāpums šogad ir iespaidojis arī parādnieku skaitu?

Salīdzinājumā ar 2021. gada pirmajiem pieciem mēnešiem ir redzams, ka šobrīd izpildīto lietu skaits par gada pirmajiem mēnešiem ir lielāks. Turpina pieaugt administratīvo lietu skaits, taču piedziņas rezultāti nesamazinās, tieši pretēji – uzlabojas. Neliels pieaugums ir vērojams arī iesniegto lietu skaitā par saistību izpildi civillietās. Kopumā civillietu izpildē iesniegto lietu skaits ir nedaudz pieaudzis, taču piedzenamā summa samazinājusies. To var izskaidrot ar tendenci samazināties parāda summas apmēram.

Sajūtu līmenī, kādas ir prognozes uz šā gada rudeni un ziemu? Tiek prognozēts, ka ievērojami kāps apkures izmaksas. Vai tas varētu iespaidot arī lietu skaitu?

Protams, arī mēs uz nākotni raugāmies ar zināmām bažām un prognozes veidojam ar piesardzību. Pateicoties valsts nodrošinātajiem ekonomikas stabilizēšanas pasākumiem, visai veiksmīgi tika pārvarēta Covid-19 krīze. Ņemot vērā šo pieredzi, gribas domāt un cerēt, ka valdība arī šogad palīdzēs mazāk nodrošinātajām iedzīvotāju grupām, ieviešot atbalsta pasākumus.

Kādas bija tendences Covid-19 pandēmijas laikā – parādnieku skaits pieauga vai samazinājās?

Vērtējot kopējo lietu skaitu, jāsecina, ka pandēmija kopumā neiespaidoja cilvēku spēju segt savas saistības. Jaunā iezīme, kas parādījās, bija saistīta ar epidemioloģisko drošības noteikumu un prasību ievērošanu. Ne visi cilvēki šīs prasības ievēroja, un tas noveda pie administratīvo pārkāpumu lietu skaita pieauguma. Daļa pārkāpēju ļoti nevērīgi ir izturējušies pret šo sodu apmaksu, un viņu lietas tagad ir nonākušas pie tiesu izpildītājiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē