Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Politologs: Partiju sarunas par valdības izveidi pašlaik ir nonākušas strupceļā

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa paziņojums par viena kandidāta nominēšanu premjera amatam varētu izvest politiskās partijas no strupceļa pārrunās, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Juris Rozenvalds.

Rozenvalds norādīja, ka politiskās partijas kūtri strādā pie jaunās 13.Saeimas koalīcijas veidošanas. Pašlaik gan esot grūti teikt, cik tam ir objektīvi iemesli, ņemot vērā, ka divas partijas ieguvušas līdzīgu skaitu deputātu krēslu Saeimā un apvienība Attīstībai/Par! daudz neatpaliek. Viens no sarunu kavēkļiem esot Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līdera Jāņa Bordāna piedāvājums veidot piecu partiju koalīciju bez Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), kamēr citām partijām šāda uzstādījuma nav. Līdz ar to politiskajiem spēkiem ir grūti savstarpēji vienoties, piebilda eksperts.

"Skaidrs, ka pašreizējā procesā politisko partiju pārrunas nonākušas strupceļā. Acīmredzot, no strupceļa tās var izvest prezidenta aktivitāte. Gribu piekrist tam, ko saka KPV LV līderi - bumba ir prezidenta pusē," sacīja Rozenvalds.

Pēc viņa teiktā, Vējoņa līdzšinējais paziņojums par trīs kandidātiem, kurus viņš izvērtēs premjera amatam, ir zināmā mērā "izpatikšana visiem" apstākļos, kad sabiedrība vēlas pie varas jaunu politisko spēku, bet bez pašreizējām koalīcijas partijām jauno valdību aritmētiski nevar izveidot.

Eksperts uzskata, ka līdz 6.novembrim, kad plānots ievēlēt Saeimas amatpersonas un Saeimas Prezidiju, partijām nevienojoties par koalīcijas sastāvu, balsojuma rezultātā var parādīties "visādi pārsteigumi".

Pēc Rozenvalda domām, līdz šim situāciju politisko partiju sarunās par jaunās koalīcijas izveidi visveiksmīgāk izmanto Attīstībai/Par!, kura sākumā nebija aktīvākā partija sarunās. "Redzot, ka starp JKP un KPV LV veidojas tāda ļoti skaidra sāncensība bez gatavības atrast kompromisu, ņemot vērā Bordāna taisno un cieto pozīciju par koalīciju bez ZZS, pašreiz sev gūst punktu Attīstībai/Par! un Artis Pabriks kā iespējamais premjera amata kandidāts. Viņi ir mierīgāki un parāda sabiedrībai gatavību runāt par būtību, " teica politologs.

Kā ziņots, Vējonis uzskata, ka 13.Saeimā ievēlēto partiju darbs pie jaunās koalīcijas veidošanas vērtējams kā neapmierinošs. Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā, Vējonis otrdien, 30.oktobrī, uz tikšanos Rīgas pilī aicinājis 13.Saeimā ievēlētās partijas KPV LV Ministru prezidenta amata kandidātu Aldi Gobzemu, JKP premjera amata kandidātu Bordānu un partiju apvienības "Attīstībai/Par!" kandidātu Pabriku.

Pašlaik valdības veidošanas sarunās iniciatīvu uzņēmušies trīs politiskie spēki - KPV LV, JKP un "Attīstībai/Par!".

Pagaidām gan sarunās nav iezīmējies konkrēts premjera kandidāts, par kuru varētu vienoties partijas, kā arī nav skaidrs koalīcijas sastāvs. Vienlaikus visas partijas, kas piedalās valdības veidošanas sarunās, izslēdz iespēju veidot valdību ar Saskaņu.

Top komentāri

Hmmm
H
Interesanta visa šī "politologu" būšana, Rietumeiropas laikrakstos tādus gan nemana. Latvijas īpašā atpazīstamības zīme, galvenais, ka visi kā viens sevi pašpasludinājuši par tādiem, kuri "eksperti".
rekur
r
Itālijā politiskā krīze ir 2x gadā. Ārkārtes vēlēšanas gandrīz ,katru 2. gadu. Un dzīvo viņi tā jau gadus 70... Un labāk par mums. Beļģijā var dzīvot VESELU GADU!!! bez valdības... Vai ar viņiem,kas slikts noticis? Un arī viņi dzīvo labāk nekā mēs. Ja mums GADU vispār nebūtu ne partiju, ne Saemas, ne Valdības, ne Prezidenta- domājiet, ar mums kas slikts notiktu? Kā dzīvojam, tā arī dzīvosim tālāk. Bet lūk - ja nebūtu LATVENERGO, sētnieku un RIMI, tad latviešiem, jau klātos slikti...
vēlētājs
v
|Vēl strādā vecais sasaukums un valdība, ko var cepties. Vienīgi runā, ka suņubūda gan tikšot nojaukta, iemītnieki migrēšot pa visām partijām...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē