Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Reizniece-Ozola: SVF finanšu sektora reformu jomā Latvijas paveikto vērtē pozitīvi, tomēr saskata sistēmiskus trūkumus

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) finanšu sektora reformu jomā Latvijas paveikto vērtē pozitīvi, tomēr saskata sistēmiskus trūkumus, kas gan ir visas Eiropas Savienības (ES), nevis tikai Latvijas jautājums, aģentūrai LETA norādīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Viņa skaidroja, ka nav vienota un skaidra regulējuma, ko darīt, ja Eiropas Centrālā banka pieņēmusi lēmumu par kādas bankas darbības apturēšanu saistībā ar naudas atmazgāšanu. Savukārt tas, ko SVF redz, kā "pudeles kaklu" ir kvalificēta darbaspēka trūkumu.

Tāpat finanšu ministre norādīja, ka SVF vērtējums par Latviju kopumā ir pozitīvs. Eksperti uzsver, ka Latvijā ir ļoti laba un stabila izaugsme, kas nav atkarīga tikai no ES fondiem, jo arī eksports pieaug. Tomēr viņi uzsver, ka šie labie laiki jāizmanto, lai turpinātu reformas, skaidroja ministre.

Savukārt Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) aģentūrai LETA sacīja, ka nav ticies ar SVF pārstāvjiem, tomēr, komentējot SVF vērtējumu par Latviju, premjers skaidroja, ka vājās puses, kuras nepieciešams pilnveidot, ir zināmas. Viņš uzsvēra, ka reformu process norit pēc plāna un pēc nedēļas gaidāma Finanšu sektora attīstības padomes sēde. Tāpat Latvijas banku noguldījumos riskanto čaulas veidojumu īpatsvars ļoti strauji krīt un galvenais uzdevums šobrīd esot nostiprināt kontroles mehānismu ABLV Bank pašlikvidācijas sakarā.

"Bankas 1.jūlijā iesniedz savas jaunās stratēģijas, kas būs jauns pavērsiens, jo tas parādīs, vai ar Saeimas pieņemto likumu par čaulas kompāniju likvidāciju ir pietiekami, vai vajadzēs vēl papildus pasākumus. Finanšu un kapitāla tirgus komisija šobrīd prognozē, ka attīrīšanās process ir labāks nekā gaidīts," sacīja Kučinskis.

Jau vēstīts, ka misijas vadītāja Iva Petrova pirmdien žurnālistiem pavēstīja, ka Latvijai jāveic stingras darbības, lai atjaunotu valsts finanšu sistēmas reputāciju. SVF ieskatā Latvijas finanšu sistēmai ir vairāk jāatbalsta investīcijas. Neskatoties uz labvēlīgiem makroekonomiskiem apstākļiem, kreditēšanas pieaugums joprojām ir neliels, secinājuši SVF eksperti.

Fonda pārstāvji uzsver, ka vidējā un ilgtermiņā būs nepieciešams vairāk kredītu ieguldījumiem un Latvijas kapitāla un produkcijas īpatsvara palielināšanai. Finanšu sistēma varētu vairāk atbalstīt ieguldījumus, ņemot vērā, ka ar reformām tiek strādāt pie risku, kas izriet no ēnu ekonomikas un nepietiekamas maksātnespējas sistēmas īstenošanas, mazināšanas. SVF arī pauž, ka maksātnespējas režīma reforma un maksātnespējas administratoru licencēšana palīdzēs uzlabot kreditoru līdzekļu atgūšanas līmeni, bet centieni veicināt brīvprātīgu ienākumu un aktīvu atklāšanu palīdzētu mazināt kredītrisku.

Tāpat Petrova norādīja, ka ierobežotais darba tirgus Latvijā varētu radīt nopietnas grūtības vidēja un ilgtermiņa izaugsmei. Fonda pārstāvji secinājuši, ka emigrācijas dēļ turpina kristies nepieciešamo prasmju līmenis valstī, taču līdz ar darbaspēka samazināšanos kāpj algas, kas attiecīgi mazina konkurētspēju. Savukārt darbaspēka novecošanās ilgtermiņā var mazināt ražīgumu.

Savukārt Kučinskis nepiekrīt SVF vērtējumam, ka ierobežotais Latvijas darba tirgus varētu radīt nopietnas grūtības ilgtermiņa izaugsmei un arvien neatbalsta darba tirgus atvēršanu.

Šorīt intervijā LTV raidījumam Rīta Panorāma Kučinskis sacīja, ka ir pāragri runāt par lētā darbaspēka ielaišanu Latvijā, jo krietni vairāk ir jādomā par to, kā efektīvāk izmantot esošos resursus, kā arī domāt par to speciālistu atgriešanu Latvijā, kuri bija devušies prom uz citām valstīm.

Top komentāri

apakšuzņēmējs
a
ir iznīcināts vietējo banku sektors. palikušas tikai skandināvu un amerikāņu . un es kā skolniece atskaitos. vēl drusku jāpaciešas, un tad jau prom uz eiropas vai amerikas silto vietiņu. vīrs piekops atlikušo.
reptilis
r
Vai Latvijas valsts ministrēm un ministriem pašiem nav jāsaprot,kas Latvijai ir vajadzīgs?????
Svētā dana
S
lai sistēmisks un ne sistemātisks miers ar jums! Amen))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē