Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Reizniece-Ozola: Zinājām, ka Moneyval ziņojums nebūs glaimojošs

"Ziņojums nav nekāds pārsteigums," intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma par Moneyval ziņojumu, saskaņā ar kuru Latvijai noteikts pastiprināts kontroles režīms, izteicās finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Taujāta, vai ziņojums šobrīd nozīmēs jau "taustāmas" sekas, piemēram, Latvijas kredītreitinga samazinājumu, Reizniece-Ozola norādīja: "Šobrīd situāciju tas nepasliktinās. [..] Ar Moneyval tiek strādāts jau visu pagājušo gadu, sanāksme bija jūlija sākumā. Visa finanšu sabiedrība principā jau zināja, kāds būs šis ziņojums, ka tas nebūs glaimojošs Latvijai. Tagad svarīgākais ir koncentrēties uz saviem mājasdarbiem, ko Kontroles dienests un visas institūcijas arī dara."

Ministre skaidroja, ka ziņojumā viskritiskāk vērtēta nevis likumdošana, bet tieši likumsargu praktiskā prasme un spēja novest finanšu noziegumu gadījumus līdz notiesājošam spriedumam.

"Ja paskatāmies statistiku, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policiju var ņemt kā paraugu - no visiem ziņojumiem līdz 2013. gadam, kas tika no Kontroles dienesta nodoti Finanšu policijai, 53 jeb pilnīgi visi tika nodoti tālāk kriminālvajāšanai prokuratūrai, bet, ja paskatāmies uz rezultātiem, tikai 30 no tiem ir ar nosacītu sodu, 17 ir ar minimālu naudas sodu dažu mēnešalgu apmērā, seši ir piespiedu darbu, bet neviena reāla cietumsoda.

Tas ir arī galvenais pārmetums Latvijai, ka mēs nesaprotam, cik pēc būtības finanšu noziegumi ir nopietni,

un nespējam vai negribam piemērot tādus sodus, lai būtu atturošs spēks. Citādi sanāk, ka naudu "mazgāt" ir labs bizness, jo nav bail no nopietniem sodiem," uzsvēra ministre.

Viņa skaidroja, ka šobrīt ir gads laika, lai parādītu nopietnu progresu šajos jautājumos praksē. "Ja spēsim demonstrēt labus rezultātus, tad viss būs kārtībā. Ja nē, tad Latviju var iekļaut pelēkajā sarakstā."

Taujāta, kādi ir būtiskākie paveicamie mājasdarbi, Reizniece-Ozola minēja gan Kontroles dienesta, gan Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, gan prokuratūras un policijas kapacitātes stiprināšanu, lai būtu prasmes finanšu noziegumus laikus ieraudzīt, izmeklēt un novest līdz sodam. "Tāpēc esam vienojušies par Kontroles dienesta neatkarības stiprināšanu un par pietiekamu līdzekļu piešķiršanu, lai būtu jauda to izdarīt."

Jau vēstīts, ka Eiropas Padomes ekspertu komiteja naudas atmazgāšanas novēršanas pasākumu un terorisma finansēšanas novērtējumam Moneyval noteikusi Latvijai pastiprinātu kontroles režīmu. Ziņojuma kopsavilkumā skaidrots, ka kontroles režīms pastiprināts, jo Latvija saņēmusi zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem. 

Top komentāri

>:-)
&
Kamēr , ar koku sānos neiebakstīs , gulēs neceļot ne ausi ?
gf
g
Par ablv gan neko nezinājāt sākuma stadijā, jeb izvēlējāties gļēvu klusēšanas taktiku?
DUŅA MĒNEŠREIZNIECE-OZOLA -
D
nācijas negods un kauns.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē