Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Rinkēvičs: Tuvākajās dienās tiks publicēts Baltijas valstu "melnais saraksts" ar aptuveni 100 personām no Baltkrievijas

Tuvākajās dienās tiks publicēts visu trīs Baltijas valstu "melnais saraksts" ar aptuveni 100 personu vārdiem no Baltkrievijas, Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā pastāstīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) .

Viņš pavēstīja, ka vakar panākta vienošanās ar kolēģiem Lietuvā un Igaunijā par saraksta publicēšanu. Pēc ministra paustā, šajā sarakstā iekļautas aptuveni 100 identificētas personas, kas ir atbildīgas par vardarbību Baltkrievijā.

Tāpat ministrs uzsvēra, ka Baltijas valstis sankcijas paplašinās un tas nenozīmē, ka šis saraksts būs pēdējais. Rinkēvičs norādīja, ka Latvija, Lietuva un Igaunija ir vienojušās turpināt sankciju sarakstu paplašināšanu, negaidot, kad par savu sarakstu vienoties Eiropas Savienība (ES).

Runājot par Aleksanda Lukašenko inaugurāciju, kuru Latvija neatzīst un neuzskata Lukašenko par leģitīmu Baltkrievijas prezidentu, Rinkēvičs norādīja, ka neatzīšana nozīmē to, ka augstāka līmeņa politiskie kontakti starp ES dalībvalstu vadītājiem un Lukašenko nav iespējami.

"Tas nozīmē arī to, ka tās valstis, kas paziņojušas par vēlēšanu rezultātu un inaugurācijas neatzīšanu, varēs apšaubīt tos dokumentus, ko Baltkrievijas vārdā parakstīs valdība vai Lukašenko. Noteikti gaidāmas diskusijas par vēstnieku akreditāciju un citiem jautājumiem," sacīja ārlietu ministrs, piebilstot, ka neatzīšana nenozīmē attiecību pārtraukšanu, augstā politiskā līmenī tas nozīmē minēto valstu boikotu.

Rinkēvičs sacīja, ka tehniskā līmenī sakari ar Baltkrieviju būs jāuztur. Viņš pavēstīja, ka ES ārlietu ministru līmenī tika runāts, ka mērķis, pirmkārt, ir politiskais dialogs, otrkārt, jaunas vēlēšanas starptautisko novērotāju klātbūtnē, treškārt, zināma varas transformācija.

"Dialogs ir iespējams tikai tad, ja pie sarunu galda sēžas visi. Mums ir kontakti ar dažādiem opozīcijas politiķiem, mēs tikāmies ar Svetlanu Tihanovsku gan Rīgā, gan Briselē. Mēs visi kopā mēģinājām uztaustīt, kāds varētu būt mehānisms, kā situācija Baltkrievijā varētu noregulēties," pauda ārlietu ministrs, vēršot uzmanību, ka viena lieta ir tie, kas ir pret Lukašenko, bet otra - viņam tomēr ir izdevies turēt kontroli pār varas struktūrām. Ministra ieskatā, tas ir faktors, ar kuru jārēķinās.

Kā ziņots, Baltkrievijai par prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un protestētāju vardarbīgu apspiešanu draud arī ES un ASV sankcijas.

ANO cilvēktiesību izmeklētāja Anaisa Marina pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Baltkrievijā kopš vēlēšanām agresīvi aizturēti vairāk nekā 10 000 cilvēku un saņemtas vairāk nekā 500 sūdzības par spīdzināšanu un tūkstošiem cilvēku tikuši mežonīgi piekauti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē