Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Šadurskis: Vidusskolās ar ļoti nelielu skolēnu skaitu grūti runāt par izglītības kvalitāti

Skolās ar ļoti nepietiekamu skolēnu skaitu 10.- 12.klašu posmā ir ārkārtīgi grūti runāt par izglītības kvalitāti, - ir pārliecināts izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība).

Ievadot pētījuma par optimālo vidusskolu tīklu Latvijā prezentāciju, ministrs uzsvēra, ka visiem izglītības procesā iesaistītajiem "ir laiks iziet no komforta zonas". "Tas ir absolūti nepieciešams, lai Satversmē garantētās tiesības uz izglītību var piepildīt ar reālu saturu. Tiesības uz izglītību nozīmē tiesības uz kvalitatīvu izglītību," uzsvēra politiķis.

Ministrs ir pārliecināts, ja demogrāfijas pārmaiņām nesekos pārmaiņas izglītības jomā, tad nevar runāt par kvalitatīvas izglītības pieejamību. "Ar ļoti nepietiekamu skolēnu skaitu vidusskolas posmā ir ārkārtīgi grūti runāt par izglītības kvalitāti," piebilda ministrs.

Šadurskis uzsvēra, ka bez mūsdienīga vidusskolu tīkla nav iedomājama ekonomikas izaugsme un augstāka dzīves kvalitāte. Latvijā skolu tīkls nav tikai izglītības jautājums - tas ir jautājums par visas sabiedrības kopējo labumu, ir pārliecināts Šadurskis.

Kā atzīmēja politiķis, ja paskatās uz skolas izvēles prioritātēm, tad esot skaidrs, ka sabiedrība dalās divās daļās - vieni dod priekšroku kvalitātei, nevis skolas tuvumam, bet "diemžēl ir arī otra kategorija".

Ministra skatījumā, ja tiks sekots pētnieku sniegtajām rekomendācijām, tad skolēni iegūs kvalitatīvas izglītības iespējas, modernu skolas vidi, interešu izglītību, iespēju ārpus sociālajiem tīkliem kontakēties ar saviem vienaudžiem. Skolotāji savukārt varētu rēķināties ar konkurētspējīgāku atalgojumu, kā arī profesijas prestiža celšanu. Pašvaldībām būs daudz vairāk iespēju ietaupīt līdzekļus, ko ieguldīt interešu izglītībā, sociālā pedagoga, karjeras konsultanta nodarbināšanai.

Izglītības resorā vien šie jautājumi nav atrisināmi, uzskata ministrs. Pētījuma rezultātā, analizējot iedzīvotāju kustību, autoceļu noslodzi, atrasti prioritāri rekonstruējami autoceļu posmi, savukārt skolu tīkla sakārtošanas plāni ir diezgan labi saskaņojami ar Satiksmes ministrijas (SM) plāniem.

"Mums ir vienota izpratne par to, ka te jāiesaistās IZM, SM, VARAM, kā arī Veselības ministrijai. Instruments ļauj salāgot laika plānus, projektus, lai investīcijas būtu visefektīvākās," teica Šadurskis.

Top komentāri

vai tiešām
v
Vai ministrs ir domājis par šādiem jautājumiem: 1. Vai masveida lauku skolēnu pieplūdums pilsētu skolās neradīs vēl lielākas problēmas- saskarsmē, uzvedībā un rezultātā arī mācībās visiem. 2. Vai no laukiem braukājošajiem skolēniem(pat, ja pieņemam, ka tiešām visiem būs pietiekamā apjomā nodrošināta pārvadāšana) tiešām būs pieejami visi tie pulciņi un ārpusklases nodarbības? Vai transports skolēniem būs nodrošināts arī pēc šīm nodarbībām? 3. Vai pamesto skolas ēku uzturēšana pašvaldībām neizmaksās dārgāk kā mazo skolu uzturēšana? Bet tā jau, protams, nav IZM problēma. 4. Vai šī skolu tīkla reorganizācija vispār tiek skatīta visas Latvijas attīstības kopējā kontekstā? Ir taču redzama sakarība- ja laukos nav skolas, cilvēki no turienes aizbrauc, ja laukos nav cilvēku, lauku attīstība vai nu apstājas, vai tur sabrauc tie, kam nav vajadzīga skola- viesstrādnieki un citi iebraucēji. Vai to mums vajag? Vai arī tā nav Šadurska problēma?
rekur
r
Vai Šadurskis kaut vienu dienu ir nostrādājis skolā? Runāja, ka uz politiku viņš aizgājis, tāpēc, ka esot bijis sū... matemātikas pasniedzējs augstskolā. Atsauksmes par viņu no bij. darbabiedriem un studentiem ir viennozīmīgi negatīvas. Un tagad viņš māca visus latviešus, kā dzīvot.
Trollis JT
T
Ministrijās ar ļoti lielu darbinieku skaitu grūti runāt par izglītības uzlabošanas darba kvalitāti .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē