Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vējonis izvairīgs, komentējot "čekas maisu" publiskošanu

Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis otrdienas rītā LNT raidījumā 900 sekundes, komentējot VDK zinātniskās izpētes komisijas lūgumu palīdzēt "čekas maisu" satura publiskošanā, bija izvairīgs, norādot, ka komisija "nav diez ko daudz izpētījusi".

Jau vēstīts, ka VDK zinātniskās izpētes komisija vērsusies pie Valsts prezidenta, lūdzot atcelt īpašo VDK likumu un nodot "čekas maisus" atklātībai.

Savukārt, kā uzskata prezidents, VDK komisijai vajadzētu vērsties pie parlamenta, norādot, ka atsūtītā vēstule tiek vērtēta un uz to tiks sniegta atbilde. "Viņi jau, manuprāt, nav diez ko daudz izpētījuši," norādīja prezidents, minot, ka rodas arī jautājums par komisijai piešķirto līdzekļu efektīvu izmantošanu.

Prezidents nepauda konkrētu atbalstu dokumentu publiskošanai, bet piebilda, ka komisijai ir svarīgi sniegt skaidrojumu sabiedrībai, bilstot, ka tikai vārdu publicēšana būtu tas pats, kas kartotēkas izbēršana uz ielas, lai visi var pa tiem mīdīties. 

Vējonis pauda pārliecību, ka "čekas maisos" ir maz politiķu vārdu, jo tos drošības iestādes pārbauda. "Mums jāpatur prātā, ka tāpat tie materiāli ir ļoti fragmentāri. Tie ir tikai daļa materiālu," norādīja prezidents. 

Savukārt, komentējot ziņas, ka pazuduši dokumenti saistībā ar bijušo premjeru Ivaru Godmani, viņš sacīja: "Protams, šāda situācija ir nepieļaujama," piebilstot: "Cerams, ka lieta ir pārlikta kādā citā plauktā." 

"Ja tiesā sāk kaut kas zust, kam tad citam valstī var ticēt," minēja Latvijas Valsts prezidents.

Komisija jau 2015. gadā pieņēma lēmumu, ka vēsturiskās patiesības, vārda brīvības un sabiedrības saliedētības vārdā esot jānodrošina pilnīga un tūlītēja visu VDK dokumentu, arī SAB esošo, nodošana atklātībai un brīvai pētniecībai bez līdzšinējās diskriminācijas.

Kā ziņots, ka saskaņā ar SAB direktora Jāņa Maizīša teikto žurnālam Ir, viens no iemesliem, kādēļ netiek publiskota padomju VDK kartotēka, ir apstāklis, ka nav pierādījumu tur iekļauto cilvēku faktiskai sadarbībai. Savukārt otrs - tā būtu ļoti selektīva attieksme, jo tiktu publiskota tikai tā daļa, kas ir pieejama Latvijā.

Top komentāri

ne mans prezidents
n
Lemberga peška Vējonis ar katru komentāru aizvien vairāk apliecina savu nožēlojamo angažētību.
politologs Tumšpautis
p
skaidrs ka izvēlīgs , jo ko teiks sabiedrībai ka kule tukša? intervijā teicis ka politiķun kulē neesot , nu ko , mums čekas saaģitēto nav bijis , pilnīgs pretstas komunistu vācijai kur katrs trešais nbija stazi ziņotājs
ZZS
Z
sarkanie baroni un KGB rullē!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē