Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vējonis: Taisnīgumam ir jāspēj stāvēt pāri atsevišķu cilvēku vai grupu interesēm

Nodrošināt taisnīgumu ir galvenais valsts un varas uzdevums, atklājot diskusiju ciklu Tiesu varas aktuālie jautājumi: iespējas un izaicinājumi, sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viņš norādīja, ka taisnīgumam ir jāspēj stāvēt pāri atsevišķu cilvēku vai grupu interesēm, tādēļ stipra valsts ir taisnīga valsts, un tiesu vara ir viens no svarīgākajiem stipras un taisnīgas valsts pamatiem.

Vējonis skaidroja, ka taisnīgums ir cieši saistīts ar tiesiskumu, un aicināja klātesošos darīt visu, lai pastāvētu viens likums un viena taisnība visiem, lai tiesu sistēma neatgriezeniski un kvalitatīvi stiprinātu tiesisku valsti, kā arī, lai Latvijā ikviens varētu aizstāvēt savas tiesības tiesā un pat nelabvēlīga sprieduma gadījumā varētu teikt, ka iznākums ir taisnīgs.

"Godātie tiesneši - ikviens no jums ar savu darbu īsteno tiesu varu un ar savu darbu veido tiesu varas tēlu, kā arī sekmē iedzīvotāju ticību taisnīgumam. Jūs esat tiesu sistēmas centrā," piebilda Valsts prezidents, norādot, ka tiesnesis ar savu vārdu, profesionalitāti, stāju, pieredzi un attieksmi nosaka to, kāda ir un būs tiesu sistēma.

Pēc Valsts prezidenta domām, tiesneša darba kvalitāte, profesionalitāte un godaprāts nav tikai augsts aroda standarts, jo tiesneša darbs nosaka visas sabiedrības un ikviena cilvēka uzticību valstij. "Katrā atsevišķā gadījumā tiesnesim ir jābūt gatavam izskaidrot savu lēmumu un pamatot, ka taisnīgums ir ticis nodrošināts, ka aktīvs dialogs ar sabiedrību un nevairīšanās no problēmu publiskas apspriešanas un risināšanas raksturo stipru tiesu varu," atzīmēja Vējonis.

Valsts prezidents uzsvēra, ka stipra tiesu vara pilnveido savu profesionālo līmeni, nepieļauj kaut mazāko šaubu ēnu, nelikumību un korupcijas gadījumus. Sabiedrība sagaida no stipras tiesu varas skaidrus signālus, ka sistēma apzinās problēmas un to risināšana ir dienas kārtībā, viņš norādīja. "Pat viena tiesneša neskaidra rīcība met ēnu uz visiem tiesnešiem, kas mazina uzticēšanos tiesiskumam Latvijā kopumā," piebilda Vējonis.

Kā vēstīts, lai stiprinātu tiesu varu kā demokrātiskas valsts pamatu, Valsts prezidents šodien aizsāk diskusiju ciklu Tiesu varas aktuālie jautājumi: iespējas un izaicinājumi.

Diskusiju ciklā tiešā un atklātā profesionāļu sarunā tiks meklēti risinājumi, lai panāktu būtiskus uzlabojumus tiesu sistēmā. Pirmās diskusijas dalībniekus un vērotājus Valsts prezidents aicina domāt par tiesneša lomu un atbildību par tiesiskumu Latvijā.

 

Top komentāri

ļuļa
ļ
tiešām? TIEŠĀM taisnīgumam jāstāv pāri atsevišķu grupu interesēm???? tad tāpēc tu gribēji ieviest OIK-2 pirms pāris mēnešiem, tikai skandāls tevi no tā atturēja? nē, nu īstens jokdaris tas mūsu vājonis, latvija iztirgota, korumpēta, cilvēki mūk prom, bet viņš te runā, ka taisnīgums pāri visam. nenosmieties. klausies manos vārdos, neskati manus darbus.
anita lasmane
ak kungs ,lai nu kas butu teicis
Protams Protams
P
Vai tad Dienai ir jāpublicē visas valsts lielākā idiota muļķības? Ja vēlās, ir iespēja piedalīties lielo gudribu izplatīšanā troļļū ierindā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē