Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vitenbergs: Ierobežojumu noteikšana bez vakcinācijas aptveres palielināšanas nedos rezultātu

Strauja stingrāku ierobežojumu noteikšana uz īsāku laika posmu nedotu vēlamo rezultātu, ja neizdosies panākt arī strauju vakcinācijas pret Covid-19 aptveri, intervijā TV3 raidījumā 900 sekundes pauda ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

"Ja būs liels ierobežojumu kopums, slēgta cilvēku kustība, tas nedos rezultātu, ja šajā laikā nepieaugs vakcinācijas aptvere," sacīja Vitenbergs.

Viņa ieskatā, stingrāki ierobežojumi samazinātu saslimšanu uz konkrētu brīdi, bet "arī pēc tam atgriežoties atpakaļ, mēs būtu turpat, kur bijām". "Ir liela iespēja, ka situācija var palikt slikta," sacīja ekonomikas ministrs.

Viņš uzsvēra, ka patlaban noteiktais ārkārtējās situācijas laiks ir svarīgs, lai palielinātu vakcināciju.

Vitenbergs nepiekrita, ka valdība lēmumu pieņemšanas procesā nav ņēmusi ekspertu viedokli.

Kā ziņots, akadēmiskās vides ekspertu grupa pirmdien informēja, ka pārtrauc savu darbību uz nenoteiktu laiku, jo grupas sadarbības modelis ar Ministru kabinetu nav attaisnojis ieguldītās pūles.

Paziņojumā atgādināts, ka ekspertu grupa Ministru kabinetu jau šā gada 29.jūnijā brīdināja, ka pie jau tolaik paredzami zemā vakcinēto iedzīvotāju īpatsvara un iedzīvotāju aktivitātēm atgriežoties iekštelpās, ir iespējams problemātisks situācijas attīstības scenārijs 2021.gada rudenī: iespējams būtisks un straujš SARS-CoV2 vīrusa infekcijas izplatības pieaugums. "Pašlaik, diemžēl, šis scenārijs piepildās pilnībā," piebilst eksperti.

Tādēļ, SARS-CoV-2 vīrusa izplatībai prognozēti un ļoti strauji eksponenciāli pieaugot un ņemot vērā neizbēgamo hospitalizācijas gadījumu skaita pieaugumu, šā gada 1.oktobrī ekspertu grupa sniedza publisku paziņojumu, ceļot trauksmi par draudīgo situācijas attīstību. Ekspertu grupa izteica aicinājumu iespējami īsā laikā sagatavot SARS-CoV-2 vīrusa izplatību ierobežojošu stingru pasākumu kopumu un Ministru kabinetam to pieņemt pēc iespējas ātrāk oktobra pirmajā nedēļā.

Tika sasaukta Krīzes vadības padomes sēde šā gada 5.oktobrī un 7.oktobrī, kuras laikā tās dalībnieki tika informēti par Krīzes vadības padomes sekretariāta sagatavoto ārkārtējās situācijas ieviešanas scenāriju, kas paredzēja stingru ierobežojumu noteikšanu uz trijām nedēļām visiem valsts iedzīvotājiem, lai īstermiņā ierobežotu kontaktu biežumu un līdz ar to kontrolētu SARS-CoV-2 vīrusa izplatību sabiedrībā, novērstu sagaidāmo slimnīcu pārslodzi un nāves gadījumu skaita turpmāku pieaugumu.

Ekspertu grupa atbalstīja šo scenāriju ar nelieliem ieteikumiem. Ministru kabinets tomēr lēma par mazāk stingriem ierobežojumiem, vienlaikus būtiskus ierobežojumus nosakot tikai tiem iedzīvotājiem, kuri nav vakcinējušies pret Covid-19 vai nav to pārslimojuši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē