Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kariņš: Nākamajā gadā starptautiski saglabāsies spriedze un neprognozējamība

Nākamajā gadā starptautiski saglabāsies spriedze un neprognozējamība, uzsvēra ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV), kurš šodien tikās ar domnīcu un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, lai apspriestu Latvijas paveikto šajā gadā un turpmākos plānus ārpolitikas jomā.

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), Kariņš raksturoja trīs galvenos Latvijas ārpolitikas virzienus 2024.gadā: Latvijas drošības un noteikumos balstītās starptautiskās kārtības stiprināšana, ekonomiskās izaugsmes, noturības veicināšana un Eiropas Savienības (ES) konkurētspējas un globālās ietekmes palielināšana, Latvijas valstspiederīgo interešu aizsardzība, sabiedrības iesaiste ārpolitikas īstenošanā un diasporas potenciāla efektīvāka izmantošana.

Diskusijas laikā Kariņš un tikšanās dalībnieki apmainījās viedokļiem par globāliem un reģionāliem drošības jautājumiem, palīdzību Ukrainai un pretdarbību Krievijas agresijai, Latvijas iespējamo pienesumu noteikumos balstītas starptautiskās kārtības stiprināšanā un tālāku attiecību attīstīšanu ar globāliem partneriem.

Sarunas dalībnieki pauda gatavību arī turpmāk aktīvi iesaistīties ārpolitikas īstenošanā, tostarp sniedzot atbalstu attīstības sadarbības politikā un jautājumos, kas saistīti ar Latvijas dalību ANO Drošības padomes vēlēšanās. Ministrs uzsvēra tautiešu iesaistes nozīmīgumu, sniedzot ieguldījumu Latvijas tautsaimniecības attīstībā.

Pārrunājot Latvijas dalības ES jautājumus, tika akcentēti vērtību un tiesiskuma aspekti un nepieciešamība veicināt Eiropas ekonomisko noturību.

Pasākumā piedalījās Latvijas Ārpolitikas institūta, Austrumeiropas politikas pētījumu centra, Drošības un stratēģiskās pētniecības centra, Latvijas Transatlantiskās organizācijas, Rīgas Ģeopolitisko studiju centra, sabiedriskās politikas centra "Providus", NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra un Rīgas Stradiņa universitātes studiju programmas "Starptautiskā pārvaldība un diplomātija", kā arī Pasaules Brīvo latviešu apvienības, Amerikas Latviešu apvienības, Eiropas Latviešu apvienības, labdarības organizācijas "Ziedot.lv", centra "Marta" un Latvijas Pilsoniskā alianses pārstāvji.

Ar šo diskusiju ārlietu ministrs noslēdza konsultācijas ar ekspertiem, uzņēmējiem, nevalstiskā sektora pārstāvjiem par paveikto un iecerēto valsts ārpolitikā un ES jautājumos. Konsultācijas tiek organizētas saistībā ar izstrādes procesā esošo ārpolitikas ziņojumu. Nākamā gada sākumā tas tiks iesniegts izskatīšanai valdībā, un 2024.gada janvārī ārlietu ministrs to apspriedīs Saeimas ikgadējās ārpolitikas debatēs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē