Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Nausēda: Rietumiem ir jābūt gataviem, ka vagnerieši var uzdoties par migrantiem

Krievijas grupējuma Vagner algotņi varētu uzdoties par nelegālajiem migrantiem no Baltkrievijas un Rietumiem ir jābūt tam gataviem, paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēds.

Tā viņš komentēja Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko paziņojumu, ka Baltkrievijā ieradies "Vagner" dibinātājs un vadītājs Jevgeņijs Prigožins, Rietumvalstīs raisot bažas par vagneriešu pieplūdumu Baltkrievijā.

"Kādu dienu nelegālie migranti varētu būt "Vagner" kaujinieki. Vai esam gatavi tādam izaicinājumam?" Lietuvas prezidents retoriski jautāja izdevuma "Politico" raidierakstā. "Neesam tiesīgi noraidīt tādu iespējamību," viņš piebilda.

Nausēda atzina, ka viņam nav izlūkošanas datu, kas liecinātu par vagneriešu, izņemot Prigožinu, ierašanos Baltkrievijā, tomēr viņš aicināja Rietumvalstīm būt gatavām.

"Tas parāda, ka mums ir jābūt gataviem, mums ir jāsaprot, ka nelegālā migrācija vai instrumentalizēta migrācija tirānu, kāds ir Aleksandrs Lukašenko vai Vladimirs Putins, rokās, ir citādāka migrācija. Ir jāpieņem šāda veida migrācijai atbilstoši lēmumi," uzsvēra Lietuvas prezidents.

Prigožins Baltkrievijā ieradās pēc neveiksmīgā dumpja mēģinājuma Krievijā, kad pagājušajā nedēļas nogalē "Vagner" savā kontrolē pārņēma militārās bāzes Rostovā pie Donas Krievijas dienvidos un devās uz Maskavu, solot gāzt valsts militāro vadību. Tomēr, vagneriešiem atrodoties pāris simtu kilometru attālumā no Kremļa, Prigožins paziņoja, ka viņa algotņi dodas atpakaļ.

Pēc tam Kremlis paziņoja, ka Prigožins dosies uz Baltkrieviju, kur varēšot pārcelties arī citi "Vagner" kaujinieki.

Lietuvā migrantu krīze sākās 2021.gadā, kad simtiem migrantu, Baltkrievijas varasiestāžu mudināti, sāka šķērsot valsts robežu. No 2021.gada gada 3.augustā saskaņā ar iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu robežsargi sāka nelegālos imigrantus piespiest doties atpakaļ.

Kopš tā laika neatļautās vietās šķērsot robežu liegts kopumā gandrīz 20 600 reižu. No 2021. gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti apmēram 4200 nelegālie migranti, savukārt 2022.gadā kopumā robežsargi iekļūšanu Lietuvā nelegālajiem migrantiem liedza vairāk nekā 11 200 reižu. Šogad tas noticis 1253 reizes.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē