Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Polijas prezidents: Lēmums nebraukt uz Jeruzalemi bija pareizs

Polijas prezidents Andžejs Duda ceturtdien pauda pārliecību, ka, atsakoties no Aušvicas atbrīvošanas piemiņas pasākuma apmeklēšanas Jeruzalemes memoriālā Yad Vashem, viņš pieņēmis pareizu lēmumu, jo pasākuma organizētāji piedāvājuši "izkropļotu vēstures skatījumu".

Šādi prezidents izteicās par filmām, kas tika demonstrētas pasākuma dalībniekiem.

"Pasākuma rīkotājs Mošes Kantora fonds vienkārši izkropļoja vēsturi, pilnībā ignorējot mūsu karavīru piedalīšanos cīņā pret nacistisko Vāciju galvenajās Otrā pasaules kara frontēs, ceturtdien Davosā sacīja Duda.

"Tas ir apstiprinājums tam, ka es, neatrodoties tur, esmu pieņēmis pareizu lēmumu. Mums nevajadzētu par patiesu atzīt falsificētas vēstures vēstījumu. Mums ir jāsaka patiesība un jādara tas skaļi," uzsvēra prezidents.

Vienā no kartēm, kas bija redzama filmā Jeruzalemes pasākumā, no pirmskara Polijas teritorijas tās austrumu daļa bija atdalīta un nosaukta par Baltkrieviju.

Šo Polijas teritoriju 1939.gada septembrī ieņēma Padomju Savienība, kas tolaik bija nacistiskās Vācijas sabiedrotā.

Polijas prezidents šomēnes paziņoja, ka nepiedalīsies Pasaules Holokausta forumā Jeruzalemē, jo pasākuma organizatori viņam nav atļāvuši teikt runu, atšķirībā no Vācijas, Francijas un Krievijas līderiem.

Gada nogalē Krievijas prezidents Vladimirs Putins vairākkārt noliedza PSRS vainu Otrā pasaules kara izraisīšanā un centās zināmu daļu atbildības par konflikta izraisīšanu novelt uz Poliju.

Krievijas prezidents arī noliedza, ka PSRS būtu 1939.gadā iebrukusi Polijā, un apgalvoja, ka Polija bijusi iejaukta Hitlera holokausta plānos.

Putina apgalvojumi izsaukuši asu Varšavas reakciju un strīdus Krievijas sabiedrībā.

Decembrī Putins arī kritizēja Eiropas Parlamenta rezolūciju, kurā norādīts, ka Hitlera Vācijas un Staļina PSRS neuzbrukšanas pakts "sagatavoja ceļu tam, lai izraisītos Otrais pasaules karš".

Pirms Vācijas iebrukuma Polijā 1939.gada 1.septembrī, ar ko sākās Otrais pasaules karš, Padomju Savienība un Vācija bēdīgi slavenā Molotova-Ribentropa pakta slepenā pielikumā vienojās par Austrumeiropas sadalīšanu. 

Padomju Savienība 1939.gada 17.septembrī uzbruka Polijai, kas tobrīd karoja pret Vāciju, un okupēja lielu daļu Polijas teritorijas.

Top komentāri

reptilis
r
Ko dara Saeimas priekšsēdētāja Putina rīkotā pasākumā?!
Ir OK
I
Kāds sakars svinībām Jezuzalemē ar Aušvices nometni? Es pilnībā saprotu poļu prezidentu un nesaprotu , ko Mūrniece tur darīja.
prieks
p
Pareizi ir - nav ko "laizít dirsas" tiem jevrejiem! Tá jau visu Pasauli okupéjushi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē