Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pompeo: Irākas līderi privāti atbalsta ASV spēku klātbūtni

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo pirmdien apgalvoja, ka Irākas līderi viņam privātā kārtā sacījuši, ka atbalsta ASV bruņoto spēku klātbūtni, neraugoties uz publiski paustiem aicinājumiem ASV spēkiem atstāt Irāku.

Irākas parlaments 5.janvārī pieprasīja izvest no valsts ASV vadītās starptautiskās koalīcijas spēkus, reaģējot uz 3.janvārī notikušo ASV raķešu triecienu pie Bagdādes lidostas, kurā tika nogalināti Irānas ģenerālis Kasems Soleimani un Irākas militārā grupējuma Hashed al Shaabi (Tautas mobilizācijas spēki) vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

Pompeo sacīja, ka esot dzirdējis atšķirīgu vēstījumu sarunās ar apmēram 50 Irākas līderiem kopš šī mēneša sākuma.

"Viņi to neteiktu publiski. Bet privāti viņi visi apsveic faktu, ka Amerika vēl ir tur, pildot savu pretterorisma kampaņu," teica Pompeo, atbildot uz jautājumu kādā forumā Stenforda Universitātē.

ASV karavīri nodrošina, lai ekstrēmistu grupējums Islāma valsts neatdzimtu, un "sniedz iespēju irākiešiem iegūt suverenitāti un neatkarību, ko grib vairākums irākiešu", sacīja Pompeo.

Pompeo, kurš bija uz skatuves kopā ar bijušo valsts sekretāri Kondolīzu Raisu, sacīja, ka ir runājis ar visu aprindu Irākas līderiem, tai skaitā no Irākas šiītu vairākuma, kam ir reliģiskas saites ar Irānu.

ASV prezidents Donalds Tramps ir pat draudējis noteikt ekonomiskas sankcijas, ja Irāka izraidītu valstī esošos 5200 ASV karavīrus.

ASV 10.janvārī paziņoja, ka nediskutēs par karaspēka atvilkšanu no Irākas, šādi reaģējot uz Irākas premjerministra Adela Abdulmahdi prasību Vašingtonai nosūtīt delegāciju sarunu sākšanai par karaspēka atvilkšanas kārtību.

Pompeo sacīja, ka ASV vēl arvien ir ieinteresētas ilgtermiņā samazināt savu militāro klātbūtni Irākā.  

Top komentāri

Kārlis
K
Protams ka atbalsta un atbalstīs, jo bez amīšu spēkiem ar viņiem cauri būs. Isis fanātiķi no vienas puses, un Irānas kaujinieki no otras to valsti saplosīs gabalos.
Irlielāmērāticams
I
ka "Irākas līderi", jeņķiem aizejot, var ātri pārvērsties par "Irākas līķiem". Ir labi vēsturiski piemēri Afganistānā, aizejot CCCP okupācijas karaspēkam.
Latvju puika
L
Privāti arī palūdza uzraut gaisā to Irānas dvieļugalvu armijas komandieri. Nez tas dabūja savas allaha apsolītās 70 maukas ?...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē