Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Sprūds: Tramps nav ieinteresēts plašā konfliktā

ASV prezidents Donalds Tramps nav ieinteresēts plašā konfliktā un viņš ir vairākkārt uzsvēris, ka nepieciešams iet prom no konfliktiem, aģentūrai LETA norādīja Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) direktors Andris Sprūds.

Viņš arī atzīmēja, ka pašā Irānā ir nemieri, kas radušies no ekonomikas "buksēšanas", tādēļ valsts apzinās, ka jebkāds konflikts vilktu tās ekonomiku uz leju.

Tāpat viņš skaidroja, ka ir būtiski saprast to, ka ASV ir nogalinājusi Irānas pārstāvi Irākā, nevis vērsusies tieši pret Irānu. Viņš norādīja, ka tādējādi ASV ir apliecinājusi, ka tā nepieļaus tādu rīcību kā uzbrukums ASV vēstniecībai Bagdādē.

Komentējot šo notikumu potenciālo ietekmi uz Latviju, eksperts atzīmēja, ka tieša ietekme uzreiz netiks manīta, taču tā var netieši iezīmēties. "Pamatā tie scenāriji varētu būt ar negatīvu zīmi, jo mēs esam ieinteresēti, lai būtu globāla stabilitāte un NATO solidaritāte," sacīja Sprūds. Viņš skaidroja, ka šobrīd notiek "pašas ASV izspēle, kurā ir nepieciešami Eiropas sabiedrotie, taču, pirmkārt, tā ir ASV iniciatīva, kas rada jautājumus par NATO solidaritāti un vienotību, taču arī šo jautājumu nevar pārspīlēt".

Tāpat LĀI direktors norādīja, ka, ja notikušais pāraugtu lielākā konfliktā ar Irānu un ietekmētu Persijas līci, tad tas radītu naftas cenu pieaugumu, jo caur šo līci iziet apmēram 20% pasaules naftas patēriņa. "Tad naftas cenas pieaugtu nevis akcīzes nodokļa dēļ, bet gan spriedzes globālajos apgādes ceļos dēļ," sacīja Sprūds. 

Eksperts arī pauda cerību, ka vispārējā reakcija būs centieni ierobežot eskalāciju. 

Komentējot Trampa rīcību, Sprūds pauda, ka vēlēšanu gadā ASV prezidents nevar citām valstīm demonstrēt, ka apdraudējuma gadījumā nerīkojas.

Jau ziņots, ka uz Bagdādes starptautisko lidostu piektdien tika izšautas vismaz trīs raķetes, nogalinot astoņus cilvēkus un aizdedzinot automašīnas. Starp nogalinātajiem ir Irānas Revolucionārās gvardes vienības Kudsas spēki komandieris ģenerālis Kasems Sulejmani un Irākas militārā grupējuma Hashed al Shaabi (Tautas mobilizācijas spēki) vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

 

Top komentāri

Antirusists
A
Kādēļ latvaņi (kr. latvijci) nedodas protestēt pie ASV vēstniecības Rīgā ? Nogalināta taču krievnacistu sabiedroto augstākā militārpersona, tas kā uzraut gaisā smerdeli šoigu paRašā .
interesanti
i
kāpēc sorosglobālistu izveidota/vadīta un Latvijas tautai uzspiesta organizācija saucas par "Latvijas...institūtu" un tie masveidā propogandēta?
paskaidrojums
p
Tikai tiešā pamatalga šim kungam ir ap 2500 ar neierobežotām haltūrām. Par to viņš smagi strādā, lai pārstāstītu tautai ar peivallu neaplikto lielo ziņu dienestu saitu virsrakstus. Kā teica senie latvieši - labs robs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē