Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Valsts prezidents: Klimata mērķu sasniegšana daudzām valstīm ir eksistenciāls jautājums

Klimata mērķu sasniegšana daudzām valstīm ir eksistenciāls jautājums, uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš piektdien piedalījās ANO Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām konferences 28. sesijas (COP28) atklāšanā Dubaijā, Apvienoto Arābu Emirātos.

Kā aģentūru LETA informēja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris, Rinkēvičs savā uzrunā uzsvēra nepieciešamību pēc iespējas ātrāk rīkoties, lai mazinātu klimata pārmaiņu negatīvo ietekmi.

Prezidenta ieskatā, atslēgas vārds ir rīcība. Ir jārīkojas, lai mazinātu klimata pārmaiņu negatīvo ietekmi. Tāpat, pēc Rinkēviča paustā, ir jāmaina sava uzvedība un jāatvēl pietiekams finansējums.

"Mums jāapzinās - jo ilgāk mēs nerīkojamies, jo augstāka kļūst cena. Gan naudas izteiksmē, gan cilvēku dzīvību un bioloģiskās daudzveidības ziņā. Daudzām valstīm tas ir eksistenciāls jautājums," norādīja Valsts prezidents.

Rinkēvičs atzīmēja Latvijas apņemšanos un ieguldījumu globālo klimata mērķu sasniegšanā. Viņš uzsvēra, ka Latvija kā Eiropas Savienības dalībvalsts ir apņēmusies sniegt savu ieguldījumu globālo klimata mērķu sasniegšanā. Valsts ir ceļā uz to, lai līdz 2050.gadam sasniegtu klimatneitralitāti. Latvija arīdzan piešķir līdzekļus ANO Centrālajam ārkārtas reaģēšanas fondam, lai aizsargātu un dotu iespēju tiem, kuri atrodas klimata pārmaiņu frontes pirmajās līnijās.

Valsts prezidents arī nosodīja Krievijas īstenoto karu pret Ukrainu un apkārtējās vides izpostīšanu Ukrainā, uzsverot, ka tas saasina klimata krīzi. Rinkēvičs aicināja pasaules valstu līderus izmantot klimata pārmaiņu konferencei atvēlētās divas nedēļas visefektīvākajā veidā, lai virzītos uz klimata mērķu reālu sasniegšanu.

LETA jau rakstīja, ka COP28 rezolūcijā aicinās samazināt vai atteikties no fosilā kurināmā, liecina piektdien publicētais rezolūcijas pirmais projekts.

Apvienotajos Arābu Emirātos, kur ir bagātīgi naftas resursi, notiekošajā konferencē gaidāmas spraigas diskusijas par fosilo resursu izmantošanas nākotni.

Lielbritānijas un Singapūras sagatavotajā rezolūcijas projektā ieteikts "pakāpeniski samazināt/atteikties" no fosilā kurināmā izmantošanas.

Aicinājumi galīgajā konferences rezolūcijā iekļaut skaidrus ogļu, naftas un gāzes ierobežojumus ir dzirdami, taču jebkuri centieni ierobežot fosilā kurināmā izmantošanu saskarsies ar spēcīgu pretestību.

Nākamo divu nedēļu laikā Dubaijā pārstāvji no gandrīz 200 valstīm centīsies vienoties par rezolūcijas projekta detaļām, cerot pieņemt galīgo rezolūciju, lai ierobežotu planētas sasilšanu izraisošos izmešus.

Novērotāji uzsver, ka vārdu "pakāpeniska atteikšanās" vai "pakāpeniska samazināšana" iekļaušana rezolūcijas projektā ir nozīmīgs solis un piedāvātais COP28 rezolūcijas projekts ir ambiciozāks nekā iepriekšējā konferencē COP27 jebkāds izskanējušais. Vienlaikus eksperti uzstāj, ka ar tādu formulējumu nepietiks, lai atrisinātu globālās klimata problēmas, kuru novēršanai nepieciešamas izmaiņas visā ekonomikā, nevis tikai enerģētikā.

Rezolūcijas melnrakstā ierosināts pakāpeniski atteikties no oglēm vai nesākt jaunus ogļu projektus.

COP28 notiek laikā, kad 2023.gads varētu kļūt par novērojumu vēsturē karstāko gadu, bet siltumnīcas efektu izraisošo izmešu apmērs pasaulē joprojām pieaug.

ANO klimata pārmaiņu konvencijas ietvara izpildsekretārs Simons Štīls ceturtdien, 30.novembrī, aicināja delegātus Dubaijā norādīt uz fosilā kurināmā neatgriezenisku norietu, jo tas ir galvenais globālās sasilšanas veicinātājs.

COP28 prezidents sultāns Ahmeds al Džabers, kurš vada arī Apvienoto Arābu Emirātu valsts naftas kompāniju, aicināja sarunu dalībniekus "garantēt fosilā kurināmā nozīmes iekļaušanu" gala rezolūcijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē