Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tēma

Ulmaņa kodu šifrējot © DIENA

Ulmanis un ulmaņlaiki – šie vārdi izraisa atšķirīgas emocijas: no piepaceltas sajūsmas līdz pat skarbai kritikai, jo gan pats politiķis, gan viņa veikums tiek pretrunīgi vērtēti. Tas pats cilvēks, kurš stāvēja pie demokrātiskās Latvijas šūpuļa 1918. gada 18. novembrī, bija arī tas, kurš to nojauca un radīja "vadonismu". Tāpēc arī jaunā ekspozīcija viņa dzimtajās Pikšās aicina katram pašam meklēt atbildes uz jautājumu, kas bija Ulmanis un ko viņš nozīmēja Latvijai.

Nevis vienkārši čiekurs, bet meistardarbs! © DIENA

Lai daba varētu cikliski atjaunoties un turpināties, tās procesos visam ir sava vieta, jēga un funkcija. Tomēr ar nolūku atsevišķas norises padarīt savām vajadzībām noderīgākas un produktīvākas, cilvēks ir iemanījies dabai "piepalīdzēt", šo to uzlabojot. Viena no šādām nozarēm ir mežu atjaunošana. Jauno koku stādiņus izaudzē no sēklām, kuras tiek iegūtas īpašās teritorijās no rūpīgi pētītiem un selekcionētiem mātesaugiem – ģenētiskiem izcilniekiem.

Da Vinči bijis verdzenes dēls © DIENA

Pasaulslavenā renesanses laika zinātnieka, izgudrotāja un mākslinieka Leonardo da Vinči ciltsraksti varētu būt viņa sociālā stāvokļa cilvēkiem visnotaļ neparasti.

Neveiksmīgais neatkarības mēģinājums © DIENA

Pirms 105 gadiem tika proklamēta Baltkrievijas Tautas republika. Par pilnvērtīgu valstisku veidojumu to uzskatīt tomēr nevarēja, jo liela daļa Baltkrievijas teritorijas tolaik atradās Vācijas impērijas armijas kontrolē, bet jau 1919. gada sākumā varu valstī atkal sagrāba boļševiki.

Pret ienaidniekiem stiprākai draudzībai © DIENA

Draudzība ne vienmēr ir jauka un sirsnīga. Dažkārt tā izpaužas kā grupveida agresija pret citādi domājošajiem, un tam ir būtiska nozīme attiecību stiprināšanā – gan vīriešu, gan sieviešu vidū.

Uzglūn biroja darbiem © DIENA

Mākslīgajam intelektam jau tagad piemīt spēja vismaz daļēji paveikt skolotāja, sociologa, politologa un jurista pienākumus.

Dzimumloceklis mākslā aug lielāks © DIENA

Kas tad īsti ir izaudzis – vīriešu "krāniņš" vai ego? Šāds jautājums nāk prātā, iepazīstoties ar Turcijas mākslas vēsturnieku veiktā pētījuma rezultātiem. Viņi noskaidrojuši, ka kopš renesanses perioda kailu vīriešu skulptūrās un gleznās dzimumloceklis kļuvis aizvien lielāks.

Bītli sāk uzvaras gājienu © DIENA

Pirms 60 gadiem Apvienotās Karalistes mūzikas veikalu plauktos nonāca grupas The Beatles pirmā ilgspēlējošā skaņu plate Please Please Me, kurā bija apkopotas 14 kompozīcijas – gan pašu grupas dalībnieku, gan citu autoru sacerētas. Ar šo brīdi arī sākās tagad jau leģendārā Liverpūles četrinieka ceļš uz pasaules slavas virsotnēm.

"Mēs", nevis "es" © DIENA

Viens pavisam vienkāršs triks, un laulību dzīve ievērojami uzlabosies, apgalvo Kanādas zinātnieki.

Pļavu ļaudis © DIENA

Piecu gadu laikā Latvijas Dabas fonds kopā ar ekspertiem un vienpadsmit saimniecībām atjaunojis 720 hektāru izzūdošo Latvijas dabisko pļavu. Ar 11 cilvēku stāstiem par šo pieredzi fonds aicina šajā darbā iesaistīties arī citus, bet SestDiena piedāvā ielūkoties dažos pļavu atjaunotāju portretos.

Pirmais rezervāts – pelikāniem © DIENA

Pirms 120 gadiem ASV prezidents Teodors Rūzvelts parakstīja rīkojumu, piešķirot nacionālā rezervāta statusu Floridas austrumos esošajai Pelikānu salai un liekot pamatus dabas rezervātu sistēmas izveidei. Pašlaik šajā sistēmā ir jau 568 dabas rezervāti.

Ar melno zeltu aplaimotie © DIENA

Pirms 85 gadiem Saūda Arābijas austrumos no kāda naftas urbuma sāka plūst tik daudz naftas, ka kļuva skaidrs: melnā zelta komerciālā ieguve šajā vietā atmaksāsies. Tobrīd gan reti kurš nojauta, ka uzietas lielākās naftas atradnes pasaulē.

Mācās, raksta un meklē atbildes mūsu vietā © DIENA

Kas gan tas ir par "zvēru", kas piespieda milzīgo korporāciju Google izsludināt "sarkanā koda" trauksmi bailēs par plaši lietotās meklēšanas programmas izspiešanu no tirgus? Kas pirmoreiz par savas profesijas nākotni liek aizdomāties juristiem, tekstu autoriem un pat dzejniekiem? Iepazīstieties – tas ir ChatGPT jeb jaunais sarunbots, kas dažu mēnešu laikā jau paguvis sevi pierādīt.

Miljoni mārciņu Eirovīzijai © DIENA

Mazliet vairāk par diviem mēnešiem atlicis līdz brīdim, kad Lielbritānijas pilsētā Liverpūlē, spožām gaismām pielieta, skatītājiem tiks atklāta starptautiskā dziesmu konkursa Eirovīzijas lielā skatuve.

Kāpēc kriminālfilmas pievelk © DIENA

Pētot dižpārdokļu statusu ieguvušo filmu sarakstus, nevar nepamanīt, cik bieži to augšgalā nonāk darbi par slepkavībām, noziegumiem un to izmeklē ­ šanu.