Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Tēma

Dimantus tuvāk nes magma © DIENA

Lai gan Merilina Monro jau sen dziedāja, ka dimanti ir meiteņu labā ­ kie draugi, to izcelsme zinātniekus mulsinājusi vismaz gadsimtu. Izskatās, ka nu beidzot rastas atbildes.

Kā auto tika pie numurzīmēm © DIENA

Pirms 130 gadiem Parīze kļuva par pirmo vietu pasaulē, kur tika ieviesta motorizēto transporta līdzekļu reģistrācija un noteikts, ka spēkratiem jāpiestiprina identifikācijas plāksnītes – mūsdienās pašsaprotamo numurzīmju priekšteces.

Šahs uz motocikla © DIENA

Latvijas labākais spīdveja braucējs un 2017. gada Eiropas čempions Andžejs Ļebedevs (28) sestdien startēs Grand Prix pasaules čempionāta posma sacensībās Biķerniekos.

Mūks, kurš (ne-)izgudroja šampanieti © DIENA

Pirms 330 gadiem benediktiešu mūks Pjērs Perinjons esot izgudrojis šampanieti. Taču izrādās, ka šis stāsts ir vien vēlākos gadsimtos radies mīts, lai gan Tēvam Perinjonam patiešām ir lieli nopelni Šampaņas baltvīna, arī dzirkstošā, kvalitātes uzlabošanā.

Suņi savu māti atceras vismaz pāris gadu © DIENA

Gadsimtiem senā prakse nošķirt kucēnus no mātes, lai nodotu tos jaunajiem saimniekiem, ilgstoši tikusi attaisnota ar pieņēmumu, ka mazie dzīvnieciņi ātri aizmirst savu ģimeni un nododas jaunajai dzīvei. Taču izrādās, ka tā gluži nav taisnība.

Piepilda bērnības sapni © DIENA

Kopš pasaules pirmizrādes 21. jūlijā filma Barbie/Bārbija paguvusi jau pārspēt kases rekordus ar potenciālu kļūt par skatītāko kinodarbu ne tikai šovasar, bet 2023. gadā kopumā un visu laiku ienesīgāko debiju režisorei Gretai Gērvigai.

Meitene uz pirkstgaliem © DIENA

Kad pirms pāris gadiem presē parādījās ziņas, ka Greta Gērviga kopā ar aktrisi Margotu Robiju attīstīs pilnmetrāžu par Mattel radīto lelli Bārbiju, vairums to neuztvēra īsti nopietni.

Masoni sāk darboties Amerikā © DIENA

Pirms 290 gadiem Bostonā, kas tolaik bija britu Masačūsetsas līča kolonijas nozīmīgākā pilsēta, tika izveidota pirmā masonu lielloža rietumu puslodē.

Roboti piesakās pārvaldīt pasauli © DIENA

Doma par robotu pārvaldītu pasauli lielai daļai cilvēku uzdzen šermuļus un atsauc atmiņā drūmas zinātniskās fantastikas filmas par mākslīgā intelekta (MI) izveidotiem totalitāriem režīmiem, kuros Homo sapiens atvēlēta vergu loma.

Vienatnē apkārt zemeslodei © DIENA

Pirms 90 gadiem amerikāņu pilots Vailijs Posts kļuva par pirmo cilvēku, kuram vienatnē izdevies aplidot apkārt pasaulei – lai to paveiktu, viņam bija nepieciešamas septiņas diennaktis 18 stundu un 49 ar pusi minūtes.

Visskaistākais piedzīvojums XXI gadsimtā © DIENA

Lai arī mēģinājumus dzimtenē bieži pārtrauc gaisa trauksmes sirēnas, Ļvivas Nacionālais akadēmiskais zēnu un vīru koris un uz tā pamata izveidotā kora skola turpina darbu. Tas ir viņu dzīvesveids un tagad arī vienīgā iespēja atslēgties no kara šausmām.

Latvija otrajā vietā dzērāju sarakstā © DIENA

Neiepriecinošajām ziņām par Latvijas ekonomisko atpalicību no kaimiņiem, augsto inflāciju un citām nedienām pievienojusies vēl kāda neglaimojoša ziņa, kuras avots ir Holivudas spiegu filmās bieži piesauktā ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde jeb CIP.