Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tēma

Atrod libido slēdzi © DIENA

Cilvēku dzimumtieksmi ietekmē daudz un dažādi faktori, kuru vidū ir gan fiziskā ķermeņa pašsajūta, gan psiholoģiski signāli. Taču, iespējams, zinātnieki pētījumos ar peļu tēviņiem to smadzenēs atraduši libido "ieslēgšanas slēdzi".

Grandiozākā vulkāna eksplozija vēsturē © DIENA

Pirms 140 gadiem zemeslodi satricināja līdz pat šim laikam nepārspēta stipruma sprādzieni – pēc vairākus mēnešus ilga izvirduma eksplodēja Krakatau vulkāns Indonēzijā, radot dažādus klimata fenomenus visā pasaulē. Saliņa, uz kuras atradās vulkāns, kļuva par kalderu, kuru klāja Zunda šauruma ūdeņi, taču pagājušajā gadsimtā šajā vietā radās jauna vulkāniska sala ar arī pašlaik aktīvu vulkānu. To aplūkot tagad ir iespēja tiem basketbola līdzjutējiem, kuri klātienē dosies atbalstīt Latvijas izlasi Pasaules kausa izcīņā. Mūsējo spēles notiks Džakartā, no kuras līdz Zunda šaurumam ir tikai ap 150 kilometriem.

Samīlēties Slīterē © DIENA

Mikimauši, ekursātani un citas radības Slīteres Nacionālā parka simt gados – tieši tik apaļu jubileju svin Latvijas valsts pirmā īpaši aizsargātā dzimtās dabas pērle.

Stokholmas sindroma dzimšana © DIENA

Pirms 50 gadiem bankas aplaupīšana Zviedrijas galvaspilsētā izvērtās vairākas dienas ilgā ķīlnieku krīzē, kuras laikā cietušie sāka izjust simpātijas pret noziedzniekiem – vēlāk to nodēvēja par Stokholmas sindromu.

Iedvesmoties žonglēšanai © DIENA

Līdz 20. augustam Rīgas cirkā un Vērmanes dārzā norisināsies Cirka festivāls Re Rīga!, kurš šogad svin jau vienpadsmito dzimšanas dienu. Ar plašu programmu tajā piedalīsies arī Līvas Tauriņas vadītā Rīgas cirka skola, kura ar simbolisku gājienu atklās arī jaunās cirka sezonas sākumu.

Ledusskapju un televizoru cīņa © DIENA

ManaBalss.lv vadītājs Imants Breidaks (37) par platformas globālajiem rekordiem, nenoteiktības laikmetu, mums pašiem un par to, kāpēc latviešiem vairāk jāstājas partijās.

Kas ietekmē iesauļošanās ātrumu © DIENA

Viens cilvēks jau pēc pāris saulē pava ­ dītām stundām uz ādas pamana izteiksmīgi sārtu vai brūnganu toni, bet citam iedegums parādās tikai pēc vakara dušas vai pat otrā dienā. Kādēļ tā?

Noķert idejas gaisā © DIENA

Kultūras mantojums ir dzīvs tad, ja nepārtop par muzejvērtību, kas glabājas vien glāžu skapjos vai pūralādēs un ko drīkst aplūkot tikai no atstatuma, teju vai elpu aizturot. Arī tautastērps – vai nu senču mantots, paša darināts, vai komplektēts – pa īstam uzmirdz tik tad, kad tiek uzvilkts un ar to iziets ļaudīs. Dziesmu svētku tautastērpu skate ir viena no tādām īpašām vietām, un arī šogad tajā piedalījās studijas Dzilna dalībnieces, piedāvājot īpašu kolekciju – pilsētnieku tērpus, kuri tapuši, pirms tam smalki izpētot konkrētā laika modi un tradīcijas.

Dimantus tuvāk nes magma © DIENA

Lai gan Merilina Monro jau sen dziedāja, ka dimanti ir meiteņu labā ­ kie draugi, to izcelsme zinātniekus mulsinājusi vismaz gadsimtu. Izskatās, ka nu beidzot rastas atbildes.

Kā auto tika pie numurzīmēm © DIENA

Pirms 130 gadiem Parīze kļuva par pirmo vietu pasaulē, kur tika ieviesta motorizēto transporta līdzekļu reģistrācija un noteikts, ka spēkratiem jāpiestiprina identifikācijas plāksnītes – mūsdienās pašsaprotamo numurzīmju priekšteces.

Šahs uz motocikla © DIENA

Latvijas labākais spīdveja braucējs un 2017. gada Eiropas čempions Andžejs Ļebedevs (28) sestdien startēs Grand Prix pasaules čempionāta posma sacensībās Biķerniekos.

Mūks, kurš (ne-)izgudroja šampanieti © DIENA

Pirms 330 gadiem benediktiešu mūks Pjērs Perinjons esot izgudrojis šampanieti. Taču izrādās, ka šis stāsts ir vien vēlākos gadsimtos radies mīts, lai gan Tēvam Perinjonam patiešām ir lieli nopelni Šampaņas baltvīna, arī dzirkstošā, kvalitātes uzlabošanā.

Suņi savu māti atceras vismaz pāris gadu © DIENA

Gadsimtiem senā prakse nošķirt kucēnus no mātes, lai nodotu tos jaunajiem saimniekiem, ilgstoši tikusi attaisnota ar pieņēmumu, ka mazie dzīvnieciņi ātri aizmirst savu ģimeni un nododas jaunajai dzīvei. Taču izrādās, ka tā gluži nav taisnība.

Piepilda bērnības sapni © DIENA

Kopš pasaules pirmizrādes 21. jūlijā filma Barbie/Bārbija paguvusi jau pārspēt kases rekordus ar potenciālu kļūt par skatītāko kinodarbu ne tikai šovasar, bet 2023. gadā kopumā un visu laiku ienesīgāko debiju režisorei Gretai Gērvigai.