Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tēma

Olimpiskais nemiers © DIENA

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) iniciatīva pētīt veidus, kā Krievijas un Baltkrievijas sportisti varētu startēt Parīzes olimpiādē, izsaukusi plašu rezonansi pasaulē, tostarp arī Latvijā.

Iegūta seno ēģiptiešu balzamēšanas recepte © DIENA

Seno ēģiptiešu balzamēšanas prasmes patiesi ir apbrīnas vērtas, jo mumificēto valdnieku mirstīgās atliekas saglabājušās tūkstošgadēm ilgi. Beidzot zinātnieki noskaidrojuši, no kā veidots laika pārbaudi izturējušais maisījums.

Komunisma rēgs sāk klīst pa Eiropu © DIENA

Pirms 175 gadiem Londonā tika publicēts Kārļa Marksa un Frīdriha Engelsa sacerētais Komunistiskās partijas manifests – politisks pamflets ar apgalvojumu, ka visa pasaules vēsture ir nebeidzama šķiru cīņa, kas neizbēgami noslēgsies ar proletariāta uzvaru.

Digitālās drošības kaujas lauks © DIENA

Kibernoziedznieki kļūst arvien radošāki un bīstamāki, taču tieši tāpat meistarībā aug arī tie, kas pret viņiem cīnās. Tā ir nemitīga sacensība – kura puse ātrāk izdomās kaut ko jaunu, lai uzbruktu vai aizstāvētos.

Dēlus aprūpē visu dzīvi © DIENA

Ne jau tikai cilvēki mēdz izlutināt savus pēcnācējus, tādējādi pārlieku noslogojot paši sevi. Zobenvaļu mātes tik ļoti rūpējas par saviem dēliem, ka tikpat kā pilnībā upurē pašas savu dzīvi.

Un tomēr tā griežas... © DIENA

Pirms 390 gadiem itāļu zinātnieks Galileo Galilejs pēc pāvesta Urbāna VIII rīkojuma ieradās Romā, lai stātos Svētās inkvizīcijas priekšā. Lai izvairītos no bargāka soda, viņam nācās atteikties no paustā atbalsta heliocentriskajam Saules sistēmas uzbūves modelim, kas Romas katoļu baznīcas ieskatā bija pretrunā ar Bībelē rakstīto un tādēļ vērtējams kā ķecerība.

Cepelīnu čujs © DIENA

Lietuviešu virtuves lepnums cepelīni, nevienam nemanot, tapuši par gana populāru ēdienu arī Latvijā. Tiesa, latvieši tos drīzāk pasūtīs, nevis gatavos paši. SestDiena meklē skaidrojumu, kas šajā ēdienā tik sarežģīts, un kāpēc tas tomēr tik veiksmīgi iegūlis arī mūsu ēdienkartē

Saulei tuvojas prāva komēta © DIENA

Netālā nākotnē Saule sastapsies ar kādu ļoti tālu viesi – Kilimandžāro kalna izmēra komētu, kas, metot līkločus ap planētām, dodas tieši mūsu zvaigznes virzienā.

Koka māju oāze leišmalītē © DIENA

Katrai mazpilsētai ir savs smeķis. Tāds ir arī Subatei. Ceļojot pa leišmalīti, to ievērojis arī dzejnieks Imants Ziedonis. Un ne tikai viņš – ne velti Subates vecpilsēta ar mazajām vienstāva koka mājiņām, šaurām līkloču ieliņām, kur dažviet saglabājušās bruģa pēdas, ir iekļauta valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļu sarakstā. Lai pamudinātu subatiešus saglabāt vēsturisko mantojumu un uzslavētu tos, kam tas izdevies, šogad pirmo reizi tiks pasniegta arī pilsētas koka arhitektūras balva Goda zīme. Tāds tīri simbolisks žests, bet subatieši cer, ka reiz vēsturisko ēku atjaunošanai tas kļūs taustāms – kā pašvaldības līdzfinansējums.

Cīņā par balsstiesībām © DIENA

Pirms 105 gadiem britu sievietēm pirmo reizi tika ļauts balsot parlamenta vēlēšanās. Tiesa, ne visām – vienīgi tām, kuras bija vecākas par 30 gadiem un kurām (vai viņu laulātajiem draugiem) piederēja kāds nekustamais īpašums.

Spēka dusa čuhņā © DIENA

SestDiena, kā katru gadu, publicē ne tikai žūrijas izraudzītos gada vārdus, nevārdus un spārnotos teicienus, bet arī iesūtītos šo titulu pretendentus, kas laurus šoreiz neplūca. Dažos gadījumos gan nav īsti skaidrs, vai iesūtītais vārds drīzāk pretendē uz gada vārda vai nevārda statusu, – tas tad jāizlemj katram pašam.