Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Intervijas

Spēkavīru veidotājs. Saruna ar svarcelšanas treneri Eduardu Andruškeviču © DIENA

Jau vairākus gadu desmitus Latvijas svarcēlāju panākumi visaugstākajā līmenī saistās ar trenera Eduarda Andruškeviča vārdu. Pieredzējušā speciālista uzraudzībā savulaik uzplauka smagsvara Viktora Ščerbatiha karjera, bet vēlāk Eiropas, pasaules un olimpisko spēļu godalgās iekodušies arī Artūrs Plēsnieks, Ritvars Suharevs un ar Ibrahimas uzvārdu šobrīd pazīstamā Rebeka Koha. Treneris sarunas laikā ne reizi vien uzsver, ka nekādas brīnumreceptes viņa rīcībā nav – joprojām svarcelšanā visu nosaka smags ikdienas darbs. Tā procesā viņu noķeram arī treniņnometnē Igaunijā, kur pieci no Latvijas spēcīgākajiem sportistiem bruģē ceļu uz Parīzes olimpiskajām spēlēm.

Zutis tur sevi mietā © DIENA

Spilgtais bokseris Kristaps Zutis pēdējos gados pārsvarā savu sociālo tīklu dēļ ieguvis ļoti lielu atpazīstamību, tomēr arī ringā pierādījis, ka nav ar pliku roku ņemams, un uzvarējis savulaik Maikam Taisonam zaudējumu sagādājušu pretinieku. Aiz skarbā tēla slēpjas maigs cilvēks, kurš, kamerām neredzot, regulāri apmeklē bērnunamus un kūrē dažādas labdarības akcijas, tomēr savu vārdu vēl plāno teikt arī ar cimdiem rokās un cer, ka šogad izdosies stāties pretim klaji pretvalstisku nostāju ieņēmušajam Mairim Briedim. Šāda cīņa būtu ļoti simboliska, jo Zutis sapņo, ka spēs Latviju padarīt par labāku valsti.

Lauzt stereotipus. Saruna ar čempiones Valmieras galveno treneri Jurģi Kalnu © DIENA

Vēl šķietami nesenajā 2019. gadā Jurģis Kalns strādāja futbola 1. līgā un virslīgu kā galvenais treneris nepazina. Nākamajā gadā daudzu dzīves gājumu negatīvi ietekmēja pandēmija, taču Kalnam tā izspēlēja veiksmīgu kārti – ierobežojumu dēļ Latvijā neieradās poļu treneris, kā rezultātā liepājniekam uzticēja debitēšanu virslīgā, vadot Tukuma 2000 komandu. Pēc sezonas tā izkrita atpakaļ uz 1. līgu, taču jaunajam speciālistam āķis bija lūpā. 2021. gadā viņš sezonas gaitā tika iecelts par Tamaza pertijas asistentu Valmierā, bet pēc gruzīna došanās prom kļuva par šīs komandas galveno treneri un uzreiz uzveda Olimpā – izcīnīts vēsturisks virslīgas zelts. Sarunā ar Sporta Avīzi Kalns stāsta par šiem likteņa pavērsieniem, gremdējas atmiņās par agrīno trenera aroda sapni un, kā allaž, nebaidās no skaļiem vārdiem. Jurģis nākotnē vēlas kļūt par Latvijas futbola treneru celmlauzi, proti, iekarot ārzemes.

Augsts lēciens elitē. Saruna ar Tīnu Graudiņu © DIENA

Pludmales volejbola pasaules elitē pēdējās sezonās strauji ielauzies Latvijas vadošais dāmu duets, kurā kopā ar Anastasiju Samoilovu par drošību pie tīkla gādā viena no pasaules vadošajām bloķētājām Tīna Graudiņa. Jūrmalniece ir augsta līmeņa sportiste jau trešajā paaudzē un volejbolā devusies tēva Māra Graudiņa pēdās. Iepriekšējos gados paralēli studijām prestižajā Dienvidkalifornijas universitātē, kur Tīna apguva politikas zinātni, viņa kopā ar pārinieci Nastju divreiz kļuva par Eiropas čempioni un Tokijā sasniedza olimpiskā turnīra pusfinālu. Vairākumā vasaras sporta veidu, tostarp pludmales volejbolā, šogad sāksies cīņa par ceļazīmēm uz 2024. gada olimpiskajām spēlēm Parīzē. Sporta Avīze Tīnu noķēra vēl Latvijas ziemā, dienu pirms došanās uz sezonas pirmo treniņnometni Tenerifē.

Iekodēt pārliecību. Intervija ar basketbola treneri Artūru Visocki-Rubeni © DIENA

Trenera darbs ir nemitīga attīstība mūža garumā, pārliecināts Artūrs Visockis-Rubenis, kurš pēdējos divpadsmit gados sevi spilgti pieteicis pašmāju basketbolā gan klubu, gan valstsvienību līmenī. Kā vienu no virsuzdevumiem darbā ar sporta spēļu komandām viņš min spēju saglabāt vēsu galvu spriedzes un emociju karuselī, kas ir svarīgi kā atlētiem, tā treneriem. Tas savulaik palīdzēja spilgti ienākt Latvijas basketbolā un ar studentu komandu iesaistīties cīņā par godalgām augstākajā līgā, gūt vienu no lielākajiem panākumiem – Eiropas čempionāta sudraba godalgu – jaunatnes izlašu līmenī un šobrīd sekmīgi attīstīt vietējos basketbola talantus Liepājas klubā. Artūra azartu un aizrautību novērtējuši arī pieaugušo valstsvienību galvenie treneri, un jau diviem viņš palīdzējis nokļūt Pasaules kausā. 2018. gadā kopā ar sieviešu basketbola izlasi uz vēsturisku finālturnīru Visockim-Rubenim gan neizdevās aizbraukt, jo tovasar uz lielās skatuves bija jāizved U18 sudraba komanda, bet nākamajā vasarā, visticamāk, viņu redzēsim, asistējot Lukam Banki pie vīriešu valstsvienības stūres vēl vienā Pasaules kausa debijā. Tāpat viņš izvirzījis konkrētu mērķi pašam sev un vēlas tuvākajā nākotnē izcīnīt Latvijas čempiona titulu.

Iejūtas līdera lomā. Saruna ar Kristeru Aparjodu © DIENA

Maksimālists ar uzvarētāja domāšanu ir Latvijas kamaniņu sporta izlases līderis Kristers Aparjods, ar kuru saistās lielākās ledus trašu sporta veidu cerības jaunajā olimpiskajā ciklā. Strādājot plecu pie pleca ar mūsu ziemas sporta leģendu Mārtiņu Rubeni, Kristers sevi kamaniņu sporta elitē pieteica jau ar pirmajiem soļiem un pēc ilggadējiem renes disciplīnu flagmaņiem skeletonistu brāļiem Dukuriem, kamaniņnieku brāļiem Šiciem un bobslejistu "Oskariem" Melbārža un Ķibermaņa gatavs kļūt par karognesēju mūsu ziemas sporta sezonā. Līdzīgi kā vairākumam iepriekšminēto, arī Kristeram viņa pārstāvētajā sportā ir spēcīgas ģimenes saiknes, jo mamma Aiva Aparjode savulaik bija viena no Latvijas izlases līderēm, bet šobrīd par tādu kļuvusi arī viņa māsa Kendija. Dienu pirms komandas došanās uz pasaules kausa izcīņas pirmo posmu sporta avīze paguva Kristeru noķert pēc viena no pēdējiem treniņiem Siguldas trasē.

Darbarūķis piezemēti laužas elitē. Intervija ar basketbolistu Mārci Šteinbergu © DIENA

Starp vairāk nekā desmit Latvijas basketbolistiem, kuri pēdējās sezonās sevi centušies pieteikt Eiropas basketbola spēcīgākajā līgā Spānijā jeb ACB, jau ceturto sezonu pacietīgi ceļu lauž uzbrucējs Mārcis Šteinbergs (21). Basketbola sabiedrībā Šteinbergu uzvārds pagaidām vēl vispirms saistās ar Aneti, kura jau gadiem ir viena no Latvijas sieviešu basketbola līderēm, un Mārcis neslēpj, ka vecākās māsas paraugs bijis svarīgs arī viņa ceļā uz virsotnēm. Pati galvenā atziņa - izsisties iespējams tikai ar kārtīgi paveiktu darbu. Pie tās jaunais basketbolists arī spītīgi turas, lai gan sarunas gaitā vairākkārt mēģinu iebilst viņa paša uzstādījumam, ka neesot jau nemaz tik talantīgs. Varbūt pie tādas pārliecības arī jāpaliek, lai saglabātu neatlaidīgu darba sparu un mērķtiecību, kas uzbrucējam dažu sezonu laikā ļāvusi sasniegt ne tikai ACB līgu un nokļūt starp valstsvienības kandidātiem, bet arī spēlēt FIBA Čempionu līgas finālā.

Līdere dzīvē. Saruna ar Latvijas vadošo tenisisti Aļonu Ostapenko © DIENA

Daudziem viņa paliek atmiņā ar dažbrīd ļoti emocionālu uzvedību spēļu laikā, bet talantīgās tenisistes sasniegumus un talantu neviens nevar noliegt. Aļona Ostapenko šosezon ilgstoši turējās pasaules ranga pirmajā divdesmitniekā , bet dubultspēlēs pat bija sasniegusi desmitnieku, šajā ieskaitē divas reizes sacenšoties Grand Slam sacensību pusfinālā un spējot kvalificēties sezonas finālturnīram. Aļona uzsver, ka dzīvē ir līdere, kurai nekad nepatīk zaudēt, bet nodarboties ar sportu vien viņai ir garlaicīgi, tāpēc jau drīz uzsāks ceļu pretim augstākās izglītības iegūšanai.

No degsmes līdz hobijam. Saruna ar diskvalificēto BMX treneri Ivo Lakuču © DIENA

Viens no Latvijas BMX riteņbraukšanas panākumu kaldinātājiem treneris Ivo Lakučs (43) pēdējos gados biežāk manāms futbolistu sabiedrībā un kopā ar Valmieras klubu cīnās par Latvijas čempiona titulu. "Par futbolu gan nerunāsim," Ivo jau uzrunāšanas brīdī strikti nosaka. Jaunajā sporta veidā pašam vēl daudz jāmācoties, lai par to jau šobrīd plaši diskutētu publiski. Gana "interesanti" viņam veicas arī pamata sporta veidā, kur titulētajam trenerim nupat piespriesta pusgada diskvalifikācija par godīgas spēles principu pārkāpšanu. Ivo gan par to pārlieku nepārdzīvo, jo pats labi apzinās, ko un kāpēc vakarā pirms Valmierā notikušā Eiropas kausa posma ar audzēkni Kristenu Krīgeru darīja slēgtajā trasē - savus principus viņš pārkāpis nav un pāri kādam nodarījis arīdzan ne. Savulaik, slepus mērot un kopējot Nīderlandē esošo Londonas olimpiskās trases līdzinieci, par līdzīgu pārkāpumu tika dzimtenē saukts par varoni, jo galu galā tas palīdzēja Latvijai izcīnīt vēl vienu olimpisko zelta godalgu. Lai gan Ivo balsī jaušams nogurums par pašmāju BMX saimē valdošajiem ķīviņiem, viņš joprojām ir gatavs rakt dziļi, lai sekmētu savu audzēkņu labākos rezultātus.

Ilgojamies pēc izaicinājuma © DIENA

Trīs trofejas iepriekšējā pavasarī virs savām galvām cēla VEF Rīga basketbolisti, būdami labākie Latvijas-Igaunijas līgā, Latvijas kausa izcīņā un Latvijas Basketbola līgā. Komandas galvenais treneris Jānis Gailītis jaunās sezonas priekšvakarā neslēpj, ka pašmāju basketbola apstākļos sezonas sākumā grūti solīt vēl lielākus panākumus arī Eiropas līmenī, tomēr uzskata, ka Latvijas čempionvienības griesti ir augsti. Galu galā, tās sastāvā spēlē gan valstsvienības spēlētāji, gan basketbola Mekā NBA pabijuši vīri. Šomēnes pilnā sparā sākas ne tikai pašmāju basketbola cīņas, bet arī Eiropas izaicinājumi FIBA Čempionu līgā.