Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Intervijas

Lokomotīve. Saruna ar Ronaldu Ķēniņu © DIENA

Ronalds Ķēniņš ir viens no kolorītākajiem Latvijas hokejistiem. Viņā burtiski mutuļo enerģija, un gaidāmajā pasaules čempionātā uzbrucējs varētu būt starp valstsvienības lokomotīvēm ne tikai laukumā, bet arī ārpus tā. Strauji tuvojoties šī gada meistarsacīkstēm, ar Ronaldu aprunājāmies ne tikai par izlasi, bet arī biznesu, Bobu Hārtliju un nepatīkamo pazušanu no Nacionālās Hokeja līgas (NHL) apvāršņiem.

Latgales sirdī. Intervija ar vadošo skrējēju Guntu Vaičuli © DIENA

Latvijas vieglatlētika jau vairākus gadus neatrodas savā augstākajā punktā, un šoziem pirmoreiz vēsturē neviens mūsu sportists nespēja izpildīt kvalifikācijas normu pasaules čempionātam telpās. Izmantojot pienākošos ielūgumu, šajās sacensībās piedalījās Gunta Vaičule, kura ziemas nogrieznī sevi bija pierādījusi kā labākā valstī. Gaidāmā sezona Guntai būs pirmā pilnvērtīgā pēc meitas piedzimšanas, kaut arī pērn viņa palika pussoļa attālumā no Tokijas olimpiskajām spēlēm. Tomēr šī nav vienīgā lieta, kas šobrīd ieņem nozīmīgu vietu skrējējas galvā, - viņa savās mājās uzņēmusi kara bēgli no Ukrainas.

Jāmācās dzīvot no jauna. Saruna ar Haraldu Silovu © DIENA

Haralds Silovs ir viens no inteliģentākajiem Latvijas sportistiem - plaši un kritiski domājošs, tiešs. Šobrīd viņš atrodas jauna ceļa sākumā, jo veiksmīgajai ātrslidotāja karjerai likts punkts, bet nākamie izaicinājumi, iespējams, vedīs uz ārzemēm. Ar Haraldu piesēdām pie kafijas un aprunājāmies par karu Ukrainā, mūsu austrumniecisko domāšanu, sportistu idealizāciju, olimpiskajām spēlēm un, protams, nākotni.

Nākamais solis - polka © DIENA

Latvijas vīriešu volejbola valstsvienība pērn pēc ceturtdaļgadsimta pauzes atgriezās Eiropas čempionāta finālturnīrā, turklāt ar Tallinā sensacionāli pārspētu Igaunijas izlasi un nopelnītiem punktiem pret Horvātiju un Slovākiju pietika iekļūšanai astotdaļfinālā, kur gan tika atzīts topošās čempiones Itālijas pārākums. Dažiem gaidīti, dažiem ne, bet pēc turnīra komandu atstāja igauņu viltīgais lapsa Āvo Kēls. Viņa vietā nu nozīmēts Mihals Gogols (36) - jauns un ambiciozs treneris, kurš jau paguvis kļūt par pasaules čempionu, asistējot pieredzējušiem ārvalstu speciālistiem savas dzimtenes izlasē. Sarunā ar Sporta Avīzi Gogols neslēpj, ka Latvijas valstsvienības grožus pamudinājusi pārņemt iespēja apliecināt, ka arī Polijas treneris spēj strādāt visaugstākajā līmenī. Atbildība būs liela abām pusēm: polim apliecināt savu meistarību galvenā trenera arodā, bet latviešiem - pierādīt, ka tā tik tiešām ir finālturnīra līmenim atbilstoša komanda.

Netipiskais latvietis. Saruna ar futbolistu Robertu Uldriķi © DIENA

Pagājušās vasaras beigās slaidais uzbrucējs Roberts Uldriķis parūpējās par pēdējo gadu skaļāko pāreju Latvijas futbolā. Tomēr, pārceļoties uz Nīderlandes čempionātu, ambiciozais un par sevi pārliecinātais futbolists nedomā atlaisties dīvānā, lai priecātos par paveikto. Viņam mērķis ir skaidrs - drīzumā iekarot kādu no Eiropas TOP5 līgām.

Dinozaurs Elīza pēdējā braucienā pēc punktiņa uz i © DIENA

Jaunām virāžām savā dzīvē visas sezonas garumā tuvojas viena no pēdējo gadu vadošajām Latvijas kamaniņu braucējām, olimpiskā medaļniece Elīza Tīruma. Pirms astoņiem gadiem Sočos raganiete kļuva par pirmo sievieti - ziemas olimpisko spēļu medaļnieci neatkarīgās Latvijas vēsturē, bet Pekinā viņa kļuva par pirmo daiļā dzimuma pārstāvi, kura nesusi mūsu valsts karogu spēļu atklāšanas ceremonijā. Viņa neslēpj, ka gatavošanās Pekinā gaidāmajam karjeras noslēdzošajam braucienam psiholoģiski bijusi tik sarežģīta kā vēl nekad, taču ir palikusi nelokāma un pārliecinoši atkārto, ka olimpiskajās spēlēs centīsies pielikt skaistu punktu vairāk nekā piecpadsmit gadiem, kas pavadīti kamanās. Kas tālāk? Šeit iederas Elīzas iecienītā devīze - neskriesim laikam pa priekšu!

Nesalaužams cinītis. Saruna ar Baibu Bendiku © DIENA

Latvijas delegācijas īsākā sportiste jau otrajās ziemas olimpiskajās spēlēs pēc kārtas būs biatloniste Baiba Bendika, tomēr ārējais izskats ir maldīgs un sīkstā atlēte vēlas, lai trase būtu maksimāli smaga, jo tādā sevi spēj parādīt vislabāk. Darba spējas viņai ir apbrīnojamas un tāpēc nav šaubu, ka olimpiskās spēles cēsniece sagaidīs lieliskā sportiskā formā, līdz ar to atliks tikai tāds sīkums kā veiksmīgi aizvadīt šaušanu.

Atkal laimīgs. Saruna ar daiļslidotāju Denisu Vasiļjevu © DIENA

Viens no spilgtākajiem Latvijas sportistiem, kuram 22 gadu vecumā pilnīga potenciāla īstenošana vēl tikai priekšā. Nākamais olimpiskais cikls daugavpilietim Denisam Vasiļjevam būšot kulminācija viņa daiļslidotāja karjerā, taču par augstvērtīgu sniegumu jaunais atlēts var parūpēties jau februārī Pekinā. Iepriekšējā sezonā izdevās piedalīties tikai divās sacensībās, kas tik emocionālam cilvēkam kā Deniss radīja problēmas, jo neizdevās smelties emocijas, bet tagad, atsākoties regulāriem mačiem, viņš ir labā omā un starojošs, kā pats saka - laimīgs.

Čempionu treneris otrajā paaudzē © DIENA

"Visgrūtāk parasti ir tiem, kurus uz Olimpiādi sūta pēc zelta medaļām. Pat ja esi favorīts, 3x3 basketbolā rezultātu ietekmē ļoti daudz faktoru un apstākļu, pat nejaušību. Lai sasniegtu panākumus, jāiegulda nenormāls darbs, un arī tad tie nav garantēti. Tad mēs atgriežamies no Tokijas, un man saka - es taču teicu, ka jums būs zelts! Veni, vidi, vici!*," ar smaidu sabiedrības uzlikto spiedienu, olimpiskās cerības un izaicinājumus atceras treneris Raimonds Feldmanis. Viņš lieliskajam četriniekam - Agnim Čavaram, Edgaram Krūmiņam, Naurim Miezim un Kārlim Lasmanim - kādu brīdi ļāva pagozēties gūto panākumu gaismā, bet pats izbauda gandarījumu par to, ka ieguldītais darbs un dažkārt arī šaubās pieņemtie lēmumi galu galā izrādījušies pareizi. Suminot Sporta Avīzes gada aptaujas uzvarētāju komandu, vārdu dodam tās galvenajam trenerim!

Sporta karaļa prezidents. Saruna ar Vadimu Ļašenko © DIENA

Futbols neapšaubāmi ir visvairāk aprunātais sporta veids Latvijā. Regulāri par to runā dažādu skandālu dēļ, bet nereti uzmanību pievērš labi vai, gluži pretēji, pavisam slikti rezultāti. Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Vadims Ļašenko ir pārliecināts, ka futbols mūsu valstī ir sporta karalis un turpina strauji attīstīties, neskatoties uz to, ka no sporta veida uz mūžu diskvalificēti darboņi dara visu, lai caur medijiem to nomelnotu.