Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Intervijas

Rezerves vārtsargs nebūšu! Saruna ar Elvi Merzļikinu © DIENA

Pirms pāris gadiem Latvijas hokeja izlase bija kā viena ģimene, bet šī gada pasaules čempionātā spilgtajam vārtsargam Elvim Merzļikinam šāda sajūta vairs nav radusies, un viņš no meistarsacīkstēm aizbraucis ar pamatīgu vilšanās devu. Tomēr šobrīd visa vārtsarga uzmanība veltīta gaidāmajai Nacionālās Hokeja līgas (NHL) sezonai, kas sāksies oktobra vidū, - starpsezonā latvieša pārstāvētā Kolumbusas Blue Jackets komanda ievērojami papildinājusi sastāvu, un tas uz gaidāmo 82 spēļu nogriezni liek raudzīties ļoti cerīgi. Elvis lepojas, ka iegādājies savu pirmo māju un šo vasaru veltījis tās labiekārtošanai. Tagad viņš vēlētos pagalmā uzstādīt nelielu siltumnīcu un tajā sastādīt no Latvijas atvestās tomātu un gurķu sēklas.

Pie NHL sliekšņa. Intervija ar Kristiānu Rubīnu © DIENA

Latvijas hokejam nācās gaidīt desmit gadu, lai Nacionālās Hokeja līgas (NHL) laukumos atkal spēlētu pašmāju aizsargs. Kristiānam Rubīnam ceļš līdz pirmajām trim spēlēm pasaules spēcīgākajā līgā bija pakāpenisks, taču vēl jāpadara milzīgs darbs, lai viņš tur kļūtu par stabilu vērtību. Ar Rubīnu tiekamies Vecrīgā, brīdi pēc tam, kad viņš par savu karjeru stāstījis jaunajiem hokejistiem. Šī vasara aizsargam bijusi ļoti karsta - šoks par līguma nepagarināšanu ar Toronto Maple Leafs, bet ātri vien jaunas darba vietas atrašana turpat Kanādā Otavas Senators organizācijā. Savukārt jau gads pagājis, kopš traģiski bojā gāja viņa labākais draugs Matīss Kivlenieks - pie šīm sāpēm nebūs iespējams pierast nekad.

Sapnis kļūst par realitāti. Saruna ar RFS kluba prezidentu Artjomu Milovu © DIENA

Aizvadītā vasara bija īpaša Latvijas čempionvienībai RFS - augusta sākumā tika atklāta tās bāze Valdlaučos, kas nosaukta par LNK Sporta parku, bet pāris nedēļu vēlāk komanda fantastiskā cīņā izrāva vietu UEFA Konferences līgas grupu turnīrā un jau šomēnes piedzīvos debiju trešajās spēcīgākajās kontinenta sacensībās. LNK Sporta parks ir unikāla būve Latvijas sportā, jo pilnībā top par privātajiem līdzekļiem - jau šobrīd tajā ieguldīti gandrīz desmit miljoni eiro un plānots, ka kopējās izmaksas būs aptuveni 25 miljoni. Šāds projekts nebūtu iespējams bez uzņēmuma LNK Industries valdes priekšsēdētāja un RFS kluba prezidenta Artjoma Milova, kuram izdevies īsā laikā piepildīt divus savus sapņus.

Starp tenisa zvaigznēm © DIENA

Profesionālajā tenisā šobrīd ir ne tikai Latvijas spēlētāji, bet savu vietu cenšas izlauzt arī vairāki treneri. Viens no šādiem ir Artūrs Kazijevs. Pēc augstākās izglītības iegūšanas ASV viņš lielajos tenisa forumos bijis gan dalībnieka, gan sparinga partnera, gan trenera statusā. Dažādos ampluā strādāts ar viena no šī brīža labākajiem pasaules tenisistiem Aleksandra Zvereva vecāko brāli Mišu, uz īsu brīdi ar Aļonu Ostapenko, vēlāk baltkrievu Jegoru Gerasimovu un Kazahstānas pārstāvi Jūliju Putincevu, kura atrodas WTA pasaules ranga piecdesmitniekā.

Līdera lomā tagad arī formāli. Saruna ar Dairi Bertānu © DIENA

Pirms vairāk nekā diviem gadiem plašas sarunas noslēgumā ar Sporta Avīzi basketbolists Dairis Bertāns (32) bažīgi noteica, vai tik savu pēdējo spēli Latvijas izlasē nav jau nospēlējis. "Fons tobrīd tiešām bija bēdīgs," spēlētājs atgādina sāpīgo netikšanu uz Pasaules kausa finālturnīru, ieilgušo basketbola lielvaru konfliktu, kā rezultātā augstākajā līmenī spēlējošajiem bija ierobežotas iespējas pievienoties valstsvienībai, vēl tikai pirmos viļņus veidojošo Covid-19 pandēmiju un arī skaitļus savā pasē. "Pāragri," toreiz nodomāju un priecājos, ka man bija taisnība! Lai gan visi minētie faktori joprojām ir spēkā, rūjienietis pēdējā gada laikā jau valstsvienības kapteiņa lomā bijis viens no atslēgas spēlētājiem ceļā uz nākamo lielo mērķi. Jātiecas uz 2023. gada Pasaules kausa finālturnīru, un ne tikai. "Tagad jau gan līdz 2025. gadam ir jāizvelk," Dairis ir apņēmības pilns vest komandu cīņā arī pēc trim gadiem Rīgā paredzētajā Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Latvijas izlases smailē. Intervija ar Vladislavu Gutkovski © DIENA

No treneriem par 2021. gada labāko Latvijas futbolistu Vladislavu Gutkovski (27) visbiežāk dzird, ka viņš visu panācis ar darbu, nevis talantu. Intervijā Sporta Avīzei uzbrucējs pirmo reizi publiski stāsta par savu bērnību un ģimeni - iespējams, te arī meklējamas atbildes, kāpēc futbola laukumā Gutkovskis ir īsts darba rūķis, nepiekāpīgs, mērķtiecīgs un rezultatīvs. Ar Čenstohovas Rakow klubu, kura budžets drīzāk atbilst Polijas ekstraklases vidusmēram, uzbrucējs divus gadus pēc kārtas finišējis otrajā vietā un divreiz izcīnījis Polijas kausu, bet nupat jūnijā Vladislavs sasita četrus vārtus Latvijas izlases rindās Nāciju līgā. Ārpus laukuma pieticīgais Gutkovskis stāsta par gūtajiem vārtiem, bērnību Jaunciemā, Latvijas izlasi, Daini Kazakeviču, sadarbību un attiecībām ar Robertu Uldriķi, karjeras līkločiem Polijā un vēlmi it visā redzēt kārtību. Tuvāko divu gadu laikā uzbrucējs sapņo sakārtot arī savu finansiālo kārtību, jo jūt - šis ir viņa laiks.

Kartupeļu vēstnesis. Saruna ar Tomu Skujiņu © DIENA

Daudziem sporta draugiem jūlijs paiet prestižā daudzdienu velobrauciena Tour de France zīmē, kurā viena no Latvijas cerībām atkal ir Toms Skujiņš (31). Carnikavietis kā pirmais no mūsējais pielaikojis kādu no Tour de France līderu krekliņiem un otrais, kurš izcīnījis otro vietu etapā, tomēr atzīst, ka pašam svarīgākie ir nevis individuālie, bet komandas panākumi. Pavisam nesen kļuvis par tēvu un vispasaules kartupeļu vēstnesi. Tomam gaidāmi vēl jauni izaicinājumi, jo tuvākajā laikā jāpieņem lēmums, kurā vienībā aizvadīt nākamās sezonas.

Izbauda līdera lomu © DIENA

Pēc pamatīgā lēciena un nestabilā spēles laika Eirolīgas klubā Vilērbānas ASVEL pēdējās sezonās Rihards Lomažs (26) piezemējies Vācijas un Turcijas komandās, uzņemoties līdera lomu uzbrukumā. To basketbolistam izdevies pārnest arī Latvijas valstsvienībā un pasaules kausa kvalifikācijas ciklā valdemārpilietis kļuvis par rezultatīvāko spēlētāju. Paredzams, ka Rihardam liela loma būs arī svarīgajās izlases spēlēs jūnijā, tostarp pret Rīgā gaidāmo titulēto Serbiju.

Pirmie soļi pilnpiedziņā. Saruna ar Mārtiņu Sesku © DIENA

Pēc kļūšanas par Eiropas čempionu junioriem un pasaules junioru vicečempionu, demonstrējot spējas braukt ļoti ātri un cīnīties ar labākajiem, pirmo pilno sezonu pilnpiedziņas klasē aizvada jaunais rallija pilots Mārtiņš Sesks. Kamēr viņa kādreizējais cīņu biedrs Kalle Rovanpere, savā karjerā lecot pāri uzreiz vairākiem pakāpieniem, jau atrodas pārliecinošā pasaules čempionāta kopvērtējuma vadībā, liepājnieks ekipāžā ar Renāru Franci šogad startē Eiropas čempionātā, kas šķietami ir solis atpakaļ, tomēr varētu būt labākais risinājums ilgtermiņa attīstībai.

Lauva ar uguntiņu © DIENA

Pēc vilšanās iepriekšējā olimpiskajā ciklā ar jaunu sparu nākamo darba cēlienu sācis viens no Latvijas vadošajiem pludmales volejbolistiem Aleksandrs Samoilovs. Iespaidīgā olimpiskajā debijā 2008. gadā jūrmalniekam tika pielipināta iesauka Karalis Lauva, ko viņš godam nesis jau teju piecpadsmit sezonu garumā, būdams starp spilgtākajiem sportistiem Pasaules tūrē. Ne velti sarunas laikā daudzkārt atgriežamies pie vārda "emocijas", jo tieši tās Sašu bieži vien spārnojušas augstākiem lidojumiem un uz tām viņš paļaujas arī šosezon. Tostarp jūnija sākumā Jūrmalā paredzētajā Pasaules Pro tūres elites posmā.