Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Portrets

Par 100 procentiem © DIENA

Neskatoties uz profesionālā sporta nežēlīgo dabu, to sasniegt sapņo gandrīz ikviens jaunais atlēts. Augstākajā līmenī nokļūs vien ļoti maza daļa no šiem censoņiem, un priekšrocības ir tiem, kuri sevi pilnībā sākuši ziedot agrākā vecumā. Trenera Raivo Otersona audzēknis Raivo Kudrjavcevs (13) vēlas kļūt par profesionālu basketbolistu un, lai to paveiktu, jau pašlaik sevi atdod par 100 procentiem. Tālāk stāsta pats jaunais groza bumbas meistars!

Pacelt medaļu © DIENA

Viens no Latvijas sporta lielākajiem pārsteigumiem 2021. gadā bija svarcēlāja Artūra Plēsnieka bronzas medaļa Tokijas olimpiskajās spēlēs. Pārkāpumu dēļ svarcelšanai šobrīd nav garantēta vieta 2028. gada Losandželosas olimpiskajās spēlēs, bet, ja sporta veids olimpisko statusu tomēr nezaudēs, Artūrs neizslēdz savu braukšanu arī uz šīm sacensībām.

Paklāja pavēlnieks © DIENA

Trenējies pie Berlīnes olimpieša Krišjāņa Kundziņa, pats izaudzinājis divus olimpisko spēļu dalībniekus, bet galvenais - daudzus labus cilvēkus. Rubriku Vēstures stunda sākam ar iepazīšanos ar leģendāro cīņas sporta treneri Visvaldi Freidenfeldu, kurš 8. janvārī saņems balvu par mūža ieguldījumu Latvijas sportā.

Kļūt par latvieti © DIENA

Esmu dzimusi un augusi Čehijā, bet nu jau trīs gadus dzīvoju un mācos Latvijā – valstī, ko ļoti mīlu. Nesen zem Latvijas karoga izcīnīju bronzu Eiropas U24 čempionātā un arī savu nākotni saistu tieši ar šo valsti. Mans lielākais sapnis ir startēt olimpiskajās spēlēs.

Lāčplēša sitiens © DIENA

Visu cīkstoņu sapnis ir organizācija UFC, un uz to tiecas arī daudzi Latvijas atlēti, bet statistika nav glaimojoša - līdz šim cīņas sporta augstākajā līgā bijuši vien divi mūsu valstī dzimuši sportisti. Viens no prestižajai organizācijai vistuvāk esošajiem ir tukumnieks Edgars Skrīvers, kuru ringā pazīst ar iesauku Lāčplēsis. Viņš treniņos un sparingos samērojis spēkus ar daudziem esošajiem vai bijušajiem UFC atlētiem, bet šobrīd atgriezies pie savām saknēm, veiksmīgi pārstāvot strauji augošo organizāciju Karate Combat.

Virslīgas zelta puisēns © DIENA

"Neesmu zelta puisēns!" virsrakstam atbild Elvis Stuglis. Taču viņa sasniegto pēdējo sešu gadu laikā nosaukt citādi nevar - seši Virslīgas čempiontituli pēc kārtas, turklāt ar trim dažādām komandām. Kāds to sauks par veiksmi un apstākļu sakritību, cits Elvi dēvēs par talismanu, taču ir skaidrs, ka viņš bijis pareizajā vietā un laikā un ar savu futbolista meistarību sekmējis tobrīd pārstāvēto komandu nonākšanu virsotnē. Vai būs arī septītais gads?

Globusu medniece Dženifera Ģērmane © DIENA

Jau vairākus gadus Latvijas sporta sabiedrība ir informēta, ka, pateicoties milzīgam vecāku entuziasmam, kaut kur Austrijā savu talantu pucē ļoti talantīga kalnu slēpotāja Dženifera Ģērmane, bet par viņu sīkāk nezinām gandrīz neko. Sportistei ir lieliski gēni, jo mammu Ullu uzskata par visu laiku labāko Latvijas kalnu slēpotāju, bet mammas brālis Rodžers Lodziņš savulaik olimpiskajās spēlēs pilotēja bobsleja kamanas. Savā pirmajā intervijā Latvijas medijiem Dženifera pauž pārliecību, ka jau šobrīd, uzņemot labāko sportisko formu, viņa varētu cienījami sacensties Pasaules kausa sacensībās, ko pavasarī pierādīja ar 24. vietu planētas meistarsacīkstēs, tomēr nesen zaudēti gandrīz visi finansiālie atbalstītāji, tāpēc sportiste nezina, vai spēs šo sezonu aizvadīt pilnvērtīgi.

Elvja un Matīsa talantu pulētājs Menijs Legasī © DIENA

Vīrs, kurš paliek aizkadrā. Tāds ir Menijs Legasī - vārtsargu treneris Nacionālās Hokeja līgas (NHL) klubā Kolumbusas Blue Jackets. Pats kā vārtsargs viņš savulaik kopā ar Detroitas Red Wings izcīnīja Stenlija kausu, stājās aci pret aci ar Artūru Irbi, bet šobrīd kanādieša tiešā atbildība ir Elvis Merzļikins, kurš izaudzis par vienu no hokeja Mekas labākajiem vārtsargiem, turklāt pirms dažiem gadiem tieši Legasī parūpējās, lai Blue Jackets sistēmā ienāktu vēl viens latviešu talants Matīss Kivlenieks.

Iet savu ceļu. Lūkasa Vapnes izlaušanās sezona © DIENA

Viens no karstākajiem Latvijas jaunajiem futbolistiem Virslīgā šogad bijis Lūkass Vapne. Vien 18 gadu vecais Mettas audzēknis piedzīvo izlaušanās sezonu, būdams starp produktīvākajiem spēlētājiem čempionātā, un sapņo par spēlēšanu Itālijā.

Sportā uz mūžu. Laura Lizbovska stāsts © DIENA

Jau 25 gadus esmu regulāri interesējies par sportu Latvijā un pasaulē, un šī aizraušanās kļuvusi par neatņemamu manas dzīves sastāvdaļu. Joprojām nav miera, ja neesmu ieskatījies rezultātos, turnīra tabulās, sporta ziņu virsrakstos vai klātienē apmeklējis kādas Latvijas izlases spēli.