Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Portrets

Zaiona Viljamsona miljardu vērtie ceļi © DIENA

Jaunā basketbola zvaigzne Zaions Viljamsons ar savu eksplozīvo spēles stilu un efektīgajiem dankiem jau vidusskolas laikā spēja sacelt milzu vētru Ziemeļamerikā. Tomēr šovasar ar pirmo numuru draftētajam uzbrucējam debija Nacionālajā basketbola asociācijā jāatliek līdz Ziemassvētku laikam. 198 centimetrus slaidais un 129 kilogramus smagais Ņūorleānas Pelicans spīdeklis šobrīd veic rehabilitācijas procesu, cenšoties izārstēt trauslos ceļgalus un izglābt karjeru, pirms tā nav beigusies, vēl nesākdamās.

Svina temperaments © DIENA

Nacionālajā enciklopēdijā, meklējot vārdu "šaušana", kā pirmais šķirklis izgaismojas "Latvijas lielākie panākumi sportā", jo leģendārais Afanasijs Kuzmins guvis neskaitāmus panākumus un piedalījies deviņās olimpiskajās spēlēs. Jāgaida, kad vikipēdija latviešu valodā un citi resursi atainos to, kā pirms desmit gadiem treneri Vilnis Celmiņš un Zigfrīds Markainis sāka stiprināt pamatus Latvijas nākamās simtgades olimpiskajām godalgām šaušanas sportā. Viņu spožākie audzēkņi Agate Rašmane un Lauris Strautmanis šobrīd ir sprīža attālumā no katra sportista sapņa – piedalīšanās olimpiskajās spēlēs.

Patrīcijas jaunais izaicinājums © DIENA

Patrīcija Eiduka vien 17 gadu vecumā startēja Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, turklāt izcīnīja Latvijas distanču slēpotāju visu laiku augstāko rezultātu četrgades nozīmīgākajās sacensībās. Pēc olimpiādes viņa sāka trenēties Igaunijas komandā Team Haanja un varēja pirmoreiz teikt, ka strādā profesionāli, bet šogad pasaules čempionāta laikā sportiste, tāpat kā visa pārējā pasaule, piedzīvoja šoku – vairāki komandas sportisti pēc Austrijas policijas reida tika arestēti dopinga skandāla ietvaros.

Cinītis no Latvijas gāž vezumus Šveicē. Saruna ar hokejistu Denisu Smirnovu © DIENA(1)

Iespaidīgus pirmos soļus pieaugušo hokejā šosezon sper 20 gadu vecais uzbrucējs Deniss Smirnovs, kurš pārsteidzoši rezultatīvi debitējis Šveices augstākajā līgā, bet novembra sākumā spilgti sevi pieteica arī Latvijas valstsvienības sastāvā. Rīdzinieks jau sesto gadu hokeja meistarību slīpē krāšņā Ženēvas ezera krastos Servette kluba sistēmā, kur kapteiņa lomā izcīnījis vairākus čempiona titulus junioru līmenī. Augumā nelielais hokejists ir apņēmības pilns šveiciešiem iemācīt latviešu sakāmvārdu par to, ka mazi cinīši gāž lielus vezumus.

Pārsteidzošais olimpiskās medaļas pretendents. Saruna ar Juriju Semjonovu © DIENA

Jurijs Semjonovs bērnībā cīnījās par Latvijas jaunatnes čempionāta godalgām peldēšanā, tomēr tad kā zibens no skaidrām debesīm nāca atklāsme, ka pusaudzim pēkšņi sākas ķermeņa atrofija un organisms kļūst arvien vājāks. Vēl pirms pāris gadiem jaunais atlēts domāja, ka sportam būs jāliek punkts, tomēr šobrīd daugavpilietis jau ir Eiropas čempions parapeldēšanā un kā pirmais no Latvijas kvalificējies Tokijas paraolimpiskajām spēlēm, kur būs reāls pretendents uz godalgām.

Līgavainis Tokija. Intervija ar Evitu Boli © DIENA

Kas tevi dzen uz priekšu? Šis jautājums manī atbalsojas ik mirkli, runājot ar Evitu Boli, kura kopā ar pārinieci Olgu Svirsku startē akadēmiskās airēšanas disciplīnā vieglsvara divniekos. Evita ir viens no tiem sportiskajiem cilvēkiem, kuri ar savu ikdienas optimisma devu rauj līdzi citus. Savulaik sociālo mediju vidē viņa bieži bija redzama, rosinot būt aktīvam, sportot, skriet un vingrot, bet pēdējo gadu laikā ierakstu stilistikā dominē romantiskas ainavas no laivošanas ikdienas. Un tā nav slinkā laivošana, kur cilvēki ļaujas upes straumei, bauda dabu un kādu malku vēsa bairīša. Evita kā iesācēja klasiskā un tehniskā sporta veidā pievienojusies vienai no Latvijas spēcīgākajām airētājām, nolūkā kvalificēties olimpiskajām spēlēm Tokijā.

Nīstais čempions Hamiltons © DIENA

Britu pilots Luiss Hamiltons novembra sākumā kļuva par seškārtēju pasaules čempionu Formulā 1 - piecus no šiem tituliem viņš izcīnījis pēdējos sešos gados. Kopš 2014. gadā sākās hibrīda dzinēju ēra, čempionātu pilnībā uzurpēja Mercedes vienība. Nenoliedzami šī sudraba bultu dominance ir zināmā mērā mazinājusi Hamiltona titulu vērtību vismaz lielas daļas līdzjutēju acīs, jo šajā periodā galvenais viņa konkurents bijis komandas biedrs. Tomēr šāda situācija Formulā 1 nav unikāla un drīzāk pat uzskatāma par normu – tieši tā, izmantojot savas komandas pārākumu, savus titulus izcīnīja Sebastians Fetels un pirms viņa piecus no septiņiem arī Mihaels Šūmahers. Tieši Šūmahera septiņus čempiona titulus un 91 Grand Prix uzvaru sev par nākamo mērķi ir izvirzījis Luiss Hamiltons. Abus šos rekordus brits var sasniegt jau nākamsezon – vēl pirms 2021. gada Formulas 1 tehniskās, sportiskās un finanšu revolūcijas, kas, ļoti iespējams, satricinās Mercedes komandas līdz šim neieņemto cietoksni.

Darbs un saldējums © DIENA

Rinalds Mālmanis savulaik piecpadsmit gadu vecumā izvēlējās savu talantu slīpēt Spānijā, kur viņa basketbolista karjera vijusies pamatīgiem līkločiem starp šīs valsts zemākajām līgām, elites divīziju un pat Eirolīgu, turklāt uz brīdi atvedusi arī atpakaļ dzimtenē. Rūjienietis tomēr cieši turējies pie sava mērķa un nopietni strādājis, lai šosezon atgrieztos Spānijas ACB līgā, kas tiek uzskatīts par spēcīgāko nacionālo čempionātu pēc basketbola Mekas NBA.