Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Portrets

Rūpnīcas braucējs. Saruna ar motokrosa talantu Mairi Pumpuru © DIENA

Lai sāktu nodarboties ar motokrosu, vecākiem jābūt apmātiem ar to, apstiprina Mairis Pumpurs, kurš ir viens no šī brīža diviem talantīgākajiem jaunās paaudzes braucējiem Latvijā. 16 gadu vecais sportists ziemā tika pie līguma ar Yamaha rūpnīcas komandu un cer sekot pasaules čempiona Paula Jonasa pēdās.

No Liepājas līdz NHL namdurvīm © DIENA

Priekšā izšķiroši divi gadi, kuru laikā uzzināsim, vai vēl vienam Liepājas hokeja audzēknim būs lemts iekļūt pasaules hokeja Mekā – Nacionālajā hokeja līgā (NHL). Haralds Egle (24) šā gada aprīlī parakstīja divu gadu līgumu ar Amerikas Hokeja līgas (AHL) komandu Manitobas Moose, kas ir NHL vienības Vinipegas Jets fārmklubs.

Otra Tarvidu meita. Saruna ar taekvondo cīkstoni Jolantu Tarvidu © DIENA(1)

Māsas Tarvidas Latvijas sporta līdzjutējiem zināmas jau sen, taču plašu popularitāti jaunās taekvondo cīkstones ieguva brīdī, kad ģimene izlēma atklāti runāt par viņām liktajiem šķēršļiem gūt sporta uzvaras zem Latvijas karoga. Pagājis laiks un kaislības rimušās. Ar jaunāko, mazāk zināmo, no māsām Tarvidām – Jolantu – pirmoreiz sarunājos pirms lielās vīrusa pandēmijas, brīdī, kad olimpisko spēļu norisi Tokijā vēl neviens neapšaubīja. Jolanta absolvējusi tālmācības vidusskolu Latvijā un šobrīd pilnu uzmanību velta sava lielā sporta mērķa sasniegšanai – būt olimpiādē. Viņa kopā ar māsu dzīvo un trenējas Vācijā, Frīdrihshāfenē, kas ir viens no taekvondo attīstības centriem pasaulē.

Tobers ceļā uz lielām futbola izrādēm © DIENA

Viens no šī brīža talantīgākajiem Latvijas spēlētājiem Kristers Tobers pieaugušo futbolā ielauzies strauji. Nacionālajā izlasē daudzpusīgais sportists debitēja vien 18 gadu vecumā, bet šobrīd kļuvis par pazīstamā Polijas kluba Gdaņskas Lechia starta vienpadsmitnieka futbolistu. Taču ceļš pretī lielajiem sapņiem tikai sākas.

Sportiskais deputāts © DIENA

Tukuma novada domes priekšsēdētāja vietnieks sociālās politikas jautājumos Jānis Eisaks ir viens no valstī lielākajiem cīņu sporta ekspertiem, kura balss bieži dzirdama TV ekrānos, komentējot cīņas un boksa sacensības. Viņš pats sevi sauc par sportisku, bet ne sportistu un skumst, ka liela daļa sabiedrības maz uzmanības pievērš veselīgam dzīvesveidam, kaut ko darot vien tad, kad jau piemeklējušas veselības problēmas.

Skeletons Latvijā nemirs © DIENA

Jau ilgāku laiku sporta draugu vidū bažas raisa jautājums, kas notiks Latvijas skeletonā, kad karjeru noslēgs visu laiku titulētākais šī sporta veida pārstāvis pasaulē Martins Dukurs un viņa vecākais brālis Tomass, jo, kaut jaunatne tiek audzināta, tā brauc vien pa zemāko līmeni, nesaņemot iespēju spert soļus augšup. Jauniešu izlases treneris Gints Dzērve ir pārliecināts, ka skeletons Latvijā turpināsies arī pēc Dukuriem, jo viņa vadītā izlase aizvadījusi godalgām un pjedestāliem bagātāko sezonu.

Ekstrēmo sportu uzlecošā zvaigzne © DIENA(1)

Latvijas sadrumstalotajā sporta kartē ik pa laikam uzrodas jauni talanti, par kuriem līdz kādam lielākam panākumam nekas nav dzirdēts. Samērā nesen par pārsteigumu Ice Cross pasaules čempionāta sezonas atklāšanas sacensībās parūpējās tobrīd 18 gadu vecā Justīne Zonne, kuru organizatori pēc izcīnītās ceturtās vietas nodēvēja par latviešu sensāciju. Arī sezonas turpinājums latviešu pusaudzei bijis ļoti veiksmīgs.

Caunes mirdzošās rallija acis © DIENA(1)

Katram autosportistam ir savs stāsts, kā un kāpēc viņš nonācis pie starta līnijas, – kādam tā ir interese par tehniku no agras bērnības, citu vilina ātrums, adrenalīns un briesmu sajūta, ko iespējams gūt, lielā ātrumā traucoties ar sporta mašīnu. Nejaušības pēc šeit nenonāk neviens. Lai arī kāds ir iemesls dalībai sacīkstēs, brīdī, kad startā iedegas zaļā gaisma, apkārt vairs nekas cits neeksistē. Esi tikai tu, mašīna un ceļš, kas ved pretī tavam liktenim. Ivaru Cauni atceramies kā leģendāru rallija braucēju – trīs Padomju Savienības čempiona tituli un 13 Latvijas čempiona tituli runā paši par sevi. Caunes nonākšana autosportā un rallijā nebija nejauša. Viņa ceļš pretī autosportista karjerai sākās vēl bērnībā, kad topošais braucējs iesaistījās jauno tehniķu stacijā, kur tika veidoti dažādi auto modelīši, līdz ar to radās interese un izpratne par tehniku. Gadiem ejot uz priekšu, auto modelīši tika nomainīti pret īstām mašīnām un noveda pie Latvijā nebijušiem sasniegumiem.

Trakais tēmē uz lieliem mērķiem. Saruna ar riteņbraucēju Kristu Neilandu © DIENA

2019. gada Latvijas labākais jaunais sportists Krists Neilands pērn izcīnīja piekto vietu prestižā Giro d’Italia velobrauciena posmā, bet šogad piedzīvo debiju Pasaules tūrē. Sarunā ar Sporta Avīzi sportists atklāj, ka viņa nākotnes mērķi ir Latvijas riteņbraukšanas līdzjutējiem neticami – kuldīdznieks vēlētos cīnīties par uzvaru prestižāko pasaules daudzdienu velobraucienu posmos un kādudien, iespējams, arī par kaut ko vairāk.