Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Tehnoloģijas

Nākotnē derīgo izrakteņu kravas mašīnas brauks bez vadītāja + (video)

Tā kā dažādu robotu īpatsvars ražošanā, gan arī sadzīvē, piemēram, robotputekļusūcēji, pieaug, tiek atrastas arvien jaunas nozares, kur tie varētu izrādīties lietderīgi. Ogļu un dažādu citu derīgo izrakteņu ieguvē tiek izmantotas iespaidīga izmēra mašīnas. To vadītājiem ir arī iespaidīgas algas, kas var sasniegt piecciparu skaitli mēnesī – liela atbildība jāuzņemas, gan vadot milzīgo mašīnu, gan arī manevrējot pa šaurām krauju trasēm.

Zinātnieki jau plāno vēl lielāku hadronu paātrinātāju(4)

Kad 2008. gadā tika ieslēgts lielais hadronu paātrinātājs (LHC) Šveicē, zinātniekiem vēl sapņos nerādījās doma par kaut ko vēl lielāku un iespaidīgāku. 2012. gada jūlijā tika paveikts viens no galvenajiem uzdevumiem – eksperimentāli pierādīt tā saucamā Higsa bozona eksistenci. Pakāpeniski palielinot paātrinātāja jaudu, šim paātrinātājam mērķis varētu būt 14 TeV (teraelektronvolti).

Google sāk piedāvāt alternatīvu Android versiju(4)

No trešdienas ASV informācijas tehnoloģiju koncerns Google ir sācis savā aplikāciju veikalā piedāvāt lietotni, kas saderīgām ierīcēm var uzstādīt neatkarīgi izstrādāto CyanogenMod operētājsistēmu, teikts Google play aplikāciju tīmekļa vietnē.

LG parāda, kā realitātē darbojas LG G2 virsmas atjaunošanās efekts + (video)

Pirms neilga laika kompānija LG laida klajā viedtālruni ar ieliektu ekrānu – LG G2. Taču tas nebija vienīgais šī telefona jauninājums. Tāpat arī būtiska ir telefona korpusa spēja „pašatjaunoties”. Speciālais materiāls spēj likvidēt nelielus skrāpējumus, kuri ikdienā rodas nēsājot telefonu kabatā. Ražotājs video materiālā demonstrē, kā tas notiek. Taču vienlaikus arī norāda, ka šis efekts darbojas tikai attiecībā uz nelieliem bojājumiem, un speciāli skrāpēt telefona korpusu ar atslēgām, vai ko citu, nevajadzētu. Skatāmies video materiālu.

Drošības un informācijas noplūdes draudi. Kam esam gatavi?

Ernest & Young, kas šobrīd Latvijā ir jau pazīstams ar vienkāršu zīmolu “EY”, ir veicis “Informācijas tehnoloģijas drošības pētījumu”, kurā apskatījis to, kā organizācijas redz to, kas ir to lielākie drošības riski šodien un rītdien un kā uzņēmumi ar tiem tiek galā. Šāds pētījums notiek jau 16. reizi un ļauj novērtēt kā mainās prioritātes uzņēmumiem. It kā kārtējais pētījums, tomēr tas ir īpašs ar to,ka ļauj atsevišķi redzēt kā vienas un tās pašas lietas uztver ārvalstu un kā Latvijas uzņēmumi, turklāt laika griezumā.

Mobilais Trojas zirgs atradis jaunu ceļu uz lietotāju bankas kontiem(14)

Mobilais Trojas zirgs Svpeng, kas var zagt Android pārvaldītu viedtālruņu lietotāju naudu tieši no bankas kontiem, ir kļuvis vēl viltīgāks — tagad tas spēj izvilināt no lietotājiem viņu tiešsaistes bankas sistēmas akreditācijas datus, izmantojot pikšķerēšanu, portālam Diena.lv pavēstīja Kaspersky Lab sabiedrisko attiecību konsultante Latvijā Irīna Borovaja.

LIKTA iebilst investīciju samazinājumam IKT pieejamībai Latvijā(1)

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) kategoriski neatbalsta Finanšu ministrijas (FM) piedāvājumu alternatīvam ES fondu investīciju ieguldījumu sadalījumam, samazinot to ieplānotajam prioritārajam virzienam „IKT pieejamība, e-pārvalde un pakalpojumi”. Asociācija brīdina valdību, ka šāda iecere var radīt nopietnas problēmas visai Latvijas tautsaimniecībai.

Studenti no ASV izstrādā mākslīgu rokas asistentu Titan Arm + (video)

Titan Arm ir mehānisks eksoskelets, kas var palīdzēt cilvēkiem atgūties no smagām traumām vai savainojumiem, asistējot dažādu smagumu cilāšanā. Tas palielina lietotāja rokas celtspēju par 18 kg. Titan Arm komplektā nāk līdzi arī uz muguras uzvelkams rāmis, uz kura uzmontētas celtspēju palielinošās ierīces.

Informēs jaunietes par karjeras iespējām IT nozarē!

Šodien, 12. novembrī, _Microsoft_ Latvia sadarbībā ar jauniešu organizāciju Go Beyond Microsoft YouthSpark programmas DigiGirlz projekta ietvaros vidusskolas vecuma meitenes iepazīstinās ar karjeras iespējām un palīdzēs mazināt stereotipus par vienu no visstraujāk augošajām nozarēm — IT. Pasākuma ietvaros Microsoft Latvia darbinieces dalīsies savos karjeras pieredzes stāstos, iepazīstinās ar tehnoloģiju attīstības jaunākajām tendencēm un to, ko īsti nozīmē darbs nozarē.

Ķīnā vienkopus uzstāda vairāk nekā 60 novērošanas kameras

Šanhajā Baošan apgabalā pie vienas no šosejām vietējā valdība nolēmusi uzstādāt vairāk nekā 60 novērošanas kameras. Turklāt pats komiskākais šajā gadījumā ir, ka tās visas atrodas vienkopus. Lai gan satiksmes vērošanai pilnībā pietiktu ar divām kamerām katrā virzienā, ķīniešu vietējai satiksmes pārvaldei bijušas citas domas.

Uzbūvē lidojošu robotu, kas var izturēt nelielas sadursmes + (video)(2)

Robots konstruēts ar mērķi palīdzēt cilvēkiem dažādu katastrofu gadījumos – piegādāt medicīnas preces vai pārtiku meklējot cietušos. Zinātnieki šo robotu sauc par Gimball. Tam ir sfēriska forma, kas izstrādāta no elastīga materiāla, ļaujot absorbēt šoku un amortizēt dažādas barjeras savā ceļā. Izstrādātāji iedvesmojušies no dabas, precīzāk, no kukaiņiem.

IT Olimpiādes finālā uzvar Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas un Latvijas Universitātes jaunie programmētāji

Sestdien, 9. novembrī, piecas labākās skolēnu un studentu komandas sacentās septītās IT Olimpiādes finālā. Par uzvarētājiem skolēnu kategorijā tika atzīta Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas komanda „Bezsakars” – Mikus Upmalis, Māris Baumanis un Mārtiņš Zariņš, savukārt studentu kategorijā labākie bija Latvijas Universitātes komanda „PENTAKILL” – Roberts Darģis, Jānis Gruzis un Aleksandrs Rilins.

Panasonic drīz laidīs klajā 20 collu planšetdatoru ar 4K ekrāna izšķirtspēju

Milzīgā planšetdatora konceptu Panasonic demonstrēja šogad notiekošajā CES tehnoloģiju izstādē. Lai gan šķita, ka tik liels planšetdators varētu arī palikt tikai kā koncepts, Panasonic tomēr nolēmis to laist tirdzniecībā ap decembra mēnesi. Šīs ierīces mērķauditorija paredzēti video, dizaina, arhitektūras, foto, kā arī medicīnas speciālisti.

Datorspēles attīsta mūsu smadzenes

Diezgan daudzi no mums spēlē dažādas datorspēles, īpaši jau jaunāka gadagājuma cilvēki. Varētu arī likties, ka tā ir laika izniekošana, īpaši tad, ja cilvēks jau ir pieaudzis nevis tīnis. Taču zinātnieki nesen prezentējuši pētījumu, ka pat vienkārša šaujamgabala spēlēšana patiesībā attīsta smadzenes.

Mūsdienās arī metāla pistoli var izprintēt + (video)

Pēdējā laikā arvien lielāku popularitāti iemantojuši dažādi 3D printeri, kuros tiek izveidotas plastmasas detaļas vai figūriņas. Taču pilnīgs jaunums šajā ziņā ir 3D printēšana izmantojot sakarsētu metālu, turklāt lai ražotu ieročus. Uzņēmums Solid Concepts, kas atrodas ASV Teksasas štata Ostinas pilsētā, ir izveidojuši revolucionāri metodi metāla izmantošanai 3D printēšanā – tērauds tiek sakarsēts līdz šķidram stāvoklim izmantojot augstas jaudas lāzeru.

Uz LG Smart TV televizoriem, MeGoGo.net aplikācijā ir apskatītas jau vairāk nekā 500 000 filmas

Pērn LG Electronics (LG) kopā ar pirmo interneta kinoteātri MeGoGo.net Baltijas valstis iepazīstināja ar jaunu, LG Smart TV paredzētu aplikāciju, nodrošinot tiešsaistes piekļuvi plašam videomateriālu klāstam pilnīgi bez maksas. LG Smart TV lietotāji Baltijas valstīs ir iecienījuši MeGoGo.net aplikācijas priekšrocības, apskatot vairāk nekā 500 000 filmas kopš 2012. gada septembra. Par aktīvākajiem MeGoGo.net aplikācijas lietotājiem ir kļuvuši Latvijas iedzīvotāji, kuri interneta kinoteātrī ir  noskatījušies vairāk nekā 250 000 filmas.

Lielākā daļa autovadītāju prastu nomainīt tukšu riepu, bet citas tehniskas ķibeles sagādā problēmas(1)

Ja uz ceļa notiktu tehnisks negadījums, piektā daļa autovadītāju nezinātu, kā rīkoties, no aptaujas datiem secinājusi apdrošināšanas sabiedrība ERGO. Autovadītāji arī atklājuši, ka problēmsituācijās, kad auto, piemēram, ir tukša riepa, nosēdies akumulators vai noslāpis dzinējs, visbiežāk palīdzība tiek meklēta pie radiniekiem vai ģimenes locekļiem, bet visretāk šoferi ir gatavi lūgt citu garāmbraucēju palīdzību.