Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +22 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Īpašums

35 argumenti, kāpēc Nacionālās bibliotēkas projekts ir neatliekams

Ik pa laikam aktualizējas runas, ka inflācijas apkarošanas nolūkos būtu jāraida "signāls". Vairāki cilvēki ir izteikušies, ka šis "signāls" varētu būt Nacionālās bibliotēkas projekta apturēšana. Zīmīgi, ka šie paši cilvēki atzīst, ka bibliotēkas projekta reālā ietekme uz inflāciju nav būtiska. Inflācijas jautājums lielo kultūras būvju kontekstā pēdējā laikā ir daudz skaidrots, tajā skaitā fakts, ka bibliotēku un koncertzāli nebūvēs vienlaikus, jo koncertzāles celtniecība ir atlikta līdz 2010.

Skanstes ielas rajonā veidojas banku kvartāls

Jau pēc dažiem gadiem Skanstes ielas rajons pārvērtīsies par banku kvartālu. Ceturtdien žurnālistiem tika prezentēta jauna astoņu stāvu Latvijas krājbankas (LK) administratīvā ēka J.Daliņa ielā 15, kas jau nedēļu ir pieejama arī klientiem. Līdz gada beigām kaimiņos visdrīzāk sāks strādāt arī Rietumu banka, kas kļūs par lielāko nomnieku blakus celtajā biroju kompleksā Rietumu Capital Centre.

Inspektore Papē pārkāpumus nesaredz

Lai gan trešdien pēc ekskavatoru pārraktā zemesgabala apskates Liepājas rajona Rucavas pagasta Papē Valsts vides dienesta (VVD) Liepājas nodaļas inspektore Maruta Kaminska bija apņēmības pilna ar VVD nesaskaņoto darbu veicējam uzlikt naudassodu, dienu vēlāk viņas pārstāvētā vides iestāde nāca klajā ar paziņojumu - likums nav pārkāpts, tādēļ sods netiks uzlikts.

Izteikumi nenozīmē bibliotēkas būves atlikšanu

Latvijas Nacionālās bibliotēkas celtniecībai netiks ņemts kredīts, un ēku sāks būvēt tikai tad, kad būs kritušās cenas un pārvarētas ekonomiskās grūtības, premjera Aigara Kalvīša (TP) trešdien Latvijas radio teikto atstāsta BNS. Kā Dienai skaidroja premjera preses sekretārs Arno Pjatkins, tas gan nenozīmējot, ka ēkas būvniecība tiks atlikta - līdzekļi celtniecībai valsts budžetā rezervēti un premjers aktīvi atbalstot projektu.

Atsakās no mājokļu iegādes Ķekavas privātmāju ciematā Vāverītēs

Vairāki iedzīvotāji atsakās no privātmāju iegādes Ķekavas privātmāju ciematā "Vāverītes", kur apturēta nelikumīga būvniecība, liecina laikrakstā Latvijas Vēstnesis publicētie paziņojumi par līgumu laušanu. Ķekavas pagasta pašvaldības būvinspektore Olga Greivule aģentūrai BNS pastāstīja, ka iedzīvotāji atsakās pirkt iepriekš rezervētos mājokļus, jo kompānija Baltijas būves sākusi ciemata būvniecību nelikumīgi, tagad tā ir apturēta, un pircēji vairs nevarēs iegūt mājokli iepriekš paredzētajā termiņā.

Katram latvietim savu ekomāju

Videi draudzīgo jeb ekomāju būve vairākās Eiropas valstīs kļuvusi teju par bumu, tomēr Latvijā tai sprunguļus riteņos pagaidām liek gan potenciālo namu pircēju neinformētība, gan likumdošanas bāzes trūkums un vienotas vērtēšanas sistēmas neesamība, gan arī arhitektu un būvnieku mazā pieredze šajā jomā. Te mūs atkal apsteiguši uz ziemeļiem tālāk novietotie kaimiņi igauņi - tur ekomāju būve strauji aug, ņemot piemēru no Somijas, kur videi draudzīgi ir līdz pat 80% jaunbūvēto namu.

Top trīs pašvaldības mājas

Līdz šā gada beigām ekspluatācijā plānots nodot trīs jaunas pašvaldības dzīvojamās mājas, kur kopumā būs 466 dzīvokļi. Ēku celtniecībā ieguldīti aptuveni 18,34 miljoni latu. Tuvāko divu gadu laikā Rīgas dome iecerējusi uzbūvēt vēl 3000 dzīvokļu. Tikmēr rindā uz pašvaldības dzīvokļiem reģistrēti jau 14 000 cilvēku.

Lielbritānijā pirmo reizi kopš 2005.gada krīt māju cenas

Māju cenas Lielbritānijā augustā pirmo reizi kopš 2005.gada oktobra piedzīvojušas lejupslīdi, jo pieaugušās procentu likmes attur pircējus no mājokļu iegādes, informē Royal Institution of Chartered Surveyors. Kā ziņo LETA, Lielbritānijas desmitgadi ilgais nekustamā īpašuma bums sācis atdzist pēc tam, kad Centrālā banka jūlijā paaugstināja procentu likmi līdz augstākajam līmenim pēdējo sešu gadu laikā. ASV augstā riska hipotekāro kredītu krīzei paaugstinot aizņemšanās izmaksas visā pasaulē, paredzams, ka nākamajos mēnešos spiediens uz īpašuma cenām palielināsies.

Tallinā pieaug īres maksa

Kopējais nekustamā īpašuma kompāniju Ober Haus Kinnisvara, Sorainen Law Offices un Deloitte nekustamā īpašuma apskats liecina, ka salīdzinājumā ar pagājušo gadu dzīvokļu īres maksa Tallinā pieaugusi par 20%, raksta Postimees. Kā vēstī LETA, 70 m2 dzīvokļa īres cena pilsētas centrā no 575 eiro (Ls 402,5) pagājušajā gadā pieaugusi līdz 765 eiro (Ls 535,5) šogad. Lielākā daļa ģimeņu vēlas īrēt dzīvokli par 260—380 eiro (Ls 127,4—266) mēnesī.

Domes sēdes piedāvā rīkot bumbā

Vērienīga, dzelzceļa sliežu caurvīta teritorija, kas atrodas dažu minūšu braucienā no Vecrīgas, jau pēc pieciem septiņiem gadiem pārvērtīsies par jauno galvaspilsētas administratīvo centru. Šeit, Torņakalnā, netālu no Nacionālās bibliotēkas atradīsies divi kompleksi - uz vienu pārcelsies visas Rīgas domes (RD) institūcijas, uz otru - dažādu valsts struktūru darbinieki.

Jaunie projekti: Savāds līdzsvars

Equilibrum jeb līdzsvars - tā saucas jaunā trīsstāvu daudzdzīvokļu ēka ar pazemes stāvvietu, kas top pie Vidzemes šosejas netālu no Rīgas robežas.

Arco Real Estate: Pēc biroju telpām Rīgā pieprasījums ir lielāks nekā piedāvājums

Jaunas biroju telpas Rīgā aktīvi meklē gan nelieli vietējie uzņēmumi, gan lielas ārvalstu kompānijas un pieprasījums pēc kvalitatīvām biroja telpām Latvijas galvaspilsētā joprojām ir lielāks nekā piedāvājums. Arco Real Estate speciālisti norāda, ka krasas cenu izmaiņas biroju telpu tirgū nav gaidāmas, un sagaidāms, ka piedāvājums septembrī/oktobrī nemainīsies.

Ober Haus: augustā visstraujāk cenas kritušas vienistabas dzīvokļiem 602.sērijas mājās

2007.gada augusta beigās sērijveidu dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos bija 1589 EUR/m2, liecina šodien publiskotais Ober Haus tirgus apskats par augustu. Vidēji mēneša laikā dzīvokļi mikrorajonos kļuvuši lētāki par 1,9%. Saskaņā ar Ober Haus datiem cenu samazinājuma maksimums reģistrēts Imantā (3,0%), bet pēc dzīvokļu veidiem - vienistabas dzīvokļiem 602.sērijas mājās (3,5%).

Latio: Arī jauno mājokļu tirgū gaidāma cenu korekcija. Atsevišķos gadījumos cenas jau ir kritušas

Augustā pieteikti 16 jaunie projekti. Saglabājas tendence, ka visvairāk to ir Rīgā un Rīgas rajonā. Taču patlaban var šaubīties, ka lielākā daļa pieteikto projektu pēc laika, kas nepieciešams būvniecībai, nonāks mājokļu tirgū vai vispār tiks nodoti ekspluatācijā. Aizvien palielinās attīstītāju skaits, kas atlikuši iepriekš apsvērtu plānu īstenošanu, norādot uz mājokļu tirgus piesātinājumu un paredzamajam grūtībām ar objekta realizāciju.