Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ražošana

Draud darbaspēka deficīts © DIENA(5)

Lai arī jautājums par pensionēšanās vecuma palielināšanu šķiet emocionāli sāpīgs un daudziem šobrīd pirms pensijas vecumā esošajiem šķiet, ka pelnītas atpūtas atlikšana nozīmē palikšanu bez līdzekļiem kamēr no jauna noteiktais pensijas vecums tiks sasniegts, situācija var izrādīties labāka, nekā viņi sagaida patlaban, raksta Db.lv.

EM un FM šogad prognozē vidējo bezdarba rādītāju 13,4% līmenī(2)

Sagaidāms, ka bezdarba līmenis 2012.gadā, salīdzinot ar 2011.gadu, varētu samazināties par aptuveni diviem procentpunktiem - līdz 13,4% vidēji gadā, teikts Ekonomikas ministrijas un Finanšu ministrijas sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par makroekonomisko situāciju valstī, ko plānots izskatīt nākamās nedēļas valdības sēdē.

Olu cenu krišanu neprognozē(7)

Aprīlī, salīdzinot ar martu vislielāko cenu pieaugumu piedzīvoja olas, kartupeļi un citrusaugi. Kamēr kartupeļu un citrusaugu cenas nosaka sezonalitāte, olu cenu kritumu Latvijas lielākā olu ražotāja Balticovo komercdirektors Edgars Lesnieks nesola.

Eiro zonā pieaug riski; Latvijas biznesa vide stabila © DIENA(2)

Pasaules ekonomikā šobrīd iezīmējās plaisa starp trīs attīstītajām zonām - eiro zonā situācija pasliktinās (šobrīd 2012. gada prognoze ir -0,3% salīdzinājumā ar agrāk minēto -0,1%), kamēr Ziemeļamerikas izaugsme stabilizējās pie 2% atzīmes, un aktivitāte atgriežas arī Japānā, kura uzrāda 1,8% pieaugumu pēc 0,9% krituma 2011. gadā, liecina Starptautisko kredītrisku apdrošinātāju Coface vērtējums.

Visaginas AES vadītājs: Vēlos lai mūsu uzņēmumi gatavojas © DIENA(1)

Patlaban vēl notiek sarunas, taču, lai sagatavotos dalībai Visaginas atomelektrostacijas (AES) iepirkumos, uzņēmumiem būtu jāiesaistās jau agrā stadijā, intervijā uzsvēra projekta sagatavošanas kompānijas Visagino atomine elektrine ģenerāldirektors Rimants Vaitkus, kurš aprīļa beigās Rīgā piedalījās konferencē Latvijas uzņēmējiem par iespējām piedalīties Hitachi iepirkumos un Visaginas projektā.

IZZI: Mazos operatorus sagaida milzīgas problēmas © DIENA(1)

Telekomunikāciju jomā tirgū konkurētspēju saglabās un izdzīvos vien tie uzņēmumi, kas ieguldīs būtiskus līdzekļus gan infrastruktūras, gan pakalpojumu, gan klientu apkalpošanas attīstībā, pārliecināts telekomunikāciju uzņēmums IZZI, norādot, ka jau tuvākajā laikā mazos operatorus sagaida milzīgas problēmas.

Latvenergo: Biogāzes stacijām ir grūtības izmantot saņemtās kvotas © DIENA

2011.gadā biogāzes stacijas saražojušas 101 gigavatstundu elektroenerģijas, taču kvotu apjoms ir 160 gigavatstundas. Iespējams, grūtības izmantot saņemtās kvotas rodas izejvielu trūkuma dēļ, energokompānijas AS Latvenergo izdevumā Energoforums apgalvo kompānijas izpētes un attīstības direktors Māris Balodis.