Zaļā zupiņa
Zaļie zirnīši parasti garšo visiem bērniem, tāpēc tie veido šīs zupas pamatbāzi. Un tālāk var likt lietā nelielas viltības – pievienot kabaci, brokoļus, kas arī ir zaļā krāsā… Pat ja bērnam tie tīrā veidā negaršo, šajā zupā "aizies" bez aizdomām, jo zirnīšu ir vairāk un to garša dominē.
30 minūšu/viegli/5–6 porcijas
Sastāvdaļas:
- 1 sīpols
- 1 neliels cukīni ar visu mizu
- 2–3 brokoļa rozītes
- 1 kartupelis
- šķipsniņa timiāna
- 1 citrona šķēle
- sāls un pipari pēc sajūtas
- 300–400 g saldētu zaļo zirnīšu
- 3–4 piparmētras lapiņas
- 50 g saldā krējuma
Gatavošana
1. Sīpolu smalki sagriež. Kartupeli nomizo un sadala gabaliņos. Cukīni ar visu mizu arī. Brokoļu rozītes noskalo.
2. Sīpolu sviestā maigi apcepina, bet nesadedzina. Pievieno cukīni, kartupeļus, brokoļus, visu pāris minūšu izkarsē un apdzēš ar dārzeņu buljonu vai ūdeni tā, lai nosedz un vēl apmēram pirksta biezumā ir pāri. Pievieno timiānu, sāli, piparus, uzliek vāku un rāmi vāra kādas 15 līdz 20 minūtes, līdz kartupeļi ir gatavi.
3. Tad pieliek zaļos zirnīšus (pirms tam atkausē caurdurī zem tekoša karsta ūdens) un vēl trīs minūtes pavāra. Vienu sauju zirnīšu atstāj dekoram.
4. Iemet katlā piparmētras lapas un cītīgi visu sablendē viendabīgā zaļā zupā. Biezumu regulē ar ūdeni. Var beigās izkāst arī caur sietu, bet nav obligāti. Pagaršo, vai netrūkst sāls un piparu, iemaisa saldo krējumu, uzkarsē, un gatavs! Pasniedz ar apgrauzdētu maizīti un dekorē ar atliktajiem zirnīšiem.
Pica – viens, divi, gatavs!
Šī ir visātrākā pica, turklāt – plāna un garšīga. Mīklas vietā ir tortilja, uz kuras saliek visu to, kas garšo. Arī jācep šāda pica ir neilgi, tikai kādas piecas līdz septiņas minūtes! Un vēl kas bērnu vecākiem: ja atvase jau prot ieslēgt un izslēgt cepeškrāsni, kā arī darboties ar karstu pannu, šo picu tā mierīgi var izcept pati.
15 minūšu/2 porcijas jeb picas/vieglāk par vieglu
Sastāvdaļas
- 2 tortiljas (20 cm diametrā)
- 1 ēd. k. labas olīveļļas
- 4–5 ēd. k. pašvārītas tomātu mērces
- 1 mocarellas siera bumba
- apmēram 70 g siera pārkaisīšanai pēc izvēles
- šķipsniņa kaltēta oregano
- dažas melnās olīvas
- bazilika lapiņas dekoram
Gatavošana
1. Tortiljas pārslaka ar olīveļļu un pārlej tomātu mērci. Ar pirkstiem vai karoti izlīdzina līdz pašām maliņām, lai tās cepoties neapdeg.
2. Saplucina mocarellas bumbu un izkārto uz picām. Uzber sarīvēto sieru, izkārto ripiņās sagrieztas olīvas un pārkaisa oregano. Dažās vietās uzpilina vēl mazliet tomātu mērces, lai smukāk.
3. Uzkarsē krāsni līdz 200 grādiem un šauj picas iekšā – vislabāk uz restītēm, bet paklāj arī cepampapīru, lai nekas nepil un nedūmo. Cep piecas līdz septiņas minūtes, bet skatās – kad tortiljas maliņa apbrūnē, ņem ārā.
4. Vēl mazliet saplucinātu bazilika lapiņu garšai un smukumam, un gatavs! Jauku nedēļas nogali!
!!! Pašgatavota tomātu mērce ir picas lepnums. Es vāru vienkārši: pacep sakapātu sīpolu, gatavus, garšīgus tomātus sagriež gabalos, pieliek sāli, piparus un lēni vāra, kamēr šķidrums reducējas un veidojas garda, bieza mērce. Vislabāk kādu stundu pavārīt, tad nākamā dienā atkal izkarsēt un tā vairākas dienas. Var izmakšķerēt mizas, ja nepatīk, un karstu pilda tīrās burkās. Neblendē.