Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Tuvplānā

Izdzīvotāji. Lībieši. Saruna ar līvu valodnieku un dzejnieku Valtu Ernštreitu © DIENA(7)

Vairāk vai mazāk mēs, latvieši, visi esam lībieši – līvi senāk apdzīvoja vairāk nekā 30% Latvijas teritorijas, saka līvu valodnieks un dzejnieks Valts Ernštreits. Padomju režīms iznīcināja lībiešu vēsturisko areālu, taču tas nesagrāva līvu pašapziņu un izdzīvošanas spējas. Atmodas laika demonstrācijās Latvijas karogu jūrā lepni slējās arī viens lībiešu karogs. Tagad viņu Latvijā esot vairāk par pēdējā tautas skaitīšanā fiksētajiem 250 cilvēkiem.

Jaunās paaudzes sports © DIENA(10)

Pandēmija nevienu nozari nav atstājusi bez iecirsta roba, tomēr ir jomas, kur tā devusi iespēju pavasarī tik raksturīgajam uzplaukumam. Par vienu no tādām var dēvēt arī e-sportu, kas teju pilnīgā profesionālā sporta dīkstāves periodā piesaistījis papildu ievērību.

Nedrīkst uztvert vieglprātīgi © DIENA(9)

Latvijas Infektoloģijas centra Intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas ārsta palīdzei Elīnai Pinkānei (32) Covid-19 apstākļos jāuztraucas ne tikai par pacientu drošību. Darba dēļ palielināts risks inficēties ir gan viņai pašai, gan arī viņas tuvākajiem cilvēkiem, tādēļ savu piecgadīgo dēlu viņa kārtīgi nav samīļojusi jau sen.

Izaugt kopā ar Latviju © DIENA(20)

Covid-19 ierobežojumu dēļ šogad pavisam mierīgi 4. maijā nāksies atzīmēt Latvijas neatkarības atjaunošanas 30. gadadienu. Bez lielām svinībām savu apaļo dzimšanas dienu šajā datumā nāksies aizvadīt arī Elvijam Pīrantam un Anitai Ivčenko.

Sports pie sarkanās gaismas © DIENA(2)

Gluži kā Pirmās formulas sacensībās sporta notikumu norise ir apturēta un nervozā gaisotnē jāgaida zaļās gaismas signāls. Kad beidzot atsāksies vietējo čempionātu un pasaules spēcīgāko līgu darbība? – jautājums, kas nodarbina daudzus.

Izšūpots augšā lejā. Saruna ar šķēpmetēju Vadimu Vasiļevski © DIENA

Virsotnē ne vienmēr var nokļūt ar ilgstošu un pacietīgu darbu, savukārt tautas gudrība vēsta, ka pirmajā reizē kaut ko lielu sasniegt ir vieglāk, bet atkārtot – jau krietni sarežģītāk. Abas šīs atziņas attiecināmas uz Vadimu Vasiļevski. Kā mazpazīstams atlēts viņš 22 gadu vecumā, vieglatlētu valodā izsakoties, trāpīja šķēpā un no olimpiskajām Atēnām mājup atbrauca ar sudrabu kaklā.

Āmen. Enter. Baznīcu dzīves vērojumi fiziskās distancēšanās laikā © DIENA(10)

Gandrīz pirms divdesmit gadiem Lielajā piektdienā kādā Latgales katoļu baznīcā es vēroju dievkalpojumu Kristus kapa priekšā un aizdomājos, kas gan notiktu, ja kapā guldītās Jēzus figūras vietā atrastos televizors ar tajā atainotu identiska satura, bet filmētu materiālu. Kā reaģētu cilvēki, vai spētu pieņemt samērā moderno tehnisko risinājumu, vai saprastu, ka tehnika ir tikai līdzeklis kāda svarīgāka vēstījuma nodošanai.

Vīruss Zālamana gredzenā © DIENA(4)

Tam vienkārši nevari būt gatavs – nekad! To latviešu operdziedātāja Anta Jankovska saka par savu un līdzcilvēku dzīvi koronavīrusa un tā izraisītās slimības Covid-19 smagi skartajā Itālijā. Valstī, kas šajā ziņā pašlaik ir viskarstākais un traģiskākais punkts visā Eiropā, dzīvo un studē daudzi Latvijas mūziķi. Viņi stāsta par savu ikdienas dzīves pieredzi un izjūtām stingrajā karantīnā, kas kopš februāra beigām jāievēro visā valstī, kā arī brīdina, lai laikus mācāmies no itāļu pieļautajām kļūdām.

Cīņa par labāku pasauli © DIENA(5)

Amerikāņu diriģente un producente Eimija Andersone intensīvā skaņu ierakstu sesijā Latvijas Radio pirmajā studijā kopā ar speciāli sapulcētu latviešu mūziķu orķestri nesen ierakstīja vērienīga, sociāli un politiski nozīmīga koncertuzveduma muzikālo materiālu. Vēstījuma mērķis ir mainīt sabiedrības domāšanu, attieksmi, dzīvi, kas ir nepieciešams mums visiem. Ieraksts vēl paguva notikt īsi pirms tam, kad visu kultūras dzīvi un ceļošanu apstādināja koronavīrusa globālā izplatība

Karalienes efekts © DIENA(2)

Britu aktrise Helēna Mirena (74), saņemot mūža balvu Berlīnē, stāsta par Hamletu kā trilleri, to, kurām lomām vērts pievērst uzmanību un kā mainās attieksme pret sievietēm un kailumu uz ekrāna.

Atnāc piecpadsmit minūšu agrāk © DIENA(1)

Skaņu režisors Kārlis Pinnis (72) atskatās uz savu mūža ieguldījumu, par ko nupat saņēmis Zelta mikrofonu, lēmumu savulaik vijoli likt malā uzskata par pareizu un turpina izbaudīt skaņu burvību strādājot.

Starp debesīm un zemi © DIENA

Čelliste un dziedātāja Madara Fogelmane (28) šoreiz palikusi aiz Supernovas fināla strīpas, taču pretendē uz gada labākā roka vai metāla albuma statusu Zelta mikrofonā ar grupu Sonntags Legion.

Vairāk Tuvplānā