Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

Tuvplānā

Vīruss Zālamana gredzenā © DIENA(4)

Tam vienkārši nevari būt gatavs – nekad! To latviešu operdziedātāja Anta Jankovska saka par savu un līdzcilvēku dzīvi koronavīrusa un tā izraisītās slimības Covid-19 smagi skartajā Itālijā. Valstī, kas šajā ziņā pašlaik ir viskarstākais un traģiskākais punkts visā Eiropā, dzīvo un studē daudzi Latvijas mūziķi. Viņi stāsta par savu ikdienas dzīves pieredzi un izjūtām stingrajā karantīnā, kas kopš februāra beigām jāievēro visā valstī, kā arī brīdina, lai laikus mācāmies no itāļu pieļautajām kļūdām.

Cīņa par labāku pasauli © DIENA(5)

Amerikāņu diriģente un producente Eimija Andersone intensīvā skaņu ierakstu sesijā Latvijas Radio pirmajā studijā kopā ar speciāli sapulcētu latviešu mūziķu orķestri nesen ierakstīja vērienīga, sociāli un politiski nozīmīga koncertuzveduma muzikālo materiālu. Vēstījuma mērķis ir mainīt sabiedrības domāšanu, attieksmi, dzīvi, kas ir nepieciešams mums visiem. Ieraksts vēl paguva notikt īsi pirms tam, kad visu kultūras dzīvi un ceļošanu apstādināja koronavīrusa globālā izplatība

Karalienes efekts © DIENA(2)

Britu aktrise Helēna Mirena (74), saņemot mūža balvu Berlīnē, stāsta par Hamletu kā trilleri, to, kurām lomām vērts pievērst uzmanību un kā mainās attieksme pret sievietēm un kailumu uz ekrāna.

Atnāc piecpadsmit minūšu agrāk © DIENA(1)

Skaņu režisors Kārlis Pinnis (72) atskatās uz savu mūža ieguldījumu, par ko nupat saņēmis Zelta mikrofonu, lēmumu savulaik vijoli likt malā uzskata par pareizu un turpina izbaudīt skaņu burvību strādājot.

Starp debesīm un zemi © DIENA

Čelliste un dziedātāja Madara Fogelmane (28) šoreiz palikusi aiz Supernovas fināla strīpas, taču pretendē uz gada labākā roka vai metāla albuma statusu Zelta mikrofonā ar grupu Sonntags Legion.

Nobildēt zivju dzenīti © DIENA

Latvijas Ornitoloģijas biedrība par 2020. gada putnu izvēlējusies zivju dzenīti (Alcedo atthis). Kur tādu var sastapt, kārtīgi novērot un varbūt pat vēl vairāk – kā noķert fotoobjektīvā?

Izdzīvot kaujas laukā © DIENA(4)

Latvijas karavīri nelielā skaitā jau gandrīz četrus gadus pilda misiju Irākā – māca vietējos drošības spēkus. Saeimai jau drīzumā būs jālemj, vai dalību pagarināt un paplašināt. Situācija reģionā ASV un Irānas attiecību saspīlējuma dēļ atkal ir saasinājusies, un tas var likt uzdot jautājumu: vai maz ir jēga tur būt?

Igauņu komponista Visuma mūzika © DIENA

Igauņu komponists Urmass Sisasks teleskopā vēro debesis un aprēķina planētu orbitālā lidojuma skaņas, lai savā mūzikā tvertu Visuma harmoniju. Viņš tic, ka nākotnē uzvarēs skaistums, un aicina nomierināties un izbeigt histēriju par globālo sasilšanu.

Zviedra ''laimīgie cilvēki'' © DIENA(3)

Režisora un operatora Ivara Zviedra (52) attiecībās ar filmu varoņiem ir kas atbruņojoši cieņpilns. Apbrīnojami ražīgais dokumentālists pats to dēvē par patiesu interesi par cilvēku.

Vispretrunīgākā suga un tās sūdi © DIENA(7)

Visu laiku risinām sekas jeb "tos sūdus", bet vainojam tajā abstraktas sistēmas vai putnus, tikai ne paši sevi, saka režisore Ruģile Barzdžukaite (36). Pēc starptautiski gūtajiem panākumiem gan operas, gan kino žanrā viņa kļuvusi par vienu no pašlaik visvairāk pieprasītajām Baltijas māksliniecēm.

Zandas Švēdes jaunā dzīve © DIENA

Mēs skrienam, skrienam, bet visu jau nevar paspēt. Tad saproti, ka vienīgais, kas tev ir, ir šis mirklis, kurā tu dzīvo, – pārliecinājusies latviešu dziedātāja, mecosoprāns Zanda Švēde.

Mums pietrūks renesanses © DIENA

Krievu kinoklasiķis Andrejs Končalovskis (82) Tallinas kinofestivālā saņem balvu par mūža ieguldījumu, stāsta par draudzību ar Tarkovski un atgādina, ka apolitiska nostāja tieši var būt politiska pārliecība.

Pozitīvo novērtējumu kaislības soctīklos © DIENA(2)

Sociālā tīkla Instagram aizsāktais un Facebook pārņemtais eksperiments daļai šo platformu lietotāju vairs nedemonstrēt ierakstu pozitīvo novērtējumu jeb like (patīk) skaitu izraisījis spekulāciju vilni par iemesliem, kas sociālajiem tīkliem likuši spert šādu soli. Līdztekus oficiālajam argumentam – rūpēm par lietotāju, un īpaši pusaudžu, garīgo veselību – tiek apspriesti iespējamie ekonomiskie, kā arī teju sazvērestības teorijās ierakstāmi politiskie ieguvumi. Taču, lai kurš no pieņēmumiem būtu patiesībai vistuvākais, šāda dažādība uzskatāmi liecina par sociālo tīklu milzīgo nozīmi cilvēku dzīvē

Motociklista dienasgrāmata. Intervija ar režisoru Gintu Zilbalodi © DIENA

Jaunais animācijas režisors Gints Zilbalodis (25) pieteicis sevi kā sensāciju – kritiķi neskopojas ar uzslavām, dēvējot viņu par tīrradni, atklājumu, unikālu skatienu Latvijas animācijā. Nesen kinoteātros nonākušo debijas pilnmetrāžu Projām/Away (2019) režisors veidojis nepilnus četrus gadus un to darījis viens pats – viņš ir gan filmas režisors un animators, gan producents, scenārija un mūzikas autors. Izšķiršanās veidot trīsdimensiju animācijas filmu vienatnē gan nav bijis dumpiniecisks žests, kā skaidro viņš pats – tā ir pragmatisku apsvērumu, finanšu un darba metodes summa.

Nāciet nomazgājiet pacientam dibenu! © DIENA(25)

Lielā ķirurģija ir bezdibeņa malā, cilvēki nav gatavi ilgāk tā turpināt, stāsta Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas ķirurgs vertebrologs, Rīgas Stradiņa universitātes doktorants un ortopēdijas katedras pasniedzējs Kalvis Briuks. Īsāk sakot, viens no pašlaik vadošajiem Latvijas mugurkaula ķirurgiem, kurš traumās strādā jau 20 gadu un apgalvo, ka pamatproblēmas veselības aprūpē palikušas tās pašas, kas 90. gados, un šajā laikā tikai samilstot.

Mazās himnas cilvēkam © DIENA

Zviedru režisors Rojs Andersons (76) stāsta, kāpēc humors prasa pacietību, par triviālo un to, kas tāds nav, un piedāvā izvēli – pārtapt tomātā vai kartupelī.

Vairāk Tuvplānā