Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Tuvplānā

Zirgs ir galvenais sportists © DIENA

Pirmo reizi pēc neatkarības atjaunošanas Latvija olimpiskajās spēlēs būs pārstāvēta jāšanas sportā. Kristaps Neretnieks kvalificējies Tokijai sporta veidā, kurā svētdienas izjādes var pārtapt ikdienas skrējienā no skolas vai darba uz staļļiem.

Pasaule vēro Latvijas ērgļus © DIENA

Nebūs pārspīlēts, sakot, ka šajā pavasarī ne tikai Latvijas, bet visas pasaules uzmanību piesaistīja notikumi kādā Latvijas putnu ligzdā – par to ziņoja Latvijas mediji, ziņu aģentūra Reuters, mediji Krievijā, Indijā un Beļģijā.

Izņemt vienību no apšaudes © DIENA

Nule paziņots par Vakcinācijas projekta biroja reorganizāciju. SestDiena noskaidro, ko tas patiesībā nozīmē un vai kaut ko varēja darīt citādāk, lai no sākotnēji smalki plānotā projekta ieviesēju vienības būtu lielāka jēga un "sausais atlikums".

Starp drošību un efektivitāti © DIENA

Šīs nedēļas vidū jau apmēram 30 pasaules valstīs – galvenokārt Eiropas Savienībā (ES), tostarp Latvijā, – iespējamo blakņu dēļ uz laiku bija apturēta iedzīvotāju potēšana ar Lielbritānijas un Zviedrijas uzņēmuma AstraZeneca ražotajām Covid-19 vakcīnām. Vienlaikus aktualizējies jautājums, kuras no pieejamajām vakcīnām tad ir pašas efektīvākās un drošākās.

Celmlauzis uz tramplīna © DIENA

Pirmo reizi kopš 1936. gada Latvija olimpiskajās spēlēs varētu būt pārstāvēta ziemeļu divcīņā. Markuss Vinogradovs (19) ir ļoti tuvu tam, lai startētu Pekinas 2022. gada olimpiādē.

Ar aizturētu elpu šautuvē © DIENA

Deviņdesmito gadu otrajā pusē biatlona sacensību laikā nervu stīgas nospriegoja ne tikai sportisti, bet arī līdzjutēji pie televizoru ekrāniem. Tolaik spilgtu emociju gammu sarūpēja lieliskais biatlona četrinieks – Ilmārs Bricis, Oļegs Maļuhins, Jēkabs Nākums un Gundars Upenieks.

Maldoties Covid luksofora signālos © DIENA

Draugi, nepavisam nav labi! Pirms Ziemassvētkiem visi alka pēc Covid-19 izplatības ierobežošanas plāna, nu beidzot tas ir gatavs. Taču trūka pavisam maz, lai izslavēto "luksofora principu" salauztu uzreiz pēc ieviešanas. Tas liek uzdot arvien nopietnākus jautājumus, uz kādiem argumentiem valdība balstās, lai pieņemtu lēmumus par ierobežojumiem? Vai, redzot valdošo nekonsekvenci, nezudīs arī tā iedzīvotāju uzticība, kas vēl palikusi? Vai pašreizējā taktika – sēdi mājās! – ir pareiza, ja situācija vienalga neuzlabojas?

Atbildēt par savu bazaru © DIENA

Daiga Barkāne (26) jeb repere Ūga uz Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu Zelta mikrofons pretendē divās nominācijās – par labāko debiju un labāko hiphopa albumu.

Vīrs ar dzelzs putniem © DIENA

Kolekcionārs Viktors Talpa savācis iespaidīgu lidaparātu kolekciju, kuras eksponātus iekāro dažādu valstu muzeji. Latvijā problēma cita – aviācijas muzejs vispirms jāizveido. Entuziastiem šķiet, ka vispiemērotākā vieta tam būtu Spilve, taču atbildīgās iestādes joprojām minstinās.

Vieta, kur apstājies laiks © DIENA

Tetera nams jeb Stūra māja draud pārvērsties par spoku namu. Jau vairākus gadus ēka stāv tukša, vienīgi nelielu tās daļu aizņem Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīcija. Nomnieki neatradās. Arī īsti pircēji ne. Nu jau drīz tai būs jauns statuss: valsts nozīmes vēsturiska notikuma vieta. Taču ko ar to iesākt? – joprojām atbildes nav.

Starp divām Kaucmindēm © DIENA

Kaucmindes muiža – piemineklis, nācijas lepnums, saimnieciskuma un mājturības simbols – brūk, izčākst un iet uz galu, kaut "visi papīri ir kārtībā". Skaistkalnes klosteris un tā atjaunotājs, sabiedrībā pretrunīgi vērtētais priesteris Andrejs Mediņš, tikmēr gatavi atvērt jauno "Kaucmindi Šenbergā" jau pēc diviem gadiem – ar tradīciju kultūrslāni un garīgumu, kas būs vēl viens no drupām atjaunots objekts. Jaunais gads ir pienācis abās vietās, bet kurai pieder nākotne?

Slēpošana gēnos, bet mācības pirmajā vietā © DIENA

Patrīcija Eiduka (20) straujiem soļiem pietuvojusies pasaules slēpošanas elitei. Katrā ziņā tik augstu rezultātu ailēs neviens no Latvijas slēpotājiem nav bijis. Cerības ir uzjundītas, taču tēvs Ingus saglabā vēsu prātu – paralēli jādomā par izglītību.

Seriāls šahista acīm © DIENA

Uzmanību! Izlasot šo rakstu, var iestāties divas situācijas: skatoties patlaban strauju popularitāti guvušo Netflix seriālu The Queen’s Gambit, jums būs vai nu mazāk, vai vairāk interesanti. Tas ir līdzīgi kā ar jebkuru vēsturisku filmu – vai labāk lasīt par šo notikumu un uzzināt pēc iespējas vairāk faktu pirms skatīšanās? Nezinu.

Vai Uzvaras parks ies ratā? © DIENA

Pirms pāris gadiem pār Rīgu sāka ripot ideja par panorāmas ratu. Ideja ripinājās pāri pilsētas centram, piestājot Esplanādē un Vecrīgā, tad pārslīdēja pāri Daugavai, paskatījās, kas notiek salās, un nu doma par panorāmas ratu piestājusi Uzvaras parkā. Vai šeit tā tiešām apstāsies, un vai tā beidzot varētu būt tā ilgi gaidītā un apspriestā šī parka vīzija, par kuras nepieciešamību tik ilgi diskutēts?

Balss, kurai ticēt © DIENA

Leģendārā radio balss Sandra Glāzupa (68) par jaunāko tehnoloģiju nozīmi, sapņu īstenošanos un to, kāda balsij ir vara.

Šaut vīrietim ir jāprot © DIENA

Eiropas čempionāta bronzas medaļas ieguvējs šaušanā ar pistoli tukumnieks Lauris Strautmanis (25) ir ne tikai profesionāls sportists, bet arī aktīvs zemessargs, kuram tuvas militārās lietas.

Vairāk Tuvplānā