Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Dabas Diena

Pēc 84 gadu pārtraukuma Latvijā selekcionēta jauna linu šķirne

Latgales lauksaimniecības zinātnes centra (LLZC) un Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) zinātnieki selekcionējuši un reģistrējuši jaunu linu šķirni. Pēc divu gadu pārbaudes (2017.- 2018.) rezultātiem Polijā Latvijas šķiedras linu līnijai piešķirts šķirnes statuss ar nosaukumu Vilani, portālu Diena.lv informēja Zemkopības ministrija.

Dabas skaistumu meklējot. Saruna ar dabas fotogrāfu Jāni Zilveru © DIENA

Ikdiena Jānim Zilveram paiet, ne tikai fotografējot dabu un meža zvērus Gaujas Nacionālajā parkā. Viņš ir Dabas aizsardzības pārvaldes Vidzemes reģionālās administrācijas vecākais valsts vides inspektors un vēl arī ģimenes uzņēmumā Zilver kopā ar tēvu un brāli darina dažādus dzērienus.

Par 2019. gada dzīvnieku Latvijā pasludina alni

Trešdien Latvijas Dabas muzejā, piedaloties Dabas aizsardzības pārvaldes vecākajam ekspertam Vilnim Skujam, Latvijas Valsts mežzinātnes institūta Silava pētniekam Jānim Ozoliņam un Valsts meža dienesta Medību daļas vadītājam Valteram Lūsim, īpašā pasākumā tika atklāts Gada dzīvnieks 2019. Tituls piešķirts Latvijas lielākajam dzīvniekam - alnim.

Līgatnes lācene Ilzīte svinēs pilngadību(2)

Piektdien, 11. janvārī, Līgatnes dabas taku lācenīte Ilzīte svinēs savu pilngadību un par godu šim notikumam dabas takās plānots īpašs svētku pasākums, informē Dabas aizsardzības pārvalde.

Šosezon Latvijā nomedīti jau 55 lūši un 199 vilki(1)

2018./2019. gada medību sezonā Latvijas mežos nomedīti 55 lūši un 199 vilki, aģentūra LETA uzzināja Valsts meža dienestā (VMD). VMD Medību daļas vecākais referents Ilgvars Zihmanis aģentūrai LETA pastāstīja, ka VMD Medību daļa līdz šim ir saņēmusi informāciju par 55 nomedītiem lūšiem un 199 vilkiem. "Pašlaik vēl ir par agru spriest, vai līdz šīs medību sezonas beigām (31. martam) pieļaujamais nomedīto vilku un lūšu skaits tiks sasniegts," viņš sacīja.

Par šī gada putnu izraudzīta mežirbe

Latvijas Ornitologu biedrība par 2019.gada putnu izvēlējusies mežirbi jeb Bonasa bonasia, Latvijas radio raidījumā Zināmais nezināmajā sacīja biedrības priekšsēdētājs Viesturs Ķerus.

Svinēt svētkus, domājot par apkārtējo vidi © DIENA(1)

Ziemassvētku laikā un īpaši pēc svētkiem atkritumu apjoms pieaug aptuveni par trešdaļu. Pieaugumu veido gan dažāda veida iepakojums – dāvanu primārais iepakojums, to iesaiņojums –, gan dažāda veida dzērienu un ēdienu iepakojums. Diemžēl atkritumu pieaugumu veido arī pārtikas atkritumi – pagatavojam vairāk svētku mielastu nekā varam apēst. Atkritumu apjoms pieaug gan mājsaimniecību, gan arī juridisko personu segmentā, stāsta atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu pārstāvji, un šī tendence ir vērojama ne tikai Latvijā, bet visās attīstītajās pasaules valstīs, turklāt tai nav tendences mazināties, gluži otrādi – cilvēki pērk aizvien vairāk un atkritumu kalni aug augumā. Viens no risinājumiem ir šķirot atkritumus, taču svarīgākais ir samazināt to rašanās apjomu, un te nu no svara ir katra cilvēka individuālā atbildība!

Dari pats: Rotājumi no citrusaugļu miziņām © DIENA

Ziemassvētku sezonā mandarīni daudziem kļuvuši par neatņemamu svētku smaržu un garšu, arī mundrumam un imunitātes stiprināšanai pa glāzei apelsīnu vai greipfrūtu sulas dienā nāks tikai par labu. Vārdu sakot, ziema ir īstais laiks, kad mūsu platuma grādos baudīt citrusaugļus. Spirdzinoša un mājīga ir ne tikai garša, bet arī smarža, un no citrusaugļu miziņām iespējams izgatavot jaukus svētku dekorus.

Godināti konkursa Sakoptākais mežs laureāti

Noritējis viens no svarīgākajiem meža nozares pasākumiem Latvijā – gada balva Zelta čiekurs, kuras laikā tika paziņots arī konkursa Sakoptākais mežs ieguvējs, kas vienlaikus ir nominācijas Par ilgtspējīgu saimniekošanu laureāts.

Dari pats: Lellītes no koka © DIENA

Tā vietā, lai pirktu dārgas rotaļlietas, mēģiniet ierosināt radošas nodarbes, pašiem izgatavojot spēļu priekšmetus no mājās esošiem vai dabā atrodamiem materiāliem.

Ēst garšīgi un vienkārši © DIENA

Par ēdiena gatavošanas tradīcijām ģimenē Dabas Diena sarunājas ar Lauru Grēviņu, dzīvesstila bloga Viensplusviens.lv autori un divu aktīvu puišu Everta un Edvīna mammu.

Interesantos pārgājienos var doties jebkurā gadalaikā © DIENA

Vislabāk ir atklāt Latvijas krāšņumu, dodoties pārgājienā. Vienam pašam, grupā vai kopā ar ģimeni, kā nu kuram patīk. Divu dienu piedzīvojums ar nakšņošanu, pastaiga pa kādu no dabas takām, purviem vai jūras liedagu. Neatkarīgi no gadalaika un laikapstākļiem galvenais ir izvēlēties sev piemērotu maršrutu.

Ņemu tik, cik apēdīšu. Saruna ar Zeroveikala vadītāju Nadīnu Deģi © DIENA(3)

Iepērcies ar prieku, nepaņem neko lieku. Tā nesen izveidotajā pirmajā beziepakojuma veikalā Zeroveikals, kas specializējas bioproduktu tirdzniecībā, aicina tā izlolotāja Nadīna Deģe. Trīsdesmit astoņi kvadrātmetri izvēles, ko neaizēno iepakojums, bet asprātīgi saukļi mudina modināt sirdsapziņu par savu izvēli. Te izvēle ir droša – viss klāsts ir bioloģisks.

No Papes dabas parka aizvāc 100 tonnas padomju armijas "mantojuma"

Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) rīkotajās talkās Papes dabas parkā savāktas vairāk nekā 100 tonnas padomju armijas pamesto riepu. Tās šonedēļ izvestas no aizsargājamās teritorijas un nodotas utilizācijai, tomēr dabas parkā piesārņojums vēl ir palicis. Iesaistot plašākus resursus, jāmeklē risinājumi turpmākai sanācijai.

Okeāni uzsiluši vēl straujāk par iepriekš aplēsto © DIENA(4)

Pēdējās dekādes laikā pasaules okeāni absorbējuši daudz vairāk siltuma, nekā zinātnieki apzinājās, kas liecina, ka Zemes atmosfēra turpmākajos gados sakarsīs ātrāk par iepriekš prognozēto, vēstīts trešdien akadēmiskajā izdevumā Nature publiskotā pētījumā.

Vairāk Dabas Diena