Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Kino/TV

Ar plašu programmu šonedēļ norisināsies Nacionālā kino balva Lielais Kristaps

Nacionālā kino balva Lielais Kristaps norisināsies šonedēļ no 23. līdz 27. februārim, un tās programma būs skatāma klātienē kinoteātrī Splendid Palace, kur notiks arī diskusija Latvijas kino. Jaunie laiki un varēs aplūkot Mūža balvas ieguvējai, kostīmu māksliniecei Ievai Kundziņai veltītu izstādi. Tiešsaistē www.filmas.lv būs skatāma retrospekcijas filmu programma un studentu filmu konkurss. Svinīgo balvu pasniegšanas ceremoniju no Hanzas perona tiešraidē pārraidīs Latvijas Televīzija un LSM.

Divi Latvijas animācijas projekti nominēti Eurimages balvai

Divu Latvijas pilnmetrāžas animācijas filmu projekti, kas top ar Nacionālā Kino centra finansiālu atbalstu, – Edmunda Jansona filma Laimīgie un Ginta Zilbaloža filma Straume – nominēti Eurimages kopražojumu attīstīšanas balvai forumā Cartoon Movie, kas 8. martā sāksies Francijas pilsētā Bordo, informēja NKC pārstāve Kristīne Matīsa.

Video: Martā pirmizrādi piedzīvos daudzsēriju mākslas filma Krimināllieta iesācējam

Pie televīzijas skatītājiem 11. martā nonāks jaunā daudzsēriju krimināldrāma Krimināllieta iesācējam, kuras pamatā ir leģendārā latviešu rakstnieka, detektīvu meistara Andra Kolberga kriminālromāns Meklējiet sievieti. Spraigus notikumus 1995. gadā septiņās sērijās uz ekrāniem izdzīvos gan Latvijā jau iemīļoti aktieri un uzlecošās zvaigznes, gan spilgti aktieri no ārzemēm, informēja filmas pārstāvji.

Foto: Atsāk spēlfilmas Zeme, kas dzied filmēšanu

Spēlfilmas Zeme, kas dzied radošā komanda uzsākusi otro filmēšanas posmu. Vidzemē – Tirzā un Inešu pagastā – tiek uzņemtas ainas, kas atklāj aizgājušo laiku sadzīvi un kopā sanākšanas nozīmi sabiedriskajā iniciatīvā, kā arī vēstī par latviešu dziedāšanas kultūru.

Kino Bize Fellīni februāris turpinās ar filmu Džuljeta un rēgi

Turpinot dokumentālās filmas Fellinopole (2020) aizsākto diskusiju par Federiko Fellīni radošo dzīvi, kinoteātrī Kino Bize no 18. līdz 20. februārim tiks izrādīta režisora filma Džuljeta un rēgi (Giulietta degli spiriti), kas savulaik apbalvota ar Zelta globusa balvu kategorijā Labākā ārzemju filma (1966). 19. februāra seansā ar savu filmas redzējumu iepazīstinās režisors Pēteris Krilovs.

Noskaidroti dokumentālo īsfilmu konkursa Latvijas kods. Latvija šodien uzvarētāji

Noskaidroti Latvijas Televīzijas (LTV) dokumentālo īsfilmu konkursa Latvijas kods. Latvija šodien 2022. gada uzvarētāji. Desmitajā – jubilejas gadā – piecus jaunus stāstus, dokumentējot Latviju, veidos režisori Mārtiņš Jansons, Betija Zvejniece, Una Cekule, Ivars Zviedris, Mārcis un Lauris Ābeles, informēja LTV pārstāve Anita Jansone.

Portālā filmas.lv ir pieejama Elzas Radziņas filmu izlase par godu aktrises 105. jubilejai

Šodien, 10. februārī, 105 gadi aprit izcilajai aktrisei Elzai Radziņai (1917–2005), kura Latvijas kultūras vēsturē ieņem nozīmīgu vietu arī ar spēcīgām kinolomām. Nacionālā Kino centra portāls filmas.lv piedāvā noskatīties aktrises nozīmīgāko filmu kolekciju – gan digitalizētas un restaurētas klasiskās filmas (1966–1990) sadarbībā ar Latvijas Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvu, gan aktrises pēdējo kinolomu, kas tapusi XXI gadsimtā

Federiko Fellīni kino svinības filmā Fellinopole

No 11. februāra kinoteātrī Kino Bize būs skatāma Silvijas Džuljeti dokumentālā filma Fellinopole (2020), kas ir veltīta leģendārā itāļu režisora Federiko Fellīni (1920–1993) simtgadei un atklāj meistara radošā darba aizkulises, informēja kinoteātra pārstāve Agnese Lipska.

Aitas raugās tieši acīs, it kā zinātu ko vairāk. Kas ir ziemeļu noir?

3. februārī plkst. 18.30 pirms islandiešu režisora Valdimāra Jouhansona drāmas Jērs (2021) seansa kinoteātrī Kino Bize varēs dzirdēt Rīgas Starptautiskā kinofestivāla Riga IFF radošās direktores Sonoras Brokas ievadvārdus. Viņa sniegs ieskatu ziemeļu noir – žanrā, kam pieder arī šī filma

Latvijas filmu industrijai piešķir 6 miljonus eiro jaunu pilnmetrāžas filmu un seriālu izveidei

Valdība pēc Kultūras ministrijas (KM) iniciatīvas 1. februāra sēdē lēma par 5,1 miljona eiro REACT–EU finansējuma un 0,9 miljonu eiro valsts budžeta līdzekļu piešķīrumu Latvijas filmu industrijai, lai nozarē strādājošie vieglāk varētu pārvarēt Covid-19 pandēmijas izraisītās negatīvās sekas. Par iegūtajiem 6 miljoniem eiro būs iespējams uzņemt 6 – 8 jaunas Latvijas pilnmetrāžas filmas un seriālus, informēja KM pārstāve Lita Kokale.