Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Kino/TV

Nacionālajam Kino centram 30 – jubilejas izlase portālā filmas.lv

Decembrī aprit 30 gadi, kopš dibināta Latvijas filmu nozares vadošā institūcija – Nacionālais Kino centrs (NKC) –, un portāls filmas.lv piedāvā ekspertu veidotu jubilejas izlasi no aizvadīto 30 gadu būtiskākajām Latvijas filmām, informēja Nacionālā Kino centra filmu nozares informācijas speciāliste Kristīne Matīsa.

FOTO: Režisore Signe Birkova sāk filmēt komēdiju Lotus

Režisore Signe Birkova ir uzsākusi savas pirmās pilnmetrāžas spēlfilmas Lotus uzņemšanu. Tas ir aizraujošs stāsts par jaunu, radošu būtni, kura 1919. gada Latvijā alkst izaicinājumu un iekšējas brīvības. Galveno lomu atveido Eiropas kino zvaigzne Severija Janušauskaite, informēja Studijas Lokomotīve pārstāve Liene Ančupāne.

FOTO: Pirmizrādei tuvojas īsmetrāžas daudzsēriju filma Ārčijs un Nellija

Noslēgusies uzņemšana režisores Madaras Dišleres īsmetrāžas daudzsēriju filmai Ārčijs un Nellija jeb Kā uzlabot dzīves kvalitāti un nodzīvot līdz 100 gadiem, kuras pirmo sēriju pirmizrāde sagaidāma jau šī gada 27. decembrī Latvijas Televīzijā. Tas būs sirsnīgs stāsts par diviem vientuļiem senioriem, kas iedvesmo viens otru atrast rimtajā ikdienā jaunus izaicinājumus un turpināt gūt prieku no dzīves, informēja producente Alise Ģelze.

Vēlmes, sapņi, fantāzijas © DIENA

"Mani vienmēr ir interesējušas līdz galam neizrunātas lietas," sarunā ar laikrakstu Dienu stāsta režisors Andrejs Ēķis, kura jaunākā spēlfilma, romantiski pikantā komēdija ar intriģējošo nosaukumu Tabu, pagājušajā nedēļā piedzīvoja savu pirmizrādi un tagad ir skatāma Latvijas kinoteātros.

Portālā filmas.lv ir pieejami komponista Mārtiņa Brauna darbi

Pieminot mūžībā aizgājušo komponistu Mārtiņu Braunu (1951–2021), Nacionālā Kino centra (NKC) portālā filmas.lv izveidota jauna kolekcija – 16 filmu ar Mārtiņa Brauna mūziku, neliela daļa no viņa apjomīgās filmogrāfijas. Sadarbībā ar Latvijas Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvu un Jura Podnieka studiju portālā ievietotas arī vairākas filmas, kas iepriekš nebija šajā vietnē pieejamas skatītājiem, informē NKC

Filma Gads pirms kara apceļo kino festivālus un gaida pirmizrādi Latvijā

Režisora Dāvja Sīmaņa jaunākā spēlfilma Gads pirms kara šobrīd izrādīta jau vairāk nekā 10 festivālos, šonedēļ filmas komanda dodas uz Tallinu – vienīgo A klases festivālu Ziemeļeiropā. Savukārt režisors uzsver, ka cer drīzumā beidzot sastapties ar skatītājiem Latvijā, informē Studijas Lokomotīve pārstāve Liene Ančupāne.

Kinoteātros atgriežas kino © DIENA

Pēc triju nedēļu mājsēdes, sākot ar 15. novembri, durvis skatītājiem atkal vērs kinoteātri, piedāvājot noskatīties Latvijas jaunākās filmas uz lielā ekrāna "zaļajā" drošības līmenī – informē Nacionālā kino centra eksperte Kristīne Matīsa.

Tiešsaistē skatāmas režisores Ilonas Brūveres filmas

Apkopojot filmu studijas Kinolats divdesmit, un Kants komunikācijas septiņos gados producētās filmas, tiešsaistē skatītājiem pieejama autores-režisores Ilonas Brūveres filmu programma, kurā iekļauta arī filmu izlase ar darbiem, kas veidoti deviņdesmitajos gados Rīgas kinostudijas dokumentālo filmu studijā un Vācijas Federatīvajā Republikā astoņdesmitajos gados.

Latvijas Televīzijā tapis raidījums Neatklātā Kurzeme

Jau no 13. novembra Latvijas Televīzijas skatītājiem raidījuma Neatklātā Kurzeme piecās sērijās būs iespēja sekot līdzi Keitas Rožānes un Andžeja Reitera šīs vasaras piedzīvojumiem, meklējot Kurzemes identitāti - satiekot vietējos ļaudis un dzirdot sirsnīgus stāstus, apmeklējot noslēpumainas vietas.

Ņujorkā notiks ceturtais Baltijas filmu festivāls

No 3. novembra klātienē Ņujorkas Skandināvijas namā un no 5. novembra tiešsaistes seansos visā ASV teritorijā norisināsies ceturtais Baltijas filmu festivāls Ņujorkā, programmā ietverot 12 filmas no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, tai skaitā vairāku jauno filmu starptautiskās pirmizrādes, informēja NKC pārstāve Kristīne Matīsa.