Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Zuzeum norisināsies Laimas Žurginas jubilejas filmu skate

Mākslas centra Zuzeum Viesistabā no 20. līdz 24. septembrim izrādīs Laimas Žurginas darbu retrospektīvu Piecas dienas septembrī. Tajā iekļauto dokumentālo filmu kontekstu pirms filmu seansiem iezīmēs kinorežisore un filmas Laika tilti līdzautore Kristīne Briede un kinozinātniece Zane Balčus, savukārt pati režisore ļausies atmiņu stāstiem, kuros komiskais mijas ar kinodarbu tapšanas aizkulisēm, informēja pasākumu rīkotāji.

"Mākslas centra Zuzeum komanda ir pagodināta un priecīga par iespēju uzņemt kinorežisores Laimas Žurginas draugus, kolēģus, talanta cienītājus un dokumentālā kino interesentus Laimas jubilejas filmu skatē Zuzeum mājīgajā Viesistabā. Piecus vakarus gaidīsim visus, kuri vēlas atcerēties un novērtēt vai - tieši pretēji - iepazīt Laimas Žurginas bagātīgā kino mūža būtisku daļu. Es ārkārtīgi novērtēju režisores uzticību un pārliecību, ka Zuzeum ir īstā vieta Latvijas kino klasikas izrādīšanai," uzsver mākslas centra Zuzeum projektu vadītāja Melisa Debora Kaškura.

"Laima Žurgina - režisore ar iedzimtu kultūras izjūtu un izkoptu stilu. Prasīga. Rūdījusies Rīgas Kinostudijas raupjajos gaiteņos. Nav ļāvusies samalties starp tur dominējošajiem ģeniālajiem, bet skarbajiem večiem un taisījusi savu kino," norāda dokumentālās filmas Laika tilti (2018) līdzrežisore Kristīne Briede. Pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados jauni dokumentālisti Latvijā, Lietuvā un Igaunijā atrada veidu, kā padomju cenzūras apstākļos runāt par savu laikmetu, vienlaikus meklējot atbildes uz mūžīgajiem jautājumiem, un tolaik Rīgas Kinostudijā sāka strādāt Laima Žurgina.

Laika tiltu producents Uldis Cekulis: "Laima ir īsts kino profesionālis ar izkoptu stilu it visā, spēcīgu vitalitāti, tai pašā laikā prasīga pret sevi un citiem! Var tikai apbrīnot viņas fenomenālo atmiņu, kurā uzzibsnī filmu aizkadri līdz pat mazākajai detaļai, turklāt - veselīgā, pašironiskā refleksijā."

Laimas Žurginas jubilejas programmu Piecas dienas septembrī atklās 20. septembrī plkst. 19.00 ar pilnmetrāžas dokumentālo filmu 235 000 000, kuras režisors ir Uldis Brauns, režisores - Laima Žurgina un Biruta Veldre, scenārija autors - Hercs Franks, operatori Ralfs Krūmiņš, Valdis Kroģis, Rihards Pīks, Uldis Brauns un komponists Raimonds Pauls. Rīgas poētiskā dokumentālā kino šedevrs ierakstīts pasaules kino vēsturē, bet tapa kā paradokss - varas iestāžu iecerētā "jubilejas" filma Rīgas dokumentālistu meistarībā izvērtās par vispārcilvēcisku un filozofisku poēmu par ikdienas cilvēka galvenajiem dzīves ceļa krustpunktiem: pirmie soļi, pirmā skolas diena, pirmā mīlestība, kāzas, dzimtas turpinājums... Autori filmēja no Baltijas jūras līdz Kamčatkai, meklējot nacionāli savdabīgo un atšķirīgo Gruzijā, Latvijā, Kirgizstanā, Sibīrijas un Tālo Austrumu mazajās tautās.

21. septembrī plkst. 19.00 demonstrēs portretfilmas, ko režisore apvienojusi programmā Pazīstamas sejas. Katrai filmai atvēlētais formāts - 10 vai 20 minūtes - licis licis meklēt koncentrētu un saturiski piepildītu formu, lai pateiktu būtisko. Šīs programmas filmu varoņi ir Ojārs Vācietis (filma Ceturtā dimensija, 1977), Imants Ziedonis (Imants Ziedonis. Portrets locījumos, 1979), Džemma Skulme (Džemma, 1986) un Raimonds Pauls (Raimons Pauls. Portrets ar mūziku, 1977), kā arī Andris Grīnbergs. Filmā Neglītais pīlēns-cilvēka bērns (1985) līdz tam jauniešu sabiedrībā pazīstamais modes mākslinieks un Rīgas hipiju karalis strādā Mazirbes internātpalīgskolā kā skolotājs un savu radošo garu velta bērniem un jauniešiem, kurus sabiedrība - ierēdņi, pedagogi, vecāki - aizbīdījuši "tālu no acīm" un noteikuši, ka viņu dzīvi pēc pamatskolas noteiks lāpsta vai slota. Filma izraisījusi starptautisku interesi un godalgota kino festivālos, apspriesta pedagogu un psihologu forumos.

22. septembra vakarā demonstrēs divas filmas, ko L. Žurgina apvienojusi zem nosaukuma Politiskais sānsolis - Tie ir arī mani dēli (1990) un 1988. gada vasaras hronika (1988). 20. gs. astoņdesmito gadu vidū ar Mihaila Gorbačova uzsākto perestroiku parādījās ticība, ka ilgajam liekulības periodam pienācis gals. Šajā periodā vēršas plašumā zaldātu māšu kustība, kas protestē pret padomju armijā plaši izplatīto ārpusreglamenta attiecību sērgu jeb ģedovščinu, jo daudzi miera laikā obligātajā karadienestā iesauktie jaunieši gāja bojā neskaidros apstākļos. Filma uzņemta gan Latvijā, gan citos padomijas reģionos, un jau toreiz daudz upuru bija no Ukrainas. Tie ir arī mani dēli guva plašu rezonansi - to godalgoja starptautiskos kinofestivālos (Kannās, Lībekā, Manheimā, Jekaterinburgā, Oberhauzenā, Kogošimā uc.) un izrādīja TV kanālos SAT3, ZDF, YLE1, RTV1 u.c. 1988. gada vasaras hronika ir kinožurnāla formāts un vieno Trešās Atmodas sākuma notikumus Latvijā: leģendārais Radošo Savienību 1.-2. jūnija plēnums, notikumi pie Brīvības pieminekļa, rokoperas Lāčplēsis ģenerālmēģinājums Burtniekos uc.. Aizkadra teksta autors - Dainis Īvāns.

23. septembrī plkst. 19.00 izrādīs filmu Mana mīļā Rīga (2003), kurā autori vēlējās atstāt nākošajām paaudzēm liecību par to, kāda bija Latvijas galvaspilsēta un tās cilvēki ļoti nozīmīgā laikā - kad mainījās ne tikai gadu simti, bet tūkstoši! Katra novele, kas veido Rīgas portretu, saglabā kāda rīdzinieka liecību par savu jomu: jūgendstila eksperts, arhitekts Jānis Krastiņš un visu laiku titulētākais mūsu sportists Jānis Lūsis, Rīgas Lidostas arhitekts Andris Kronbergs un pasaulslavenais vijoļvirtuozs Gidons Krēmers ar kamerorķestri Kremerata Baltica un daudzi citi. Tērbatas ielas svētki, Rumbulas memoriāla atklāšana un pareizticīgo Lieldienas, hokeja fani un Dziesmu svētki ar Vairas Vīķes-Freibergas līdzdalību un komponistiem Mārtiņu Braunu un Uldi Stabulnieku.

Savukārt Laimas Žurginas dzimšanas dienā - 24. septembrī - plkst. 15.30 demonstrēs paaudzes portretu-filmu Kaza kāpa debesīs (2019), kas uzskatāma par režisores autobiogrāfiju, jo "vēsta par laiku, kurā nācies dzīvot, un laiku, kuru neizvēlamies". Tas bija laiks, kad starp Rietumu un Austrumu pasauli bija nolaists Dzelzs priekškars, kad jauniem cilvēkiem bija liegta iespēja brīvi ceļot, ierobežoti saņemt informāciju no plašās pasaules, izteikt sevi veidā, kas atšķīrās no oficiālās ideoloģijas. Tomēr - paradokss, ka tieši šie ierobežojumi veicināja brīvdomīgu "nepareizo" padomju jauniešu pulcēšanos Vecrīgas nelielajā kafejnīcā ar neformālo nosaukumu Kaza, atrast savu radošo ceļu un ieņemt paliekošu vietu Latvijas kultūrā. Šādu personību ir daudz: Imants Lancmanis un Imants Kalniņš, Maija Tabaka un Biruta Delle, Māra Ķimele un Māra Brašmane, Modris Tenisons un Laima Eglīte, Jānis Rokpelnis un Uldis Bērziņš, Juris Zvirgzdiņš un Augustīns Delle, Eižens Valpēteris un Mudīte Gaiševska… "Visus nenosauksi," saka L. Žurgina.

"Laimas Žurginas filmas un kinožurnāli parāda režisores īpašo skatienu mākslinieku un mākslas vides uztveršanā, kas viņai ir ļoti tuva. Izvēloties nevis sekot pieprasījumam, aktualitātei, bet izvēlēties savu ceļu un sev tuvas tēmas - tāda ir režisore Laima Žurgina, kuras darbu dažādās šķautnes būs iespējams novērtēt šajā programmā," raksturo Zane Balčus.

 

L. Žurginas jubilejas programmā demonstrēs Latvijas Nacionālā arhīva sagādātās filmu atjaunotās versijas to sākotnējā kvalitātē, daudzas (Ceturtā dimensija, Imants Ziedonis. Portrets locījumos, Džemma, Raimons Pauls. Portrets ar mūziku, Neglītais pīlēns-cilvēka bērns, 1988. gada vasaras hronika, Mana mīļā Rīga, Kaza kāpa debesīs) - ar titriem angļu valodā.

Ieejas biļetes cena - 8 eiro, studentiem un pensionāriem puscena - 4 eiro. Biļetes uz katru seansu iespējams iegādāties iepriekšpārdošanā zuzeum.com un mākslas centra kasē, vietu skaits ir ierobežots.

 

Laimas Žurginas jubilejas filmu programmu veido studija VFS Films un mākslas centrs Zuzeum ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Valmiermuižas un Latvijas Nacionālā arhīva atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja