Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Literatūra

Dzeja vieno klasiķu skaistumā un jauno jaudā. Šodien visā Latvijā sākas Dzejas dienas © DIENA

Dzeja vieno pāri paaudzēm un laikiem. Dzeja vieno valodā, vieno starp un pāri valodām, dodot savu balsi tiem, kurus mēs citādi nesadzirdētu. Dzeja vieno klasiķu skaistumā un jauno dzejnieku jaudā, valodas plūdu pārmērībā, trāpīgas rindas skaidrībā un atbrīvojošā muļķībā – saka Dzejas dienu padomes loceklis dzejnieks Edvards Kuks. No 2. līdz 11. septembrim norisināsies festivāls Dzejas dienas, kas Rīgā pulcēs vairāk nekā 50 Latvijas un ārvalstu dzejnieku vairāk nekā 20 dažādās norisēs.

Iznākusi Indras Čeksteres grāmata 100 vainagi Latvijai

Augusta nogalē klajā nākusi etnogrāfes Indras Čeksteres grāmata 100 vainagi Latvijai. Bagātīgi ilustrētās grāmatas sākumdaļā vispusīgi aprakstītas dažādas jāņuzāles, pušķošanās un vainaga vīšanas tradīcijas cauri dažādiem laikiem, bet tās apjomīgākajā daļā apkopoti vidzemnieku, zemgaliešu, latgaliešu un kurzemnieku stāsti par vainagu vīšanas un vasaras saulgriežu svinēšanas tradīcijām viņu dzimtās un mājās.

Notiks pirmais dzejas slams latgaliski Rogovkys dzejis voga

Sestdien, 10. septembrī, Rēzeknes novada Rogovkā notiks pirmais dzejas slams – dzejnieku sacensība – latgaliski Rogovkys dzejis voga, kurā piedalīsies latgaliski rakstoši dzejas autori. Pasākumu vadīs Kozmens, bet notikumu papildinās arī dziesminieka Vinsenta Kūkoja un grupas Borowa Mc muzikālās uzstāšanās.

Projekts Bibliotēka izsludina pasaku rakstīšanas konkursu

Lasīšanas veicināšanas projekts Bibliotēka izsludinājis otro Jauno rakstnieku konkursu. Šoreiz potenciālie autori tiek aicināti rakstīt un konkursam iesniegt pasaku. Arī šoreiz konkursa rezultātā ar ilggadēja latviešu literatūras mecenāta Baltic International Bank atbalstu tiks izdots viens agrāk nepublicēta autora darbs.

Top Knuta Skujenieka atdzejotās Dziesmu dziesmas audiogrāmata

Šajā rudenī dzejas, mūzikas un mākslas platforma Solfeg.io sadarbībā ar mūzikas ierakstu izdevniecību UPE tuviem un tāliem un skaņu režisoru Ivaru Kalniņu (Raksturs Audio), iznāks dzejas un mūzikas audiogrāmata, kurā Knuta Skujenieka atdzejoto Dziesmu dziesmu varēs noklausīties pilnā garumā, informēja producente Ieva Pauļuka.

Paziņoti Dzejas dienu balvas nominanti

Trešdien, 24. augustā, paziņoti festivāla Dzejas dienas 2022 balvas nominanti. Balvai ir nominēti dzejnieki Ivars Šteinbergs, Elīna Bākule-Veira, Žebers, Artis Ostups un Andra Manfelde.

Satori aicina uz nometnes lasījumiem par baudu

No 16. līdz 21. augustam Valmieras novadā notiek jau desmitā interneta žurnāla Satori autoru radošā vasaras nometne, kas šogad pulcējusi vairāk nekā 30 Latvijas literātu. Nometnē tapušos prozas, dzejas un esejistikas darbus varēs dzirdēt lasījumos svētdien, 21. augustā, plkst. 15.00 nometnes norises vietā, Līču skolā.