Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Dižens mazums ved uz diženu lielumu. Izskanēs dzejniecei Broņislavai Martuževai veltīts koncertuzvedums

Izcilajai latviešu dzejniecei Broņislavai Martuževai (1924–2012) šogad apritētu simt gadu, un šo jubileju iecerēts atzīmēt ar vairākiem pasākumiem.

"Dižens mazums ved uz diženu lielumu" – tie ir Broņislavas Martuževas vārdi, kas izraudzīti par dzejnieces simtgades simbolisko saukli. Viens no vērienīgākajiem šai jubilejai veltītajiem pasākumiem būs koncertuzvedums Topi stipra, sirds, kas būs skatāms jau šo sestdien, 13. aprīlī, plkst. 18.00 Latgales vēstniecībā Gors Rēzeknē – pavisam tuvu dzejnieces īstajai dzimšanas dienai 8. aprīlī.

Koncertuzveduma māksliniecisko koncepciju veido diriģente Aira Birziņa un aktrise Baiba Broka. Uz skatuves kāps soliste Ieva Parša, VEF Kultūras pils sieviešu koris Dzintars un diriģente Aira Birziņa, instrumentālā grupa – Mārtiņš Zilberts (klavieres), Indulis Cintiņš (vijole), Ainārs Paukšēns (čells), Laima Jansone (kokle) un Valdis Zilveris (akordeons). Skanēs īpaši šim uzvedumam radīti jaundarbi – komponistu Jēkaba Jančevska, Valda Zilvera un Artura Maskata mūzika ar Broņislavas Martuževas dzeju. Programmā būs iekļautas arī pašas dzejnieces sacerētās dziesmas īpašos aranžējumos korim un instrumentālajai grupai. Visu koncertuzvedumu caurvīs Broņislavas Martuževas dzeja aktrises Baibas Brokas lasījumā.

Kā uzsver uzveduma veidotāji, Broņislava Martuževa ir vesela laikmeta leģenda, kuras dzeja nav atdalāma no viņas personības, – to caurvij ticības spēks, kristīga cilvēka tīrais dzīves redzējums un patiesa tēvzemes mīlestība. Dzejniece ir iekšējās brīvības un gara spēka simbols, Nacionālās pretošanās kustības dalībniece, viņa savulaik tikusi represēta, izsūtīta uz Sibīriju, vēlāk apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni. Dzejnieces radošā biogrāfija, dzīvesstāsts un personības kontrastainā daudzveidība nes sevī jaudīgus impulsus Latvijas XX gs. vēstures izpratnei un iedvesmu virzībai nākotnē.

Muzikālajā stāstā Topi stipra, sirds savīsies dzejnieces literārajā mantojumā iekodētās un mūžā izdzīvotās vērtības – pateicība un pazemība Dieva priekšā, dzimtās zemes, dabas un cilvēku mīlestība, personības gara spēks un dzīvi apliecinoša enerģija. Mīlestības dzejā atklāsies vēl viena ļoti cilvēciska B. Martuževas personības šķautne – dziļi un kaislīgi jūtoša sieviete. "Martuževas dzejā es rodu spēka vārdus arī savai dzīvei. Lai tie iedvesmo mūs visus!" par koncertuzvedumu saka aktrise Baiba Broka.

Koncertuzvedums Topi stipra, sirds skanēs arī 19. maijā VEF Kultūras pils Kamerzālē Rīgā un 26. maijā Lubānas evaņģēliski luteriskajā baznīcā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja