Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Māksla

Eiropas kultūras galvaspilsētā Ešā skatāmi mākslinieku Raita un Rasas Šmitu darbi

Eiropas Kultūras galvaspilsētā 2022 – Ešā ir apskatāma izstāde Earthbound – In Dialogue with Nature (Zemessaites – dialogs ar dabu), kurā izstādīti 19 starptautiski atzītu mākslinieku darbi, kas pēta cilvēku komplicētās attiecības ar dabu. Izstādē piedalās arī Latvijas mākslinieki Rasa Šmite un Raitis Šmits ar Virtuālās Realitātes (VR) mākslas darbu Atmosfēriskais mežs. Savukārt izstādes atklāšanas programmā piektdien, 3. jūnijā plkst. 17.00 māksliniece Rasa Šmite piedalās ar performanci Sveķu eksperimenti.

Atklās ISSP skolas absolventu fotogrāfijas izstādi Zem ādas

8. jūnijā plkst. 18.00 tiks atklāta fotogrāfijas izstāde Zem ādas, kurā savus autorprojektus prezentēs ISSP skolas 2022. gada absolventi. Izstāde būs aplūkojama līdz 30. jūnijam ISSP skolas pop-up Galerijā Berga bazārā, Elizabetes ielā 87. Izstādes kuratore – Iveta Gabaliņa.

Padures muižā atklās Ata Jākobsona personālizstādi

No 6. jūnija līdz 31. jūlijam Padures muižā norisināsies mākslinieka Ata Jākobsona personālizstāde, kurā iekļauti pēdējo trīs gadu laikā tapuši glezniecības darbi. Izstādes atklāšana svinīgā gaisotnē norisināsies 5. jūnijā no plkst. 12.00.

Mākslas centrā Noass atklās grieķu mākslinieku izstādi

Par godu Latvijas un Grieķijas diplomātisko attiecību simtgadei un Grieķijas Republikas prezidentes Katerinas Sakellaropulas vizītei Latvijā peldošajā mākslas centrā Noass 3. jūnijā plkst. 18.00 tiks atklāta grupas izstāde Vai tam ir nozīme?” (Does it matter?).

Rīgas Fotogrāfijas biennālē diskutēs par mākslas kolekcionēšanu

Izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa 2. jūnijā plkst. 18.00 notiks diskusija Kolekcionēt vai krāt? Diskusijas dalībnieki pievērsīsies mākslas kolekcionēšanas pieredzēm un praksēm, dažādām kolekcionēšanas formām un metodēm, kolekciju saglabāšanas un tālākas izmantošanas jautājumiem, kā arī – spriedīs, kā tehnoloģiju attīstība ietekmēs kolekcionēšanu. Veicinot mākslas pasākumu pieejamību, sarunai tiks nodrošināts surdotulkojums.

Gleznieciskās maģijas meistarība. Edvards Grūbe (1935–2022) © DIENA

Atvadoties no gleznotāja un ilggadējā Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzēja Edvarda Grūbes (1935–2022), jāsecina, ka viņa vārds konsekventi ticis saistīts ar izkoptu, spēcīgu un daudzveidīgu glezniecisko formu, kas pamazām tuvojusies aizvien spontānākai un ekspresīvākai izteiksmei.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs piedāvā audio ceļvedi vieglajā valodā

Ik gadu 28. maijs Eiropā tiek atzīmēts kā Vieglās valodas diena, kuras mērķis ir veidot sapratni par katra cilvēka tiesībām saņemt pieejamu informāciju un vieglo valodu kā iespēju to nodrošināt. Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Rīgā, Skārņu ielā 10) ir pirmais Latvijas muzeju vēsturē, kas piedāvā audiogidu vieglajā valodā.